(16.50 hodin)
(pokračuje Fiala)

Paní Hana Zejdová se sice v roce 1993 umístila na prvním místě na mistrovství Evropy v bezmotorovém létání, v následujících letech už nebyla tak úspěšná a v dalších letech se v evidovaných výsledcích vyskytuje pouze jednou, a to šestým místem na Mistrovství světa v plachtění v roce 2001. V dalších letech se paní Hana Zejdová spolu s otcem zaměřila na překonávání světových rekordů, které nejsou evidovány ve sportovních disciplínách, v optimálních povětrnostních podmínkách, které jsou nejlepší v Austrálii, kde z tohoto důvodu přebývali větší část roku, nezúčastňovala se však mezinárodních soutěží vyhlašovaných The International Air Sports Federation a věnovala se tzv. expedičnímu létání. Jedná se o samostatnou přípravu a sólové létání se snahou o vytvoření či překonávání stávajících světových rekordů.

Z toho, co jsem řekl, je zřejmé, že Letecká asociace vrcholového sportu bohužel nesplňuje podmínky stanovené zásadami státní podpory sportu pro přidělení dotace ze státního rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže ještě jednou poprosím pana poslance Hojdu, aby upřesnil nebo doplnil svou interpelaci.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane ministře, za vaše vysvětlení. Já bych snad jenom doopravdy, protože se jedná o výjimečné výsledky i z pohledu případně dalších pilotů, kteří se tímto zabývají, a pokud by nedosahovala takovýchto výsledků, tak by zřejmě asi nebyla ani uvedena v síni slávy FAI. Ale jde o to, zdali vůbec má nějakou šanci takovýto sportovec se ucházet o nějaké prostředky, protože je zcela jasné, že pokud chce se případně i zúčastňovat soutěží, tak jak bylo i tady konstatováno, že byla na jednom mistrovství Evropy, ona bohužel v té době dostala k dispozici letadlo, které bylo o jednu generaci horší než ostatní. To byl také důvod, proč se tak umístila potom hůře na mistrovství Evropy, ale to jsou už jiné otázky.

Jde jenom o to, zdali vůbec je nějaká šance, aby získala prostředky na sportovní létání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jestli pan ministr bude reagovat jednou. (Ano.) Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Fiala: To vysvětlení, pane poslanče, které jsem poskytl, v žádném případě nezpochybňuje jedinečnost výkonů paní Zejdové ani to její momentální úsilí. Podstata mé odpovědi je v tom, že vzhledem k charakteru sportovní činnosti, kterou nyní paní Zejdová realizuje, nelze dotaci z prostředků státního rozpočtu poskytnout.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme ukončit tuto interpelaci a ještě tedy přejdeme k další. Máme tady pana poslance Petra Skokana, který bude interpelovat Jiřího Pospíšila ve věci situace v soudnictví. Je to tak? Ano. Prosím tedy, můžete přednést svou interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Petr Skokan: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře spravedlnosti, obracím se na vás z titulu funkce poslance za Liberecký kraj. V Libereckém kraji se na mne obrátila celá řada osob, které jsou vyděšeny alarmující situací, která vznikla na soudech v kraji v souvislosti s výběrem předsedů okresních soudů. Podle dostupných informací se doktor Milan Kohoutek, předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem, bezprecedentně zasadil a začal zasahovat a manipulovat do výběru předsedů soudů v Libereckém kraji. Například v případě Okresního soudu v Jablonci nad Nisou doporučil ke jmenování soudce, který se umístil dle odborné hodnoticí komise na čtvrtém místě ze čtyř kandidátů, zvykem však bývá doporučení ke jmenování prvního, ve výjimečných případech, pokud ho nelze jmenovat, tak druhého kandidáta podle hodnocení výběrové komise. Konkrétně v Jablonci nad Nisou se na prvním místě umístil doktor Kušnír, druhý byl doktor Vlach, avšak doktor Milan Kohoutek přesto doporučil ke jmenování až čtvrtého kandidáta v pořadí, doktorku Brabcovou. Ministerstvo spravedlnosti se údajně celou situací zabývá, avšak opět za účasti a dalšího ovlivňování doktora Milana Kohoutka, který vlastně podle mého názoru bezprecedentně do výběrových řízení zasahuje.

A já se tedy na vás obracím s dotazem, jestli jste přijal nějaká opatření. Pokud ano, jaká. Zdali hodláte ve věci zjednat nápravu, tak aby nejenom v Jablonci nad Nisou, ale i jinde nenastaly obdobné problémy. Svoji interpelaci tedy specifikuji do čtyř bodů:

1. Zda ministerstvo již vyloučilo účast doktora Milana Kohoutka na šetření v této věci, tak aby mohlo šetření proběhnout nestranně a objektivně.

2. Zda jste přijal opatření, aby byly vyloučeny zásahy (Mpř. Zaorálek: Čas!) doktora Milana Kohoutka do výběru předsedy Okresního soudu v Liberci a dalších předsedů soudů v našem kraji.

3. Zda zvažujete přijetí dalších opatření, která by zabránila manipulaci s výsledky (Mpř. Zaorálek: Čas!) výběrového řízení, i když je dnes zřejmé, že předsedou jednoho ze soudů v našem kraji by se měl stát bývalý státní zástupce doktor Omelka.

4. Jak zajistíte nezávislost předsedů soudů v našem kraji na osobě, která jejich jmenování doporučuje ministru spravedlnosti.

Omlouvám se za překročení limitu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra, aby se ujal odpovědi.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane poslanče, dovolte mi, abych stručně reagoval na váš podnět. Chci avizovat, že vám konkrétní podrobné informace poskytnu písemně, protože ona výběrová řízení právě probíhají a já samozřejmě neznám zcela aktuální informace o tom, v jaké fázi nyní jsou.

Mohu k tomu říci pouze obecně, že princip výběru soudních funkcionářů je vystavěn tak, aby se minimalizovalo politické zasahování do výběru předsedů okresních a krajských soudů, to znamená, tady dnes není možné, aby nějaká politická strana, natožpak ta, která se podílí na vládě a například nominovala ministra spravedlnosti, vybrala svého stranicky preferovaného kandidáta do této funkce. Ten systém je vystavěn tak, že se musí shodnout při výběru předsedy okresního soudu předseda krajského soudu s ministrem spravedlnosti. To znamená, je zde participace dělení moci justiční a moci politické. Předseda krajského soudu musí vypsat výběrové řízení, které proběhne, a na základě výběrového řízení je na něm, aby navrhl kandidáta ministrovi spravedlnosti. Ministr spravedlnosti posoudí vybraného kandidáta, zváží i okolnosti a způsob výběrového řízení, a pokud je vše v pořádku a ministr spravedlnosti souhlasí s takto vybraným kandidátem, pak jej jmenuje.

Musím říci, že doposud za mé éry, kdy ten systém byl nastaven, nedošlo k žádným pochybám. Ostatně i v tisku, když se podíváte na některá média, která popisují výběr justičních funkcionářů, je ten výběr chválen jako zcela řekněme nestranný, bezpečný a protikorupční systém. Tedy pokud mi pan předseda Kohoutek navrhne nějakého kandidáta, bude muset zdůvodnit, proč jej navrhl. Já s ním budu vést pohovor, bude s ním probíhat další kolo výběrového řízení na Ministerstvu spravedlnosti, a pokud se s ním ztotožním, pak jej jmenuji. Já jsem tou brzdou či pojistkou, chcete-li, proti tomu, aby předseda určitého soudu - a nechci teď potvrzovat vaše slova o manipulaci, protože je nevím - s výběrovým řízením manipuloval a navrhl někoho, kdo ve výběrovém řízení neuspěl.

Dám vám rád velmi podrobnou informaci o tom, jak probíhá výběr předsedů okresních soudů ve vašem kraji, protože mým cílem je, aby výběrové řízení bylo zcela transparentní, a ujišťuji vás, že pokud mi pan předseda krajského soudu navrhne někoho, kdo skončil na čtvrtém místě, jak jste řekl, ve výběrovém řízení, budu chtít znát důvody a budu chtít vědět, proč navrhuje takovéhoto kandidáta, který ve výběrovém řízení neuspěl. Tedy mým cílem je, aby řízení bylo zcela transparentní, aby to byla shoda předsedy krajského soudu a ministra spravedlnosti, aby vybraní kandidáti byli kvalitní, a určitě vás rád, za prvé, budu informovat o stadiu, v jakém celé výběrové řízení je. Avizuji, že výběrová řízení probíhají permanentně, proto nejsem schopen vám dát ad hoc teď informaci. Vybíráme předsedu Vrchního soudu v Olomouci atd., probíhá několik výběrových řízení najednou. Rád vám podám informaci, v jaké fázi to je. Rád vás budu informovat, jaké kandidáty mi navrhl pan předseda Kohoutek, a rád vás budu informovat, koho jsem vybral, jmenoval a na základě jakých důvodů, co mě k tomu vedlo. Avizuji vám, že ani jedno jméno, které jste skloňoval, já osobně neznám. Tedy můj výběr bude dán objektivními okolnostmi, ne nějakou osobní či stranickou preferencí.

Pokud vám to takto stačí, tak vás mohu ubezpečit, že vás o tom budu podrobně informovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP