(17.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě žádám pana poslance, jestli bude ještě... Bude. Pane poslanče, prosím, můžete ještě doplnit svou interpelaci. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Skokan: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Akceptuji nabídku pana ministra a děkuji za to, že budou poskytnuty následně informace. Je mi jasné, že v takovém detailu zase nemůže být pan ministr informován o všech okresech a o všech lidech, takže potom podle toho, jak to dopadne, budu eventuálně v interpelaci pokračovat, ale zatím děkuji za nabídku informací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže tuto interpelaci můžeme zřejmě ukončit a můžeme přejít k další. To je interpelaci pana poslance Jiřího Štětiny na místopředsedkyni vlády Karolínu Peake. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Štětina: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně vlády, přestože se současný kabinet, který reprezentujete, zavázal k boji proti korupci už ve svém úvodním programovém prohlášení, v naplňování těchto slov skutečným obsahem příliš nepokročil. Nestačí totiž stále dokola opakovat, že máme nový zákon o veřejných zakázkách, zrušili jsme losovačky, zavedli jsme elektronické aukce a podobně. Občany už nezajímají obecné proklamace. Právem se ptají po tom, jak bylo s konkrétními kauzami. Pandury, padáky, židle na Ministerstvu obrany, kauza Diag Human, privatizace Lázeňský dům Ministerstva vnitra v Karlových Varech, nákupy služeb téměř ve všech resortech a řadou dalších, které spojuje to, že výsledky šetření konstatovaly, že nedošlo k porušení zákona. Občané mají právo na vysvětlení, jak je možné, že jsou odkláněny, tedy rozkrádány stamiliardy korun českých, aniž by se kdokoliv provinil proti zákonu. Oprávněně se zajímají, kdo tyto kauzy šetřil, kdo toto prošetřování zastavil a co dělají jejich hlavní protagonisté dnes. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby nezůstávaly tyto otázky nezodpovězené, nespokojenost občanů s vládou by nebyla tak výrazná a nemuseli bychom každé dva roky se snažit měnit kabinet a parlament. Nemusely by být předčasné volby, díky tomu by stát ušetřil a nepotřeboval by tolik škrtat. Vládní úřad boje proti korupci, který jsme zřídili před rokem, bychom mohli s klidným svědomím zrušit, protože jeho efekt na skutečný boj s korupcí je v této době zanedbatelný.

Seznam korupčních kauz, v nichž každý potenciální korupčník neskončil před soudem, je dlouhý. Jsem přesvědčený, že kdyby občané získali od představitelů vlády informace, které je kolem pozadí těchto případů zajímají, přispělo by to k uklidnění politické situace a lidé by aspoň částečně obnovili důvěru k této vládě a celému Parlamentu. (Upozornění na čas.)

Takže na závěr. Mám zde asi 15 kauz. Já tuto interpelaci předložím jak paní místopředsedkyni vlády, tak pánům ministrům vnitra a spravedlnosti s tím, že mám základní otázky, kdo kauzy šetřil, kdo kauzu a jak prolongoval, až zákonná doba na vyšetřování byla překročena, a kdo kauzu zastavil.

Děkuji za pozornost a velmi se omlouvám za překročení času.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to sice pěkné, ale přesto bych dal přednost tomu, kdyby se čas dodržoval.

Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane poslanče, kolegyně, kolegové, ano, jsem si velmi dobře vědoma toho, že si mnozí myslí, že úkolem místopředsedkyně vlády pro koordinaci boje s korupcí je rozkrývání korupčních, případně údajně korupčních kauz minulosti. Tento mýtus, jak je vidět, žije i ve Sněmovně. Já nejsem nadřízenou policie ani státních zástupců, nemohu naštěstí nijak zasahovat do vyšetřování konkrétních kauz, ať už současných, nebo minulých, a myslím, že bychom si nikdo nepřáli, abychom žili ve státě, kde ministr takovou kompetenci má.

Mým úkolem je koordinovat naplňování protikorupční strategie vlády, tedy přípravu a schvalování legislativních opatření, která mají zabránit tomu, aby prostor pro korupci vůbec vznikal. To se myslím i daří. Byla přijata celá řada opatření. Sám pan poslanec zmiňoval zákon o veřejných zakázkách, ale právě také třeba zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, korunní svědek, účinná lítost prošla vládou, financování politických stran každou chvíli jde do vlády, ochrana oznamovatelů. Včera prošla vládou analýza s úkolem připravit věcný záměr. Stejně tak záměr připravit zákon o lobbingu a celá řada dalších zákonů a opatření.

Já si samozřejmě velmi uvědomuji tu hlubokou frustraci, která je ve veřejnosti z té otevřenosti kauz, o kterých se mluvilo velmi intenzivně v médiích a které jaksi vyšuměly do ztracena, a nikdo nemá pocit, že by za ně byl někdo potrestán, nebo že by bylo jasně vysvětleno, z jakého důvodu byly ukončeny nebo odloženy, proč nikdo potrestán nebyl. Sám pan poslanec Štětina zmiňoval, že velmi často to bylo zkrátka proto, že nedošlo k porušení zákona. Ano, a právě proto vytváříme takové zákony, které v případě, že porušeny budou, tak bude možné někoho odsoudit, bude možné někoho stíhat, postihnout za korupci nebo jiný trestný čin s tím související.

Boj s korupcí není ale jenom o zavírání lidí, není o politickém boji. Je hlavně o předvídatelném a transparentním právním prostředí. To je to nejdůležitější. To je to prostředí, ve kterém korupci vznikat nemusí. Je ale samozřejmě také, co si budeme povídat, o politické kultuře a vůbec kultuře chování každého z nás. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím ještě pana poslance Štětinu.

 

Poslanec Jiří Štětina: Děkuji za vysvětlení, vážená paní místopředsedkyně vlády. Současně, vážený pane místopředsedo, si dovoluji sdělit, že tím pádem, že to je společná interpelace na další pány ministry, dám jim tento text a budu velmi rád, když slova paní místopředsedkyně budou naplněna.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Myslím, že tím můžeme ukončit tuto interpelaci a můžeme přejít k další. Teď tady je paní poslankyně Kateřina Klasnová, která bude interpelovat ministryni Alenu Hanákovou ve věci lázní Kyselka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, pan exministr Jiří Besser odmítl vloni v listopadu sejmout z lázní Kyselka památkovou ochranu a naštěstí tak znemožnil plány vlastníků většinu budov zbourat. Ministr kultury vzal především v úvahu, že jednotlivé objekty jsou historicky a urbanisticky cennou součástí unikátního areálu lázní Kyselka. Jednotlivé objekty souborů se vlivem dlouhodobé absence údržby nacházejí v havarijním stavu, nicméně jejich obnova je i z hlediska památkové péče nadále uskutečnitelná a žádoucí, stálo v prohlášení Ministerstva kultury. Odborný posudek také prokázal, že žádná z budov není staticky porušena, a není tedy sebemenší důvod je likvidovat.

V prosinci 2011 jsem pak na půdě Senátu při projednávání petice Zachraňte lázně Kyselka zdůrazňovala, že o této kauze není třeba již mluvit, ale začít konat. O tom, co konat, a nutnosti záchrany unikátního komplexu budov jsem hovořila i s vámi krátce po vašem nástupu do úřadu. Na letošní rok uvolňuje Ministerstvo kultury částku jeden milion korun na zabezpečení budov v Kyselce. Podle posudků odborníků bude třeba na kompletní zastřešení všech budov v Kyselce zhruba 55 milionů korun. Jednáte s vlastníky o jejich konkrétních plánech na zabezpečení všech budov? Ohlášení Karlovarských minerálních vod, že po dvaceti letech nezájmu opraví dva domy, jak jistě sama uznáte, je nedostatečné.

V této souvislosti se také ptám, jaké jsou závěry z šetření památkové inspekce. Dotace Ministerstva kultury ČR z havarijního fondu, která byla v minulém roce poskytnuta ve výši 850 tisíc, byla jistě potřebná, ale ptám se, zda si Ministerstvo kultury zjišťovalo, do jaké míry současný vlastník zavinil neutěšený stav budov, stav Ottovy kolonády, jako by to udělalo u jiného malého vlastníka. Kdy Ministerstvo kultury ze své iniciativy zahájí správní řízení s Karlovarskými minerálními vodami a RIS, vlastníky lázní, za neustálé prokazatelné porušování památkového zákona? Například generální ředitel KMV Alessandro Pasquale sdělil, že Hotel Praha nepovažuje za památku a dále ho nechá chátrat. Společnost RIS dosud nepřikročila ani k základnímu zabezpečení památkově chráněných objektů. V této souvislosti jen podotýkám, že o osud lázní se už začala zajímat i rodina Mattoni, konkrétně pravnuk zakladatele firmy osobně navštíví lázně zítra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP