(16.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo poslední, co zaznělo. Teď můžeme tuto interpelaci ukončit. Postoupíme k další. Pan poslanec Václav Zemek, to se týkalo ministra Tomáše Chalupu, ale toho mám mezi omluvenými ministry. Není tady ani pan poslanec Zemek, tak ho škrtám. Pan poslanec Radek John má v úmyslu interpelovat ministra Martina Kubu, který je mezi omluvenými, ale přesto alespoň přečte svoji interpelaci. Prosím, můžete alespoň přečíst.

 

Poslanec Radek John: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se znovu ozývám ve jménu obyvatel Šluknovska a jiných sociálně vyloučených míst, kterým znepříjemňuje život to, že nejsme schopni, nebo vláda není schopna splnit to, co slibovala. Neumíme řešit krádeže ve velkém, teď se zjistilo, že bylo ukradeno 658 milionů na letounech CASA, a nikdo nevyvodí ani politickou zodpovědnost, ale nejsme schopni bohužel řešit ani krádeže v malém, takže naštváváme lidi, že se tady krade a nic se neděje, a pak jim ještě ničíme život.

Mluvím o krádežích barevných kovů, kdy obyvatelé Šluknovského výběžku musejí večer dávat pozor, jestli jim někdo neukradl poklop kanálu, když se vracejí domů, jestli do toho kanálu nespadnou. Když přijedou z dovolené, musí hlídat, kolik okapů jim kdo ukradl a kterou střechu jim strhl. Kromě toho dnes na dráhách hlídají policisté při krádežích měděného zařízení a stojí to celý stát desítky milionů korun tohle uhlídat. Nedávno zloději kovů ukradli součásti sloupů elektrického vedení, takže se zřítily a vznikla mnohamilionová škoda. A my s tím neumíme nic udělat. Co to je za Kocourkov? Obyvatelé Šluknovska volají alespoň po tom, aby se toto jednoduché opatření udělalo. Před lety vyšel zákon, který zpřísňuje výkup barevných kovů. Všichni jsme si oddychli a řekli jsme si - konečně rozumní poslanci. A teď se zjistilo, že několik let nejsme schopni udělat prováděcí vyhlášku, aby ten výkup opravdu byl zpřísněn. My tři roky zavíráme oči nad krádežemi, které se dějí online dennodenně a prostě znepříjemňují život všem normálním lidem.

Já vyzývám pana ministra průmyslu, který je za to zodpovědný, aby konečně alespoň nějaký z těch slibů Šluknovským byl splněn, aby ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí konečně udělali vyhlášku, která zabrání těmto krádežím, které otravují život všem a všem nám tahají peníze z kapes. Nejen ty velké krádeže. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo pouze načteno, protože pan ministr tady není, takže můžeme předpokládat, že v průběhu třiceti dnů bude odpověď.

Teď bych požádal pana poslance Pavla Hojdu, který bude znovu interpelovat ministra školství Petra Fialu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, chtěl bych vás seznámit s případem úspěšné ženy v leteckém sportu. Nositelka největšího počtu medailí z mezinárodních soutěží, národních i světových rekordů, naše dosud nejúspěšnější sportovkyně v bezmotorovém létání Hana Zejdová, mistryně republiky a Evropy, jediná naše mnohonásobná světová rekordmanka i mezi muži, je od roku 1995 vyřazena z reprezentace. Je ale přesto zvána jako naše nejúspěšnější pilotka na nejvyšší ženské i mužské zahraniční soutěže, kde se výkonností kvalifikuje například třeba i do německé reprezentace. Doma pro své názory na poměry ve vrcholovém sportu je zatracena způsobem, který je pro vynikající sportovce málo vídaný. S pomocí přátel získává sportovní azyl v Austrálii, odkud přináší k překvapení odborníků 57 světových rekordů, a překonává dokonce i rekordy mužské. Stává se rekordní královnou a první dámou tohoto sportu. Předstihuje i nejlepší muže legendy a ženy na světě.

Má na svém kontě téměř 300 českých rekordů s mnoha průkopnickými prvenstvími, včetně prvního překonání tisícikilometrové vzdálenosti pro Českou republiku. Přesto je doma prakticky nevýznamnou amatérskou sportovkyní. Světové rekordní tabulky ovládá z 90 %, české téměř ze 100 %, a to jak v kategorii mužské, tak ženské. V roce 1997 získává 32 z celkových 52 světových rekordů ve všech leteckých odbornostech dohromady. Za tento vrcholný výkon je Česká republika poprvé v historii na prvém místě v rekordech bezmotorového létání a na čtvrtém místě ve všeobecném letectví. Byl to ojedinělý úspěch v historii českého letectví.

Pilotka obdržela nejvyšší mezinárodní ocenění od FAI pro ženy, medaili Pelagey Majewské a vůbec nejvyšší ocenění tohoto sportu, medaili Otto Lilienthala jako první a dosud jediný český občan. Je rovněž zařazena v síni sportovní slávy FAI High Flyers mezi nejúspěšnější rekordmanky a první světovou kosmonautku. Doma v České republice je v podstatě sportovním bezdomovcem.

Této výjimečné sportovkyni a její mateřské organizaci, Letecké asociaci vrcholového sportu, je bohužel od Ministerstva školství a tělovýchovy odmítána pod různými záminkami jakákoliv pomoc, přestože tato organizace a pilotka dosáhly a dosahují bez jakékoliv podpory státu úspěchů, které by považovaly jiné země za velký úspěch.

Ptám se: Změní se přístup Ministerstva školství a tělovýchovy k uvedené sportovkyni a její mateřské organizaci při rozdělování dotací na sportovní reprezentaci České republiky?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana ministra, který má k dispozici pět minut na svoji odpověď. Prosím, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, dámy a pánové, děkuji za váš dotaz, který nás přivádí k jiné části širokého resortu, který mám tu čest spravovat, totiž k oblasti sportu, na který také nesmíme zapomínat.

K vašemu dotazu bych vám rád sdělil následující. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se k záležitosti spojené s problematikou financování aktivit paní Hany Zejdové vyjadřovalo již mnohokrát, naposledy 31. května tohoto roku dopisem mého náměstka Jana Kocourka, který řídí skupinu sportu a mládeže. Já bych se zde pokusil stručně shrnout některá fakta, abych vysvětlil, proč ta situace je taková, jaká je.

Od roku 1999 žádá pan Zejda o prostředky ze státního rozpočtu na aktivity své dcery Hany Zejdové, ale tento druh plachtařských výkonů nebyl a není možné při respektování platných zásad státní dotační politiky v oblasti péče o státní sportovní reprezentaci bohužel podporovat. Aby bylo možno žádat o státní dotace, založil pan Zejda v závěru roku 2003 čtyřčlenné občanské sdružení Letecká asociace vrcholového sportu.

Překonávání světových rekordů bez účasti na každoročních mistrovstvích světa a mistrovstvích Evropy lze chápat jako jednu z forem reprezentace, jak to uznává i autorita Aeroklub. Dotační klíč pro státní sportovní reprezentaci však tyto aktivity nezohledňuje. V případě, že by byl dotační klíč upraven ve prospěch vytváření světových rekordů, státní dotace tohoto druhu by mohly být přiděleny pouze občanskému sdružení, které má od Mezinárodní letecké asociace takzvanou sportovní autoritu, a tou je Aeroklub, který možnost nákupu a přidělení prostředků pouze paní Haně Zejdové nepřipouští. Ministerstvo školství totiž poskytuje státní dotace nestátním neziskovým organizacím podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ve znění pozdějších předpisů. V oblasti sportu se jedná o podporu národním sportovním svazům podle veřejně vyhlášených dotačních programů. Státní finanční prostředky jsou jednoznačně zaměřeny na podporu pravidelné organizované sportovní činnosti. Na základě schválených zásad pro sportovní reprezentaci nelze podporovat sportovní činnost s charakterem sportovního výkonu bez přímé konkurence na startu, tedy bez účasti dalších soupeřů, což je třeba případ expedičního horolezectví nebo sjezdu na divoké vodě atd. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP