(16.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Začneme s interpelacemi na jednotlivé ministry. Zvu nejprve pana poslance Jiřího Šlégra, který byl vylosován s interpelací číslo jedna a žádá o odpověď ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka v otázce výše penzí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážený pane premiére, páni ministři, dámy a pánové, poslankyně vládního tábora Lenka Kohoutová zde v minulém týdnu interpelovala vašeho premiéra Petra Nečase v otázce řešení problematiky chudoby v České republice. Pan premiér přiznal, že tato problematika je pro vaši vládu důležitá a nelze ji opomíjet. Přesto jste v tomto týdnu jako vládní poslanci hlasovali pro vládní návrh na zpomalení valorizace penzí, čímž pomůžete přiblížit řadu českých důchodců právě k hranici chudoby. Na rozdíl od premiéra Petra Nečase si myslím, že v důsledku kroků vaší vlády - a zde mám na mysli právě zpomalení tempa valorizace penzí v kombinaci např. s růstem DPH - reálné důchody pravděpodobně poklesnou.

Chci se však zeptat na něco jiného. Premiér Petr Nečas zde řekl, že - cituji: "Švédsko, velmi silný, ekonomicky zdatný a sociálně budovaný stát, snížilo důchody v roce 2010 o 3 % a v loňském roce dokonce o další 4 %."

Vážený pane ministře, zatímco průměrná roční penze ve Švédsku byla v roce 2010 21 524 eur, v České republice to bylo v témže roce pouze 6 482 eur. Český důchodce tak oproti tomu švédskému dostane ročně o bezmála 400 000 korun méně. Je tedy zřejmé, že procentní snížení důchodů ve Švédsku má na kvalitu života švédského důchodce naprosto jiný dopad, než zde popisoval premiér Nečas, když českého a švédského důchodce vlastně postavil vedle sebe.

Pane ministře, myslíte si, že na základě mnou uvedených čísel je pan premiér demagog, a pokud ano, vysvětlíte, proč jej hodláte i nadále podporovat? Dále by mě zajímalo, jakým způsobem chcete přispět k tomu, aby se český důchodce dostal na úroveň toho švédského, zatímco jdete spíše opačnou cestou. Poslední otázka: Poklesnou podle vás reálné důchody v příštím roce? Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla interpelace pana poslance Jiřího Šlégra. Já požádám o odpověď ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré odpoledne, paní předsedkyně, kolegyně, kolegové. To, že důchody nebudou valorizovány podle dosavadního schématu, je opatření, které je nepříjemné, nepopulární, nicméně, jak už jsem mnohokrát na této půdě uvedl, považuji to opatření za nezbytné.

Pokud tady pan premiér mluvil o situaci České republiky a porovnával ji se Švédskem, tak já považuji to srovnání za naprosto oprávněné vzhledem k tomu, že porovnání se Švédskem je motivováno tím, že Švédsko je prohlašováno a i zde na této půdě je uváděno v řadě případů jako vzor. Jako vzor státu, který má velmi silné sociální zázemí. Samozřejmě, že srovnávat výše důchodů pouhým přepočtem kurzového koeficientu není úplně správné, protože je potřeba porovnávat také životní náklady, ale také schopnosti ekonomiky jedné země a druhé země.

A já bych tady k tomu doložil jeden další, podle mého názoru velmi zajímavý a vypovídající údaj. Pokud porovnáme průměrnou výši českého důchodu, resp. průměrnou výši příjmu českého občana ve věku nad 65 let k průměrnému věku občana, který je v produktivním věku, a to samé srovnání uděláme ve Švédsku, tak z toho porovnání je naprosto jednoznačně vidět, že ve Švédsku úroveň příjmů důchodců relativně vůči těm, kteří jsou v ekonomicky aktivním věku, je nižší než v České republice. Z toho také vyplývá, že samozřejmě vždycky lze zvolit nějaké srovnání, které vypoví o tom, jaká čísla v konkrétní statistice jsou, ale ne vždycky je to porovnání relevantní. Myslím, že porovnání, co se týče relativního poměru příjmů osob v seniorském věku, s osobami v aktivním věku je mnohem účelnější a více vypovídající než pouhé srovnání příjmů přepočtem v kurzovém poměru.

Dále bych chtěl uvést, že v České republice je ohrožení rizikem chudoby nejnižší v Evropě. V roce 2010 podle srovnatelných údajů bylo na 9 % celkové populace, kdežto průměr Evropské unie byl přes 16 %. Co se týká seniorů, tak u občanů ve věku nad 65 let byl poměr osob s rizikem ohrožení chudobou na úrovni 6,8 %, což je vynikající výsledek zařazující nás na čtvrté místo v rámci Evropské unie. Průměr Evropské unie byl 15,9 %.

A znovu zopakuji to, co jsem říkal na začátku. Mě nijak netěší, že musím navrhovat taková opatření jako snížení tempa valorizace důchodů, ale pokud se chceme na tu tematiku podívat objektivně, musíme srovnávat srovnatelné.

Dovolte mi ještě poslední poznámku k tématu, které bylo vzneseno, a to je vývoj reálné výše důchodů. Ano, je faktem, že podle současných analýz dojde v příštím roce i v příštích třech letech k velmi mírnému poklesu reálné hodnoty důchodů. Je také potřeba se podívat na to, že za posledních deset let se reálná hodnota důchodů zvýšila řádově o 20 %. Takové rychlé tempo reálného navyšování úrovně důchodů, takové rychlé tempo je možné dosáhnout v období, kdy ekonomika velmi významně roste. Není však možné ho udržet v době ekonomické stagnace. To je prostě ekonomická zákonitost. Pokud bychom něco takového chtěli udělat, dostávali bychom se do pasti, do které se dostaly některé jiné státy v Evropě.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Šlégr může vznést doplňující dotaz.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, pane ministře, dámy a pánové, než dotaz, spíš bych chtěl konstatovat, že samozřejmě tady můžeme debatovat o tabulkách a porovnávat, ale myslím, že to našim důchodcům nic nepřispěje. Myslím, že jsem tady chtěl především upozornit na to, jakou úroveň života mají důchodci u nás a ve Švédsku, že je to markantní rozdíl, si myslím, a nedovedu si představit, nebo nemyslím si, že s 10 tisíci korun měsíčně se dá opravdu dobře a rozumně užívat důchodového věku. Ale samozřejmě děkuji za vaši odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, zda ještě chce reagovat pan ministr. Pokud ano, je k tomu právě ten vhodný prostor teď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, opravdu je potřeba srovnávat srovnatelné. A tak jak jsem řekl a odkazuji se na to znova, i úroveň příjmů seniorů nebo důchodců je potřeba vztahovat k výkonnosti ekonomiky. Ano, prostě porovnání je takové, že švédská ekonomika bohužel je stále ještě výkonnější ekonomikou, než je česká ekonomika, také proto, pokud se podíváme na kurzové porovnání příjmů seniorů v České republice a ve Švédsku, tak je ten poměr podobný a vypovídá o rozdílu ve výkonnosti ekonomik. Ano, pojďme dělat společně všechno pro to, aby výkonnost české ekonomiky byla co nejvyšší, aby perspektiva vývoje české ekonomiky byla co nejlepší. Sám za sebe mohu říci a určitě i za ostatní členy vlády, že tato vláda se o to ze všech sil snaží.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi Jaromíru Drábkovi a dostáváme se k druhé interpelaci. Pan poslanec Vojtěch Adam se obrací na ministra vnitra Jana Kubiceho ve věci rušení stanic Hasičského záchranného sboru. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP