(16.10 hodin)

 

Poslanec Vojtěch Adam: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, nepřítomný pane ministře, do vzduchu se špatně mluví, nicméně svou interpelaci přednesu a budu očekávat písemnou odpověď, pokud to bude možné.

Jako starosta obce s rozšířenou působností Ivančice, kde je zřízena stanice Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje kategorie P1, se znepokojením sledujeme informace o záměru změny klasifikace stanice z tzv. P1 na P0. Pokud by byl tento záměr realizován, povede to neodvratně k ohrožení zdraví a životů obyvatel a majetku. Z podobných návrhů, které vznikají bez znalosti problému od zeleného stolu, vyplývá snaha Ministerstva financí a Ministerstva vnitra ušetřit za každou cenu, ať to stojí co to stojí, a přenést břemeno na vůbec nějakou existenci hasičů především na obce. S tím kategoricky nelze souhlasit.

V posledních letech je to neustálý boj za zachování stanice a dosud byly vždycky všechny argumenty zohledněny. Ptám se, jak je vůbec možné, že někdo může uvažovat o redukci stanice P1 na P0 v lokalitě s tak koncentrovaným rizikem, jako jsou Ivančice. Jde o desetitisícové město v údolní nivě na soutoku tří řek pod přehradou Dalešice a pod přehradou Mostiště. Nachází se navíc v 20kilometrovém havarijním pásmu jaderné elektrárny Dukovany a veškeré havarijní plány musí být této skutečnosti přizpůsobeny. Je zde nemocnice, řada škol a nákupních center. Navíc komunikační dostupnost od D1 je naprosto insuficientní.

Průměrný počet zásahů jednotky byl v uplynulých pěti letech 206. Sbor dobrovolných hasičů, který je velmi kvalitní, nemůže však profesionální hasiče plně nahradit, protože jejich příslušníci jsou v trvalém zaměstnání. V případě realizace návrhu bude nejbližší stanice profesionálních hasičů v Brně na Výstavišti. Vzhledem k dopravní situaci nebudou mít možnost zásahu v reálném čase v místě vzdáleném 25 kilometrů. To všichni vědí, a přesto se tyto návrhy neustále opakují.

Kdo bude za případné následky zodpovědný? Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane poslanče. Dostanete písemnou odpověď. Pan ministr Kubice se omluvil z dnešního jednání.

Třetí interpelaci tady máme pana ministra Hegra, ten byl omluven pouze na dopoledne. Prosím tedy o slovo pana poslance Václava Votavu, který se ptá ministra zdravotnictví Leoše Hegera na rušení oddělení nemocnice v Rokycanech. Pan poslanec Votava má slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, Plzeňský kraj je jediným krajem v České republice, který nemá ve dvou okresech žádnou nemocnici a teď možná přijde o nemocnici další. Mluvím teď o nemocnici v Rokycanech. Ta zajišťuje péči pro pacienty okresu Rokycany, části okresu Plzeň-sever, kde není žádná nemocnice, a části okresu Plzeň-jih. Do zdejší vyhlášené a zmodernizované porodnice jezdí rády rodit i ženy z Plzně a právě o porodnici a gynekologické oddělení jako první v řadě rušení jistě jde. Protože omezením počtu lůžek či zrušením celého oddělení fakticky žádná úspora nevznikne, nemocných ani rodiček jaksi neubude, musím tento tlak především dominantní Všeobecné zdravotní pojišťovny chápat jako první krok k úplnému zavření nemocnice v Rokycanech.

Co se stane, je ztížení dostupnosti zdravotní péče. Občané se o svou nemocnici pochopitelně bojí. Proto jich už jen v Rokycanech na pět tisíc podepsalo petici právě za zachování nemocnice. Ostrý nesouhlas vyjadřuje i Plzeňský kraj. Ale koho to v Praze zajímá, že?

Apeluji proto na vás, pane ministře, vím, že tak osobně činila již paní poslankyně Emmerová či zástupci města: Zabraňte faktickému rušení oddělení porodnice a gynekologie a možná i celé nemocnice v Rokycanech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla vznesená interpelace. Požádám o odpověď na ni pana ministra Leoše Hegera.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane poslanče Votavo, vážení paní kolegyně, kolegové, otázky optimalizace sítě nyní hýbou českou veřejností. Já jenom podotknu, že jsem byl ráno omluven, protože jsem byl v Senátu, kde hlavním tématem byla petice nemocnice Žatec, a také další interpelace, která je na mě, se tohoto tématu týká, takže mi dovolte pár slov obecně, než přejdu k Rokycanům.

Otázka nemocniční sítě, která je téměř 50procentní zátěží celého systému veřejného zdravotního pojištění, je záležitostí dostupnosti péče, záležitostí nákladů na celou síť a je to samozřejmě v neposlední míře, a proto myslím, že tady také jsme, záležitostí jakési lokální prestiže jednotlivých měst a obcí, kde nemocnice jsou.

Pokud jde o dostupnost péče, tak ta je dána obecně zdravotnickými zákony, které nutí všechny subjekty, které za ten systém zodpovídají, aby vytvořily podmínky pro poskytování lege artis. Tyto subjekty jsou jistě Ministerstvo zdravotnictví v tom nejobecnějším pohledu, zcela určitě kraj a hlavní, klíčovou roli dnes ze zákona hraje zdravotní pojišťovna, která platí provozní náklady. O investiční náklady se dělí jak zakladatelé nemocnic, stát a lokality, kde nemocnice jsou.

Pokud jde o povinnost péči zajistit, tak ta je jednoznačně uvalena na zdravotní pojišťovny, které mají povinnost zajistit péči, která je vhodná z obecných metodických pokynů, a je podle nové verze zákona 48 připravováno nařízení vlády, které stanovuje minimální dostupnost v některých oblastech, které jsou kritické. Dostupnost se diskutovala mezi 45 až 60 minutami pro jednotlivé porodnice a zkušenosti z jiných konců naší republiky, kde síť již optimalizovaná byla, ukazuje, že hodinová dostupnost do porodnice je celkem vyhovující, pokud jde o jízdu autem. Řekl bych jenom příklad ze svého kraje: na ose Hradec Králové - Liberec jsou dneska tři porodnice po 50 kilometrech vzdálené a v celém tomto širokém pásu čtyři porodnice již v posledních dvaceti letech zanikly.

Ministerstvo ovlivňuje tu věc jakýmisi obecnými předpisy metodického rázu. Dnes v tom hraje důležitost roli i odborná společnost gynekologie a porodnictví, která říká, že 500 doteď bylo minimum, uvažuje se i o vyšším limitu. Pět set porodů za rok rozumějte. Ministerstvo udává podklady pro věcné a technické vybavení formou vyhlášky a pro personální vyhlášky. Ale znovu opakuji: klíčovou roli hraje zdravotní pojišťovna.

Snaha redukovat nebo optimalizovat síť se táhne od minulého roku, kdy se zdravotnictví dostalo do velkého finančního napětí a k optimalizaci je nuceno, aby se svým rozpočtem vyšlo, a hledá tedy kompromis mezi ideální dostupností, lokálními potřebami a financemi. Kraje vyhlásily jakousi kampaň za redukci sítě už v loňském roce, kdy bylo zavřeno asi 1500 lůžek. Předpokládá se, že tisíc lůžek bychom zrušit mohli, a opravdu se o tom teď aktivně vyjednává. Pojišťovny mají možnost v letošním roce po dvaceti letech vypovědět smlouvy, tak toho využívají. Ale je nad nimi memento, že péči zajistit musí.

Pokud jde o situaci v Rokycanech, tak bych odkázal na stanovisko kraje a ujišťuji vás, že pokud je negativní, tak dohadování s pojišťovnou ještě budou pokračovat a budou velmi tuhá, protože my jsme jednoznačně řekli, že kromě některých parametrů, které chceme, aby se posuzovaly (upozornění na čas), je dohoda s krajem pro nás naprosto prioritní. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP