(15.40 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, ano, k odpovědi na pátou otázku jsem se nedostal vzhledem k omezenému časovému limitu, takže mohu uvést, že přednostně budou realizovány projekty zařazené do priority jedna. Z průběhu veřejných obchodních soutěží realizovaných v loňském a letošním roce je zřejmé, že dochází k výrazné úspoře skutečně vysoutěžené ceny oproti předpokládané hodnotě veřejné zakázky. Lze dovozovat, že přijetím novely zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, bude tento trend pokračovat. Z tohoto důvodu se domnívám, že dojde i k realizaci většiny projektů, jimž Ministerstvo financí uhradilo zpracování projektové dokumentace.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane předsedo. Prosím nyní pana poslance Ladislava Šincla. Vystoupí v rámci osmé interpelace. Interpeluje předsedu vlády ve věci podezření kolem hospodaření Lesů České republiky. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, v úterý jsme se zde snažili navrhnout zařazení nového bodu do programu schůze Poslanecké sněmovny ve věci pochybností o hospodaření Lesů České republiky, který je ve stoprocentním vlastnictví České republiky. Šlo nám o to, abychom zde mohli projednat závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, ke kterým dospěl, když několik měsíců velmi podrobně kontroloval hospodaření tohoto státního podniku. Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu totiž obsahuje velmi závažné a alarmující informace. Jde o podezření, že se v této státní firmě plýtvá finančními prostředky, že se tam předražují advokátní služby, že se zde nerespektuje zákon o zadávání veřejných zakázek, že se směňuje státní majetek způsobem, který porušuje zákon, a že se tam prodává majetek, aniž by se organizovala výběrová řízení.

Bohužel, vláda žádným způsobem na tento kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu doposud nereagovala. Strká hlavu do písku a vše vypadá na to, že se to chystáte zamést pod stůl. Bohužel zde bylo s vaším vědomím a souhlasem opět vzneseno veto dvou poslaneckých klubů, ODS a TOP 09, a tím bylo znemožněno o tom vůbec hlasovat.

Minulý týden jsme se zde snažili navrhnout zařazení nového jiného zajímavého bodu, který zněl Zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Opět toto bylo s vaším vědomím a souhlasem kluby ODS a TOP 09 zablokováno.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, promiňte. Já jsem ohlásila interpelaci ve věci podezření kolem hospodaření Lesů České republiky. Doufám, že takto jste chtěl vystoupit.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Ano, moje otázka zní: Máte plná ústa boje proti korupci a plýtvání, a proto mi prosím vysvětlete, proč s vaším vědomím a souhlasem bylo znemožněno o tomto hlasovat. Čeho se tak bojíte?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan předseda vlády má možnost vystoupit s odpovědí na interpelaci pana poslance Ladislava Šincla ve věci hospodaření Lesů České republiky.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já mohu pouze konstatovat, že se nebojím ničeho, vyjma naprosto devastující délky čtených projevů sociálně demokratických poslanců, kteří velmi často ani nevědí, co čtou, v rámci parlamentní diskuse. Čili to je tak jediné, z čeho mám strach, protože to je opravdu úmorné a zdraví ohrožující.

Za další. Já musím jednoznačně konstatovat, že příslušný kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu bude předmětem jednání vlády České republiky. Tímto kontrolním závěrem se již v dubnu letošního roku zabývala dozorčí rada státního podniku Lesy České republiky, zabývá se jím i Ministerstvo zemědělství. Vláda České republiky vždy ve chvíli, kdy se shromáždí několik kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu, tyto kontrolní závěry v balíčku projedná za přítomnosti prezidenta, v tomto případě viceprezidenta NKÚ. Nepamatuji si, že by vláda přijala takové závěry ke kontrolnímu závěru NKÚ, které by nebyl ochoten akceptovat prezident nebo viceprezident NKÚ.

Budeme se tím zabývat, není to nic utajovaného. Příslušný dokument, příslušné vládní rozhodnutí, bude standardně vložen do eKLEPu, takže tam není cokoli, co by mohlo nasvědčovat tomu, co jste uvedl, že to bude zameteno pod stůl nebo zameteno pod koberec. Nic takového nehrozí. Vláda projedná tento kontrolní závěr velmi pečlivě, protože se jedná o významný státní podnik s vysokým obratem - mimochodem s vysokým ziskem a od příštího roku také s poměrně významným příspěvkem do státního rozpočtu ve výši zhruba 4 mld. Kč. Na finančním zdraví a neplýtvavém provozu tohoto státního podniku má tedy vláda zájem mimo jiné i rozpočtový, protože co se ztratí v neefektivním provozu tohoto podniku, co odteče bokem, tak neodteče do zisku, a tím pádem to neodteče do veřejných rozpočtů.

Já chci jednoznačně zdůraznit, že tomu budeme věnovat velkou pozornost. Právě proto jsme považovali za nutné, aby se tímto kontrolním závěrem zabývala i dozorčí rada Lesů České republiky. Proto chceme, aby bylo velmi detailně zpracováno i stanovisko Ministerstva zemědělství. Předpokládám, že vláda tomu bude věnovat pozornost jako málokterému kontrolnímu závěru NKÚ právě proto, že máme velký zájem na finančním zdraví tohoto podniku i vzhledem k jeho budoucímu příspěvku do státního rozpočtu. Nemáme vůbec žádný zájem tam cokoliv zametat pod koberec. Proč bychom to dělali?

Mimochodem, když se podíváme, jak vypadalo hospodaření Lesů České republiky z hlediska jejich výnosu, ale především z hlediska transparentnosti a zadávání veřejných zakázek za vlád sociální demokracie, za sociálně demokratických ministrů, kde opět - již jsem uváděl příklad Ministerstva obrany a giganta Jaroslava Tvrdíka - mimořádně vynikal pan Palas, ministr za sociální demokracii, a kdo se podívá na současné transparentní zakázky v Lesích České republiky a na míru výnosů a ziskovosti, tak tam musí, pokud není úplně slepý nebo úplně negramotný vůči arabsky psaným číslicím, jednoznačně konstatovat pozitivní vývoj.

Zda je tento pozitivní vývoj dostatečný, zda neměl být ještě výraznější, zda tam skutečně nedošlo k nějakým hrubým chybám, tím se vláda bude zabývat. Pokud bychom došli k názoru, že pokrok je nedostatečný, nebo že tam dokonce došlo k hrubým chybám či zanedbáním, vláda se jednoznačně nebude vyhýbat ani personálním opatřením.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za odpověď. Pan poslanec Šincl může vystoupit s doplňujícím dotazem. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, jen k vaší poznámce. Vy jste tady před chviličkou předvedl, že tady vy čtete připravené odpovědi na předem připravené otázky.

Já jsem vás ale ptal na něco úplně jiného. Ptal jsem se vás na to, proč s vaším vědomím a souhlasem bylo znemožněno o tom hlasovat. My jsme zařazovali nový bod programu na jednání poslanecké schůze. Prosím, abyste mi jasně odpověděl.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane předsedo, máte možnost ještě se zhostit tohoto doplňujícího dotazu.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, já musím říci, že naprosto jednoznačně opakuji to, co jsem řekl ve své předcházející odpovědi. Vláda se nevyhýbá konkrétnímu, podrobnému projednání závěru Nejvyššího kontrolního úřadu. Nevidí k tomu žádný důvod. Máme zájem na transparentním a zdravém vývoji podniku Lesy České republiky.

To, že tady byla údajně snaha to zařadit na program schůze Poslanecké sněmovny - dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejsme přece malé děti. Tady přece vůbec nejde o stav podniku Lesy České republiky. Tady zcela evidentně šlo o snahu o zařazení takzvaného - dámy mi to prominou, ale je to výstižný, byť mírně vulgární termín - kecavého bodu, tedy bodu, ke kterému bude moci donekonečna tady probíhat parlamentní diskuse, a tím zdržovat projednávání programu a agendy Poslanecké sněmovny, včetně důležitých bodů, které se týkají konsolidačního balíčku nebo které se týkají církevních restitucí. Tvrdit něco jiného ze strany sociálně demokratických poslanců... Dámy a pánové, neurážejte svou vlastní inteligenci, vy přece moc dobře víte, že to byl ten hlavní důvod zařazení tohoto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP