(14.40 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Zjištění pochází z úředního záznamu, který byl vyhodnocen jako závažný, oznamovatel není řadovým policistou, a byl proto postoupen v srpnu 2011 zástupci ředitele Inspekce Policie České republiky Brunclíkovi. Podle mých informací se pak tento záznam spolu s dalšími dokumenty ze spisu dostal do rukou nepovolaným osobám, když měl být zanechán v jistém restauračním zařízení příslušníkem inspekce, který zde měl mít schůzku s novinářem Mladé fronty Jankem Kroupou. Nálezci pak část ztraceného spisu inspekce měli předat policejnímu prezidentovi, který měl celou věc opět postoupit inspekci. A výsledek? Podle mých informací se ani obsah záznamu ani popsané nestandardní okolnosti nikdy nevyšetřily. Pan náměstek Stříž dokonce nebyl v dané věci ani vyslechnut.

Vzhledem k závažnosti jak obsahu, tak i okolností, ale i s ohledem na rozrůstající se praxi úniků informací z trestního řízení vás, vážený pane premiére, žádám o informaci k této věci v rámci kompetencí, které máte k dispozici. Legitimitu tohoto kroku opírám jak o fakt, že se podezření týká nejvyššího vedení státního zastupitelství, i o zmíněné pochybnosti, které provázely prověřování tohoto velmi závažného podezření.

Vážený pane premiére, já chápu, že jste nemohl vědět, jaký je obsah mé interpelace, proto samozřejmě nebudu trvat na vaší okamžité kvalifikované odpovědi.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a prosím pana předsedu vlády o odpověď na tuto interpelaci.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl poděkovat panu poslanci Paroubkovi za korektní přístup, protože jsem samozřejmě nemohl bezprostředně vědět, na co konkrétně se ptá. Nicméně když mě interpeloval minulý týden na konkrétní věci, které se týkaly Nejvyššího státního zastupitelství, tak jsem tady řekl, že tu odpověď obstarám, takže já ji tady mám k dispozici. Na ty dotazy budu stejným způsobem reagovat i teď.

Mohu pouze říci, že s panem poslancem Paroubkem jednoznačně sdílím jeho názor na nepřijatelnost, absolutní nepřijatelnost, řízených úniků z různých vyšetřovacích spisů a materiálů. Je to obrovský nešvar, který je nepřijatelný, nešvar, který podle mého názoru musíme omezovat a pokud možno ho jednoznačně zarazit.

Mimochodem, než jsem šel na interpelace, tak jsem sledoval na CNN a BBC probíhající výslech britského premiéra Davida Camerona před vyšetřovací komisí, která projednávala právě styky mezi politiky a novináři, kde jedním z klíčových problémů, který se v rámci této vyšetřovací komise řeší, jsou právě úniky důvěrných informací včetně toho, že novináři platili například britským policistům za konkrétní informace, a dnes tito novináři i ti policisté sedí za korupci. Jak je možné, že v naší zemi poměrně prokazatelně některá média platí například policistům či příslušníkům dalších bezpečnostních složek za předání důvěrných materiálů a není to posuzováno jako korupce? Já si myslím, že to je nesmírně závažná věc, protože zpravidla tyto úniky jsou úniky, které jsou vedeny sofistikovaně, jsou zpravidla velmi účelové, jsou to velmi často pouze části spisů, které jsou vypreparovány a vytrženy třeba z celkového kontextu a mohou skutečně v případě účelového využití například některým médiem naprosto cíleně a řekl bych chirurgicky likvidovat konkrétní lidi a jejich pověst možná na desítky let.

Opět čirou shodou okolností, než jsem se díval na tu CNN a BBC, probíhalo jednání výboru pro bezpečnost, který projednával návrh vlády na jmenování nového, definitivního ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, kde i tato věc byla projednávána, a nový ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů pan plukovník Bílek má ode mě jednoznačné zadání velmi nekompromisně a tvrdě u bezpečnostních sborů vyšetřovat a postihovat jakékoliv úniky materiálů ze spisů. Myslím si, že právě nedávný případ zveřejnění fotografií, které unikly z databáze Vězeňské služby, a poměrně razantní a rychlý zásah Generální inspekce bezpečnostních sborů, který odhalil pravděpodobné pachatele, je důkazem, že v tomto Generální inspekce bezpečnostních sborů hodlá konat velmi čitelně a razantně. Já skutečně považuji tyto úniky za nepřijatelné a všechny věci, o kterých tady mluvil pan poslanec Paroubek, nepochybuji, že jsou šetřeny Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Samozřejmě bližší informace opatřím opět dodatečně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Paroubek může vznést doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Budu velmi stručný. Já si nepamatuji, vážený pane premiére, kdy my dva jsme se shodli v pohledu na jednu věc, jako se shodujeme v tomto. Já jsem tomu opravdu rád, protože úniky informací ze živých spisů otravují politickou kulturu v této zemi, a nejen politickou kulturu, obecně v této zemi. A pokud se vláda a příslušné složky, které mají k tomu kompetenci, vydají tím směrem, jak jste naznačil, tak to samozřejmě jenom podpořím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan předseda má ještě možnost reagovat. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já pana Paroubka zklamu. Já si vzpomenu ještě na několik případů, kdy jsme se shodli, takže to nebyl jenom tento případ. Doufám, že to nebude pan poslanec Paroubek brát jako kompromitující informaci.

Nicméně musím říci, že je to skutečností, a opět bych to uvedl také na velmi konkrétním a krátkém případu v podstatě z těchto dní, kdy byl opět únik informací do médií o žádosti o vydání poslankyně Parlamentu České republiky. Přestože paní předsedkyni Poslanecké sněmovny nebyla sdělena ani informace, o koho se jedná, přesto jsme si mohli v podstatě ve středu v dopoledních hodinách opět na internetovém médiu, podepsaném nikoliv překvapivým jménem konkrétního žurnalisty nebo žurnalistky, přečíst tuto informaci, která v té době v médiích neměla co dělat, a myslím si, že příslušný policejní útvar a jeho ředitel má co vysvětlovat. Protože, já to znovu opakuji, považuji tento způsob selektivních úniků přes privilegované novináře - protože jsou to pořád titíž, pořád titíž novináři, to je pořád ten samý soubor zhruba pěti jmen - za absolutně nepřijatelný a za věc, která může vést skutečně k výrazné manipulaci veřejným míněním.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Tímto jsme projednali druhou interpelaci. Třetí interpelaci vznáší pan poslanec Radim Jirout na předsedu vlády ve věci podpory růstu v Evropské unii. Prosím pana poslance Radima Jirouta.

 

Poslanec Radim Jirout: Vážený pane premiére, krize v některých zemích Evropské unie a především eurozóny trvá již poměrně dlouhou dobu a dopady například v podobě nižšího růstu či omezeného exportu do krizí stížených zemí pociťuje i naše ekonomika. Hlavním problémem nejsou jen dluhy, ale především nízký růst evropských ekonomik, což má za následek to, že státy nemají dostatek daňových příjmů, takže nelze dluhy snadno splácet. Pochopitelná je tedy snaha státu obnovit ekonomický růst. Návrhy na řešení se však liší. Z Evropy přichází řada protichůdných a nejasných návrhů a způsobů na řešení tohoto problému. Četnost summitů je nyní velmi vysoká, přesto je například Řecko stále napojené na finanční pomoc ostatních států bez zřejmého horizontu, kdy bude růst obnoven, pokud bude vůbec. Problematické je i to, že předchozí francouzsko-německý tandem Sarkozy-Merkelová měl na řešení krize podobný názor, který tím pádem mohl být snadněji prosazován. Nově zvolený francouzský prezident Hollande, chce státem financovaná prorůstová opatření, chce revizi fiskálního paktu, což Merkelová zásadně odmítá. Zcela odlišné recepty nabízejí i další evropští politici včetně mezinárodních institucí.

Teď můj dotaz. Chtěl bych se zeptat, pane premiére, zda lze najít nějaký převládající směr směrem k Unii, který by řešil podporu růstu v Evropské unii. Z úst evropských politiků přichází řada protichůdných názorů, u nichž se zatím nenašel ještě žádný kompromis. Lze tyto strategie nějak rozčlenit a zařadit do kontextu, ze kterého by se dalo vyčíst, který postup je správný?***




Přihlásit/registrovat se do ISP