(13.00 hodin)

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, přihlašuji se tímto k pozměňovacímu návrhu, který je v informačním systému veden pod č. 2567. Týká se příspěvku na mobilitu.

Já bych jen velmi stručně tento pozměňovací návrh odůvodnil. V současné době je situace taková, že příspěvek na mobilitu není přiznáván osobám, které jsou v pobytových zařízeních. V komplexním pozměňovacím návrhu výboru pro sociální politiku se tato věc částečně mění a je navrženo, že z důvodů hodných zvláštního zřetele mohou i osoby v pobytových zařízeních pobírat příspěvek na mobilitu. Já se domnívám, že není žádný důvod rozlišovat mezi zdravotně postiženými, kteří pobývají v pobytových zařízeních, a těmi, a kteří tráví svůj život jinde. Podstatné je to, jestli splňují ta kritéria své imobility, a v podstatě tohle oni přiznávají v čestném prohlášení.

Já tedy navrhuji, aby příspěvek na mobilitu byl upraven takovým způsobem, aby nebyly diskriminovány osoby, které jsou v pobytových zařízeních. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, teď jsem viděla pana ministra Drábka, poté paní poslankyně Emmerová.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré odpoledne. Děkuji za slovo, paní předsedkyně.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se rád přihlásil ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který je veden pod č. 2725 a který řeší oblast odstraňování tvrdosti, respektive přechodné ustanovení v odstraňování tvrdosti.

Do 31. prosince loňského roku bylo odstraňování tvrdosti v kompetenci ministra práce a sociálních věcí. Od 1. ledna 2012 je tato kompetence přenesena na úřady práce, nicméně přechodným ustanovením nebyla vyřešena otázka možnosti odstranění tvrdosti u rozhodnutí podaných, u rozhodnutí vyřízených a rozhodnutých do konce roku 2011, ale žádostí o odstranění tvrdosti podaných po 1. lednu 2012. Tento drobný pozměňovací návrh tuto kompetenci řeší tak, že i po 1. lednu 2012 může ministr práce a sociálních věcí odstranit tvrdost u rozhodnutí učiněných do 31. 12. 2011. Prosím tedy o pochopení v této oblasti. Nikterak si nechci uzurpovat další práva, ale je tam několik desítek žádostí, například typicky u vodícího psa, který bez zavinění majitele uhynul, kde je potřeba tu tvrdost odstranit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Paní poslankyně Emmerová. Prosím.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Já se omlouvám. Ještě bych upřesnila, protože teď jsem dostala na stůl sněmovní dokument 2724, což je číslo pozměňovacího návrhu, ke kterému jsem se přihlásila. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám. Ptám se na přihlášky ještě do podrobné rozpravy. Není žádná, končím podrobnou rozpravu a končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Končím projednávání bodu 16, sněmovního tisku 594 ve druhém čtení. Děkuji všem, kteří se podíleli na projednávání tohoto bodu.

Sděluji omluvy. Dnes se z odpoledního jednání od 13 hodin omlouvá pan poslanec Jaroslav Škárka a také paní ministryně Alena Hanáková. Končím dopolední část našeho jednání.

Odpoledne Sněmovna zahájí své jednání ve 14.30 hodin, kdy se uskuteční ústní interpelace na předsedu vlády, a to do 16 hodin. Od 16 hodin budou do 18 hodin probíhat interpelace na členy vlády. To je mé upozornění.

Ještě pan kolega Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Jenom bych poprosil členy ústavněprávního výboru teď ke krátké schůzce u klavíru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže končím dopolední část našeho jednání.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP