(12.50 hodin)

 

Poslanec Ladislav Jirků: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se na své 22. schůzi 16. května vyjádřil ke stanovení výše odměn členů Kontrolní rady Technologické agentury České republiky s tím, že během jednání a po něm konstatoval, že předložené podklady, které vedly k tomuto stanovení výše odměn, tedy především výroční zpráva o činnosti Kontrolní rady Technologické agentury ČR, jsou velice kvalitní. Je třeba je ocenit, protože v porovnání s některými ostatními materiály tohoto typu jsou skutečně přehledné, dobře strukturované a odpovídají na řadu případných dotazů.

Usnesení tedy v podrobné rozpravě.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji a zahajuji obecnou rozpravu. Přihlášku do ní nemám a nehlásí se nikdo. Končím tedy obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím o návrh usnesení pana zpravodaje poslance Ladislava Jirků.

 

Poslanec Ladislav Jirků: Tak tedy ještě jednou. Usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 22. schůze dne 16. května 2012 ke stanovení výše odměn členů Kontrolní rady Technologické agentury České republiky. Výbor po odůvodnění doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala toto usnesení: Poslanecká sněmovna stanoví dle § 36a odst. 8 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje, v platném znění, výši odměn členům Kontrolní rady Technologické agentury dle přílohy a pověřuje zpravodaje výboru Ladislava Jirků, aby toto usnesení přednesl ve schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Jsme v podrobné rozpravě. Prosím ještě o případný další návrh do podrobné rozpravy. Pokud není, končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které nám bylo předloženo písemně a bylo také předneseno v rámci podrobné rozpravy.

Zahajuji hlasování číslo 154. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Proti návrhu?

Hlasování číslo 154, přítomno 155, pro 110, proti 7. Tento návrh usnesení jsme tedy přijali. Tím jsme projednali bod 112, sněmovní dokument 2321.

 

Jsme u bodu

 

113.
Návrh na změny zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny

Na lavice vám byl rozdán písemný podklad. Prosím předsedkyni klubu Věcí veřejných paní poslankyni Kateřinu Klasnovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji. Já bych chtěla poprosit Sněmovnu, abychom tento bod přerušili do příštího týdne.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je zde návrh na přerušení do příštího týdne. To znamená do úterý, nebo do středy příštího týdne?

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Já jsem řekla do příštího týdne, protože zatím mám avízo, že je možné, že Poslanecká sněmovna bude jednat příští týden trošičku nestandardně. Takže já bych prosila, jestli to je možné - nevím, které jednací dny budeme jednat a hlasovat. Nebo jestli potřebujete nutně den, tak do středy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Bude lepší, když to upřesníte.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Tak bych poprosila do středy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 155. Zahajuji toto hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s přerušením tohoto bodu do středy příštího týdne. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 155, přítomno 155, pro 107, proti 7. Návrh byl přijat. Bod 113 přerušuji do středy příštího týdne.

 

Budeme se věnovat bodu

 

16.
Návrh poslanců Milady Emmerové, Dany Váhalové, Vladimíry Lesenské,
Romana Sklenáka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 366/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci
v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 108/2006 Sb.,
o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 594/ - druhé čtení

Prosím o úvod paní poslankyni Miladu Emmerovou.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, dovolte mi, abych vás seznámila pouze rámcově s předkládaným návrhem, který projednal výbor pro sociální politiku. (V sále je rušno.)

Předložený návrh má za cíl snížit katastrofální dopady kombinace sjednocení sazeb DPH a sociální reformy pro rodiče předškolního věku po dovršení čtvrtého roku života, kdy zaniká nárok na současné pobírání příspěvku na péči a rodičovského příspěvku. V tomto období je ve většině případů nadále potřebná celodenní péče rodičů včetně provádění náročných rehabilitačních cvičení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, paní kolegyně, já vás nechci přerušovat, ale přece jenom, dámy a pánové, Sněmovna řádně jedná. Věnujeme se právě otevřenému bodu, bodu 16. Kdo nechce jeho projednávání sledovat, ať opustí jednací sál. Prosím.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Je třeba tedy sdružit pobírání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči a případně některé další změny, které jsme částečně projednali na výboru a částečně budou předloženy dnes v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 594/2. Zpravodajkou výboru je paní poslankyně Lenka Kohoutová. Prosím, máte slovo, paní kolegyně.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Děkuji, paní předsedkyně. Sněmovní tisk 594 byl projednán na výboru pro sociální politiku. Všichni jste se mohli seznámit s jeho zněním a je komplexním pozměňovacím návrhem tohoto tisku. Ráda bych tímto požádala Sněmovnu o souhlas s tím, aby komplexní pozměňovací návrh byl základem, ke kterému se budou následně podávat další pozměňovací návrhy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, to byla zpravodajka. Nyní zahajuji obecnou rozpravu. Na začátku podrobné budeme hlasovat o vašem návrhu, aby byl vzat komplexní pozměňovací návrh. Teď jsme v rozpravě obecné. Hlásí se do ní někdo? Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat o tom, aby za základ pro podávání pozměňovacích návrhů byl vzat komplexní pozměňovací návrh, tak jak zdůvodnila paní zpravodajka Lenka Kohoutová.

Zahajuji hlasování číslo 156. Kdo souhlasí s tímto postupem, aby za základ byl vzat tento komplexní pozměňovací návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 156, přítomno 153, pro 114, proti 2. S tímto Sněmovna vyslovila souhlas.

 

A já se v podrobné rozpravě ptám, kdo se hlásí. Pan kolega Jaroslav Eček, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Eček: Děkuji za slovo. Já bych se pouze rád přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který je v systému pod číslem 2628. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji panu poslanci. Paní kolegyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, chtěla bych se přihlásit k pozměňovacímu návrhu s dnešním datem 14. června 2012, kde jsou uvedeny navrhované změny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan kolega Sklenák. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP