(12.40 hodin)
(pokračuje Jankovský)

V současné době Státní fond rozvoje bydlení prochází organizačními změnami, které jsou nezbytným předpokladem pro implementaci např. finančního nástroje JESSICA, a umožní se tak zapojení evropských peněz ze strukturálních fondů do podpory bydlení.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj tento materiál projednal na své 25. schůzi a tento materiál byl projednán kladně. To je ode mě na úvod všechno, děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 675/1. Zpravodajem tohoto výboru je pan poslanec Jan Babor. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru, a potom vás požádám, abyste v podrobné rozpravě přednesl návrh usnesení. Děkuji.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás jako zpravodaj seznámil s usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Jak už uvedl pan ministr, výbor tento sněmovní tisk, to je roční účetní závěrku a výroční zprávu za rok 2011 Státního fondu rozvoje bydlení, projednal na své 25. schůzi 23. května 2012. Po odůvodnění návrhu Ing. Miroslavem Kalousem, náměstkem ministra pro místní rozvoj, po mé zpravodajské zprávě a po rozpravě přijal následující usnesení: Doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 675 projednat a schválit. Zmocňuje mě, abych vás s tímto usnesením seznámil, a pověřuje předsedu výboru, aby usnesení zaslal předsedkyni Poslanecké sněmovny. To se také stalo.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane zpravodaji. Nyní zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí. Pan poslanec Polčák má slovo jako první.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji, vážená předsedkyně, já nebudu dlouhý. Pouze bych chtěl pozitivně ocenit, že ve výroční zprávě Státního fondu rozvoje bydlení se projevila opatření, která provedlo ministerstvo právě i v konzultaci s výborem pro veřejnou správu v loňském roce, a chtěl bych za to ministerstvu poděkovat. Věřím, že ta prorůstová opatření právě v politice rozvoje bydlení budou pokračovat i v dalších letech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a omlouvám se paní poslankyni Halíkové, která se přihlásila do rozpravy. Prosím ji tedy, aby nyní vystoupila.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, opakovaně z tohoto místa při projednávání rozpočtu a následně roční závěrky a výroční zprávy Státního fondu rozvoje bydlení upozorňujeme na nedostatek finančních prostředků pro financování programů z tohoto fondu. V loňském roce, jak už tady zmínil pan ministr, dosáhl fond příjmů ve výši 1 mld. 140 mil. a bylo to o 7 % více, než počítal schválený rozpočet. Stalo se tak vzhledem k předčasnému splacení několika úvěrů. Skutečné výdaje fondu činily 1 mld. 554 mil. Záporné saldo bylo financováno změnou stavu finančních prostředků na bankovních účtech.

Chtěla bych při této příležitosti říci, že po svém nástupu v roce 2010 vláda zastavila přijímání žádostí do programu Nový panel, který je nejoblíbenější ze všech programů, které jsou z tohoto fondu financovány, a tím byly vlastně negativně ovlivněny jak modernizace, tak i rekonstrukce domů. Pan ministr Jankovský pak slíbil, že bude alespoň v menší míře tento program obnoven. Následně vláda v květnu loňského roku a potom i Poslanecká sněmovna schválily změnu rozpočtu, podle níž loni mohly být uzavřeny nové smlouvy a poskytnutí podpory v objemu 1 mld. korun, které znamenalo ve skutečnosti zvýšení výdajů, nebo umožnilo zvýšení výdajů fondu o 84 mil. Velkým problémem ale byl a je limit výdajů na již uzavřené smlouvy v tomto programu, který byl ve výši 666 mil., kterou stanovilo ministerstvo financí. Závazky fondu však byly o 240 mil. vyšší, takže se podruhé musela schvalovat změna rozpočtu.

Na jednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj v květnu letošního roku jsme na tento problém upozornili, široce o něm diskutovali a konstatovali jsme, že výdajové limity jsou nastavovány pod úrovni starých závazků, ale Státní fond rozvoje bydlení přitom má na účtech prostředky na jejich splnění. Státní fond rozvoje bydlení, jak jsme o tom v Poslanecké sněmovně hovořili naposledy včera při projednávání sněmovního tisku 638, nyní bude přecházet, pokud to schválíme a dáme tomu zelenou, na jiný způsob činnosti, kdy vlastně dotace budou postupně nahrazovány nízkoúročenými úvěry.

Přes problémy, o kterých jsem hovořila, se domnívám, že je možné, a osobně podporuji, schválení roční účetní závěrky a výroční zprávy fondu za loňský rok. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Halíkové. Pan kolega Polčák - faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Já nechci zdržovat, vážená paní předsedkyně. Jakkoli si vážím své předřečnice, tak je třeba říci - a nezpochybňuji žádné z čísel, která zde uváděla -, že na začátku loňského účetního roku vypadal ten fond z hlediska příjmů daleko hůře. A myslím, že právě činností pana ministra, a my jsme i ve výboru skutečně to ocenili, byl vlastně tento rozpočet doplňován. Takže si myslím, že je třeba ocenit i na plénu, že k tomuto doplnění prostředků do fondu rozvoje bydlení došlo. Skutečně nezpochybňuji žádné z čísel, která zde uváděla paní kolegyně, ale myslím, že je třeba tady říci na plná ústa, že vývoj Státního fondu rozvoje bydlení by byl horší, kdyby nedošlo k těm změnám, které i my jsme odsouhlasovali. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám a ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan zpravodaj Jan Babor má slovo. Prosím.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s návrhem k roční účetní závěrce a výroční zprávě o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2011: "Poslanecká sněmovna schvaluje roční účetní závěrku a výroční zprávu o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2011."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji za tento návrh. Ptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Není žádná, končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o tomto návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování číslo 153. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 153 přítomno 155, pro 129, proti 2. Konstatuji tedy, že návrh usnesení byl schválen.

 

Tím jsme projednali bod 111, sněmovní tisk 675. Děkuji panu zpravodaji, děkuji též panu ministrovi.

Oznamuji omluvu z dnešního odpoledního jednání. Od 14.30 hodin se omlouvá ministr vnitra Jan Kubice z důvodu naléhavých pracovních povinností.

 

Budeme projednávat bod číslo 112. Je to

 

112.
Stanovení výše odměny členům Kontrolní rady Technologické agentury ČR
/sněmovní dokument 2321/

Tento materiál vám byl doručen jako sněmovní dokument 2321, který obsahuje usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu číslo 99 ze dne 16. května 2012. Prosím o slovo zpravodaje výboru pana poslance Ladislava Jirků, aby nás informoval o jednání výboru a potom v podrobné rozpravě navrhl návrh usnesení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP