(12.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Druhá otázka se týká vývoje státního rozpočtu v letošním roce. Pan ministr už tady popsal ono heroické úsilí, se kterým se loni vláda vypořádávala s obrovským výpadkem prostředků, které si narozpočtovala z Evropské unie. Já to chci ocenit, protože pokud se vládě podařilo zredukovat problém v rozsahu cca 40 miliard korun jenom na 7 miliard korun, o které nakonec překročila schodek státního rozpočtu, tak je to vcelku dobrý výsledek, ale musíme si uvědomit, že loni ještě Evropská unie nezastavila proplácení faktur z České republiky. Proplácení faktur z České republiky zastavila Evropská unie na jaře letošního roku, a přitom Nečasova vláda pro letošní rok narozpočtovala do rozpočtu 100 miliard korun, to znamená ještě více peněz, než bylo rozpočtováno jako příjem z Evropské unie v loňském roce.

A moje druhá otázka, která směřuje k ministrovi financí, je také velmi jednoduchá a doufám, že si ji někde poznamená. Týká se situace letos. Jestliže loni bylo heroické úsilí a vláda musela stlačit 40 miliard na sedm, tak se ptám, jestli se vládě podaří letos stlačit těch očekávaných 100 miliard korun někam také alespoň k těm 7 miliardám, anebo jestli letos ten problém bude větší. My jsme zaznamenali vyjádření ministra pro místní rozvoj, který řekl, že očekává, že Brusel začne faktury proplácet v září. To ale znamená, že zbývá do konce roku už jenom zhruba nějakých 90 až 100 dnů na to, aby České republice bylo proplaceno oněch rozpočtovaných 100 miliard korun. Tak já myslím, že už dnes je zřejmé, že se to nestane, a bylo by dobře, kdyby ministr financí nás informoval o tom, jaké heroické úsilí bude muset vláda vynaložit v letošním roce, aby se neopakovalo to, co se stalo loni. To znamená, že bude překročen znovu i letos schodek státního rozpočtu.

Třetí otázka, kterou bych měl směřovat k ministrovi financí, se týká daňových příjmů. Už v loňském roce se vládě nedařilo naplnit rozpočtované daňové příjmy. Rozhodla se proto provést poměrně riskantní operaci se zvýšením daně z přidané hodnoty a od 1. ledna letošního roku se zvýšila snížená sazba DPH z 10 na 14 %. Byla to riskantní operace zejména proto, že vláda očekávala a narozpočtovala si vyšší příjmy z DPH, ačkoliv věděla, že reálné příjmy domácností budou spíše stagnovat, nebo klesat. To znamená, vláda postavila rozpočet na velmi odvážném předpokladu, že lidé, kteří budou mít menší platy a důchody, budou mít platy a důchody s menší kupní silou, budou schopni více nakupovat zboží, u kterého vláda zvedla DPH, a tudíž se do státního rozpočtu dostane o 15 % více na této dani než v roce 2011. A to upozorňuji, že už loni se výběr příliš nedařil.

Čili moje třetí otázka na ministra financí je tato: Jakým způsobem vláda bude reagovat na probíhající výpadek daňových příjmů v letošním roce, tak aby zabránila překročení schodku státního rozpočtu ve výši 105 miliard korun, který byl schválen Poslaneckou sněmovnou pro rok 2012?

To jsou tři velmi jednoduché otázky, které jsem si dovolil položit ministrovi financí. Znovu říkám, oceňuji, že se dostavil na projednávání tohoto bodu, byť v tuto chvíli v jednacím sále není, a očekávám, že na tyto tři otázky bude schopen ještě před závěrečným hlasováním odpovědět. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Není-li žádná, končím obecnou - pardon, omlouvám se vám, samozřejmě. Prosím.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mám faktický dotaz, a sice v bilanci příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby ve výdajové části se uvádí v ukazateli odvody do rozpočtu Evropské unie podle daně z přidané hodnoty skutečnost v roce 2010 4 miliardy 618 milionů a nějaké drobné, skutečnost v roce 2011 5 miliard 98 milionů a nějaké drobné. Dále potom odvody do rozpočtu Evropské unie podle hrubého národního důchodu ze 27 miliard zhruba na 31 miliard.

Já bych se chtěl zeptat pana ministra, co vedlo ke zvýšení odvodů do rozpočtu EU u daně z přidané hodnoty. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Jiří Petrů. Ještě prosím o další případné přihlášky do všeobecné rozpravy. (Nikdo se nehlásí.) Končím všeobecnou rozpravu.

Je zde prostor pro závěrečné slovo. Pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ano. Děkuji. Chtěl bych především poděkovat všem gesčním výborům za projednání. Zaznamenal jsem, že v odborné diskusi v jednotlivých výborech připomínek bylo poměrně méně, v podstatně nebyly žádné. Samozřejmě na půdě Poslanecké sněmovně je možné vznést další.

Ke třem otázkám pana poslance Sobotky bych rád na tu první odpověděl tím, že chci poděkovat všem zástupcům politických stran ODS, TOP 09 a teď nevím, kdo tam byl z lidovců a z Věcí veřejných, ale v každém případě děkuji ČSSD a KSČM za podnětnou diskusi k přípravě finanční ústavy. Finanční ústavu jsme poslali do připomínkového řízení. Jsou tam samozřejmě i finanční sankce pro vládu i poslance za případné nedodržování fiskální disciplíny. Během diskuse v Poslanecké sněmovně můžeme libovolně doplnit, kdy mimořádně stojíme o konsenzus, protože stojíme o ústavní většinu. Takže tento návrh bude jistě podnětný a já ho rád podpořím.

Pane poslanče, vaše druhé dvě otázky jsou nad rámec projednávaného bodu. Na ty budu odpovídat, až příslušný bod bude zařazen na program Poslanecké sněmovny. Jinak děkuji a prosím o schválení návrhu státního závěrečného účtu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Je před námi ještě rozprava podrobná. Pan zpravodaj Ladislav Vilímec vystoupí s návrhem usnesení.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, přečtu návrh usnesení tak, jak rozpočtový výbor doporučil Poslanecké sněmovně k přijetí.

Poslanecká sněmovna

I. bere na vědomí

1. státní závěrečný účet České republiky za rok 2011, který vykazuje příjmy 1 012 755 373,19 tis. Kč, výdaje 1 155 526 204,73 tis. Kč a celkový schodek 142 770 831,54 tis. Kč (podle údajů z finančních výkazů předložených správci kapitol),

2. výsledky rozpočtového hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v České republice za rok 2011, které vykázalo příjmy 404 104 000 tis.Kč, výdaje 406 804 700 tis. Kč a schodek 2 700 700 tis. Kč,

3. stav státních finančních aktiv České republiky k 31. prosinci 2011 ve výši 331 329 703 tis. Kč a stav státních finančních pasív České republiky ve výši 1 564 295 725 tis. Kč včetně závazků z titulu nesplacené části upsaného kapitálu ve výši 64 921 848 tis. Kč,

4. informaci o hlavních výsledcích hospodaření státních fondů České republiky za rok 2011 podle údajů uvedených v sešitu F návrhu státního závěrečného účtu,

5. informaci o stavu a vývoji státních záruk uvedenou v sešitu D návrhu státního závěrečného účtu,

6. informaci o stavech fondů organizačních složek státu uvedenou v sešitu F návrhu státního závěrečného účtu,

7. informaci o postupu privatizace a o stavu a použití prostředků vedených na zvláštních účtech za rok 2011 (podle zákona č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku), uvedenou v sešitu I návrhu státního závěrečného účtu;***




Přihlásit/registrovat se do ISP