(12.20 hodin)
(pokračuje Vilímec)

II. souhlasí s vypořádáním schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2011 financujícími položkami takto: vydanými státními dluhopisy ve výši 139 378 098 tis. Kč,

přijatými dlouhodobými úvěry ve výši 5 938 462 tis. Kč,

a změnou stavů na účtech státních finančních aktiv zvýšením o 2 545 728 tis. Kč.

To je návrh usnesení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl návrh usnesení. Do podrobné rozpravy ještě se hlásil pan kolega Sobotka? Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Já bych si dovolil navrhnout alternativní usnesení pro případ, že by tento základní návrh usnesení nebyl Poslaneckou sněmovnou přijat. Navrhuji tedy, aby v takovémto případě Poslanecká sněmovna hlasovala o usnesení: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s návrhem státního závěrečného účtu České republiky za rok 2011." To je tedy alternativní návrh usnesení.

Velmi stručně odůvodnění: Domnívám se, že vzhledem k tomu, že vláda nesplnila a nedodržela schválený deficit státního rozpočtu, je toto vlastně jediná možnost sankce, kterou může Poslanecká sněmovna vůči vládě vyjádřit právě tím, že neschválí návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2011.

A pokud jde o ony otázky, které jsem směřoval k panu ministrovi financí, já myslím, že zcela logicky souvisí s touto problematikou. Jestliže vidíme, že některé negativní trendy z loňského roku byly prolongovány do roku letošního a mají bohužel tendenci se ještě zesilovat, pak si myslím, že je logické, abychom položili i otázky tohoto typu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Mám plný respekt, pane poslanče, že spatřujete logiku ve svých otázkách k tomuto bodu. Je zřejmě naším dlouhodobým společným osudem, že každý vidíme logiku někde jinde.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dále se do podrobné rozpravy nehlásí nikdo, končím tedy podrobnou rozpravu.

Ještě před hlasováním sděluji omluvu paní poslankyně Anny Putnové, která se omlouvá dnes od 12 hodin, a to z pracovních důvodů.

Budeme hlasovat o dvou návrzích usnesení, které nám byly předloženy. Prvním návrhem je návrh, který je totožný s usnesením rozpočtového výboru číslo 288. Bylo nám předloženo jako sněmovní tisk 672/2 a pan zpravodaj Vladislav Vilímec tady v podrobné rozpravě tento návrh uvedl. To bude první hlasování. Druhé hlasování bude o návrhu pana poslance Sobotky.

 

Zahajuji hlasování číslo 149. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak nám jej předložil zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vladislav Vilímec. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 149. Přítomno 162, pro 81, proti 62. Tento návrh přijat nebyl, ale proběhne kontrola hlasování, takže vás prosím o chvilku zdrženlivosti.

 

Mám zde ještě žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili, a zeptám se, zda po této kontrole hlasování se někdo hlásí o slovo. Pan poslanec Jan Kubata se hlásí o slovo. A prosím bez pokřikování.

 

Poslanec Jan Kubata: Vážená paní předsedkyně, omlouvám se. Na sjetině mám křížek, hlasoval jsem pro, zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O námitce rozhodneme v hlasování číslo 150. Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti?

Hlasování číslo 150. Přítomno 153, pro 129, proti 6. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu usnesení, tak jak je přednesl pan zpravodaj Vladislav Vilímec.

Zahajuji hlasování číslo 151. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 151. Přítomno 157, pro 83, proti 71. Tento návrh byl přijat a v tom případě není hlasovatelný návrh pana kolegy Sobotky.

 

Končím tím projednávání bodu číslo 109, sněmovního tisku 672. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji, děkuji také panu viceprezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu za účast při projednávání tohoto bodu.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu číslo

 

110.
Přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2011
pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR
/sněmovní tisk 674/

Prosím pana ministra financí Miroslava Kalouska, aby tento materiál uvedl.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, Ministerstvu financí, ať se mu to líbí, nebo ne, vyplývá z § 14 zákona 526/1990 Sb., o cenách, povinnost provádět cenové kontroly a každoročně do 30. dubna předložit Poslanecké sněmovně přehled o činnosti těchto cenových kontrol. Což jsme učinili a každý z vás má tu zprávu. Dovolte jenom, abych osvěžil vaši čtenářskou paměť, že zpráva shrnuje výsledky cenových kontrol prováděných všemi cenovými kontrolními orgány. A kontrolní jsou finanční ředitelství, Státní energetická inspekce, Energetický regulační úřad, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Český telekomunikační úřad a pak tyto kontrolní pravomoci mají také kraje a obce. Těžiště cenových kontrol leží stále na finančních ředitelstvích. Mezi evidentně nejnáročnější a v tomhle případě se domnívám, že i smysluplné cenové kontrolní akce patří kontrola věcného usměrňování cen vody či služeb spojených s užíváním bytů. S organizací resortu Ministerstva financí provádějí cenovou kontrolu kromě finančních ředitelství ještě celní orgány, které se zaměřují na dodržování pevných cen cigaret.

Zpráva zahrnuje také výsledky mimořádného celostátního cenového šetření. To se týká nákupních a prodejních cen mléka, másla a sýrů v celé vertikále od maloobchodu až po prvovýrobce. Tyto kontroly provedla finanční ředitelství v jednotlivých krajích na podnět senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Tady to nebylo z naší iniciativy, tady nás prostě o to Senát požádal a my jsme jako správní orgán poslušně vyhověli.

Ze strany krajů a obcí se věnuje cenové kontrole nejvýrazněji a dlouhodobě Magistrát hlavního města Prahy, kontrolní činnost ostatních krajů je nižší. Tady bych možná vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna je politický orgán, upozornil na onu zvláštní nepřímou úměru mezivztahu k zákonu o cenách: Směrem k pravici k tomuto zákonu poměrně odpor, levice ho podporuje. Evidentně nejpravicovější kraj uplatňuje zákon o cenách, až se z něj kouří, a všechny ostatní kraje, zejména ty superlevicové, na něj úplně kašlou. To je zajímavá informace. Nikoho k ničemu nenabádám, ale myslím, že tuto informaci byste měli slyšet. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP