(11.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Vážení kolegové, otázka státního účtu, situace, která je ve financích v této zemi, je podle mě jedna ze zásadních otázek. My máme jednat o církevních restitucích. Církevní restituce znamenají další zatížení rozpočtu 3 mld. ročně. Tady je další otázka, která se týká evropských fondů. Já si myslím, že tady je tolik otázek!

Já bych se rád pana ministra financí na řadu věcí zeptal. Dokonce se objevují nové problémy v souvislosti s rozpočtem a kontrolou veřejných peněz. Podívejte se, teď ta kauza, která se objevila včera. Mluví se o auditu a kontrole Ministerstva financí. Kdo to dělal v minulosti? Pan Barták, náměstek, potom ministr obrany, který se zabýval letouny CASA, který byl obviněn kvůli koupi Tater. Jak je možné, že tohoto člověka pan ministr financí zaměstnal jako náměstka na audit na Ministerstvo financí? Ten audit, který dneska teče kvůli evropským fondům. To jsou přece nesmírně závažné věci. Týkají se miliard. Vidíte, že jsou na stole.

Pane Gazdíku, zdá se mi, že jste z toho bezradný.

Já bych byl rád, kdyby se o tom tady mluvilo, ve Sněmovně. Trvám na tom, abychom nejednali bez ministra financí o tak zásadní věci! Připojuji se k panu poslanci Sobotkovi a chci, aby se o tom opravdu hlasovalo!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak teď se hlásil... Pan kolega Sobotka byl ještě před panem...

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážená paní předsedkyně, já jsem se hlásil ještě před panem místopředsedou Zaorálkem a dal jsem mu přednost.

Já myslím, že tuto věc tady všichni v Poslanecké sněmovně viděli, a prosím, aby tady nebyla manipulována pravda.

Žádám pana poslance Stanjuru, aby se omluvil. Aby se omluvil vzhledem k tomu, že tady jako samozvaný hlídač prezenční listiny - to nevím tedy odkdy - má za úkol on tady oznamovat informace o tom, který poslanec se účastní, nebo neúčastní schůze Poslanecké sněmovny. Možná je to teď nová funkce v rámci vládní pravice.

Nicméně já jsem přišel sem před devátou hodinou, řádně jsem se zapsal do prezenční listiny a hlasoval jsem po deváté hodině a účastnil jsem se hlasování, která zde po deváté hodině probíhala. Takže já jsem tady byl v devět hodin stejně, jako byl pan poslanec Stanjura. Dá se to ověřit v listině, která zaznamenává výsledky hlasování. Já jsem zde hlasoval v Poslanecké sněmovně a vyprošuji si, aby pan poslanec Stanjura od tohoto mikrofonu říkal lži a zjevné nepravdy, které jsou v rozporu se stenozáznamem Poslanecké sněmovny a se sjetinou hlasování v Poslanecké sněmovně!

Žádám proto pana poslance Stanjuru, aby se omluvil za nepravdivé informace. Já si myslím, že každému se stane, že tady ujede, že řekne něco, co není pravda, a slušný muž by se měl dokázat v Poslanecké sněmovně omluvit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak teď pan kolega Stanjura, poté pan kolega Gazdík.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl požádat pana poslance Sobotku prostřednictvím paní předsedkyně, aby mě také oslovoval prostřednictvím paní předsedkyně a nehulákal na mě takhle z očí do očí a neporušoval tím pádem jednací řád.

Pokud je pravda, že jste po deváté hodině hlasoval, tak se omlouvám, odešel jste možná v 9.10 nebo 9.15. Vy jste začal s tím - viděl jsem, že jste tu předtím nebyl. Já nejsem žádný hlídač docházky, vy jste tady začal mluvit o docházce vteřinu poté, co jste vešel do této Sněmovny po dlouhé nepřítomnosti. Takže vy jste s tím začal, já jsem se jenom bránil. Pokud jste hlasoval po deváté hodině, já se vám omlouvám, nemám s tím problém, nekontroloval jsem jednání, ovšem viděl jsem, že jste tady dlouho nebyl. Přišel jste vteřinu předtím, než byl otevřen tento bod, a začal jste tady mluvit o docházce jiných poslanců. Já jsem reagoval na vaše vystoupení. Sám dobrovolně bych sem nepřišel a nemluvil bych o docházce svých kolegyň a kolegů. Nečiním tak nikdy, maximálně jako obranu na útok. Takže vy jste na mě zaútočil, a pak se hrozně divíte, že se někdo brání. Přesto se vám omlouvám za nepřesnou informaci, kterou jsem uvedl na mikrofon.

Stejně tak bych chtěl poprosit pana místopředsedu Zaorálka prostřednictvím paní předsedkyně, aby i on mě oslovoval prostřednictvím předsedajícího. To, že je místopředseda Sněmovny, neznamená, že on tento úzus nemusí dodržovat. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, vidím, že se tady zjitřila atmosféra, a v rámci duševní hygieny a uklidnění situace tady si dovoluji požádat o třicetiminutovou přestávku na poradu klubu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přestávka do 11.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP