(Jednání pokračovalo v 11.35 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, skončila přestávka pro jednání klubů a já vás seznámím se dvěma omluvami, které mi byly doručeny. Paní poslankyně Jana Kaslová se omlouvá dnes od 12 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Jiří Paroubek se omlouvá dnes do 13.30 hodin. To jsou dvě nové omluvy, které mi byly doručeny.

Před přestávkou jsme zahájili projednávání bodu č. 109 Návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2011, sněmovní tisk 672. Byla jsem informována, že do Sněmovny se dostavil viceprezident NKÚ Miloslav Kala, přítomen je také ministr financí Miroslav Kalousek. Oznámím, že stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu bylo doručeno jako sněmovní tisk 672/1.

Nyní prosím o slovo pana ministra financí, aby tento návrh uvedl.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, především si vás dovolím požádat, abyste přijali moji omluvu, že jsem tady nebyl, když tento bod začal. Prosím o pochopení. Mé body byly pevně zařazeny na včerejší odpoledne, na dnešní celý den jsem byl řádně omluven. Samozřejmě chápu priority, tzn. pokud včera došlo k prodlevě a body byly přeloženy na dnešek, udělal jsem vše pro to, abych přišel co nejdříve. Nedokázal jsem to dřív než teď, prostě nikdo z nás není na klíček. Tu kritiku přijímám, je oprávněná, ty emoce byly možná zbytečné. Ujišťuji, že v tom nebyl žádný zlý úmysl ani arogance. A ještě jednou prosím Poslaneckou sněmovnu o prominutí, přišel jsem v tu nejbližší minutu, jaké jsem byl fyzicky schopen.

Dovolte tedy, abych jménem vlády předložil návrh státního závěrečného účtu za rok 2011. Nebudu vás obtěžovat dlouhým čtením telefonního seznamu, tedy dlouhým čtením jednotlivých čísel. Jenom dovolte, abych připomněl, že deficit veřejných rozpočtů v roce 2011 dosáhl předběžně 111,9 mld. a jeho podíl na HDP byl 3,1 %, přičemž fiskální cíl vlády byl 3,5 %. Celkový dluh veřejných rozpočtů pak byl 1 567,8 mld. a jeho podíl byl 41,2 % na HDP.

Běžný účet platební bilance skončil schodkem ve výši 109 mld., směnné relace se meziročně zhoršily o 2,5 %. Průměrná míra inflace v tomto rozpočtovém roce byla 2,1 %, celková zaměstnanost v České republice vzrostla, můžeme-li hovořit o vzrůstu v roce 2011, o 0,3 % na 5 067 tis. pracujících osob, což je možná docela zajímavé číslo.

Průměrná mzda reálně vzrostla o 0,3 %, přičemž v podnikatelské sféře vzrostla o 0,8 a v nepodnikatelské poklesla o 1,8. Tam se výrazně projevilo konsolidační úsilí vlády ve mzdových objemech ve státní sféře.

Státní rozpočet byl schválen zákonem jako schodkový s deficitem ve výši 135 mld., celkové příjmy byly rozpočtovány ve výši 1 044 mld. a výdaje v objemu 1 179 mld. Jistě si vzpomínáte, že když začala doléhat na Českou republiku krize finančních trhů, tentokrát bohužel vyvolaná nikoliv hypoteční krizí s epicentrem ve Spojených státech, ale krizí důvěry s epicentrem v eurozóně, kdy poprvé v historii Evropy se rizikovými aktivy začaly stávat státní dluhopisy, museli jsme vzhledem k předpokládanému nižšímu příjmu sáhnout k vázání veřejných rozpočtů ve výši zhruba 20 mld., abychom vykompenzovali předpokládaný výpadek. To se nám skutečně podařilo, nicméně vedle toho přišly další mandatorní výpadky, které vláda sice také z větší části eliminovala, ale ne už úplně. To znamená, že vykázaný schodek státního rozpočtu byl 142,8 mld. korun, tedy o 7,8 mld. vyšší, než bylo schváleno Poslaneckou sněmovnou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP