(10.50 hodin)

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, já bych doporučil, aby tak vážný bod, jakým je státní závěrečný účet, aby ho předkládal ministr financí. Abychom z této situace vybředli, doporučuji přerušení tohoto bodu a pokračovat, až bude přítomen jak ministr financí, tak zástupce Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže to je návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do přítomnosti ministra financí, event. i viceprezidenta NKÚ. Je tady návrh na hlasování - já jsem zagongoval - návrh přerušit toto projednávání do přítomnosti ministra financí a viceprezidenta NKÚ.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení projednávání tohoto bodu do přítomnosti především ministra financí? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 146. Přihlášeno je 135 poslanců. Pro hlasovalo 55, proti 56, takže tento návrh na přerušení projednávání byl zamítnut.

 

Ještě počkejte chvilku na kontrolu hlasování.

Pan poslanec Krákora se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená Sněmovno, zpochybňuji hlasování, na sjetině mám křížek, ačkoliv jsem hlasoval ano.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zazněla zde námitka, tedy zpochybnění hlasování. Nejdříve bychom měli hlasovat o té námitce.

 

Takže budeme hlasovat o námitce pana poslance Krákory.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Krákory, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 147, přihlášeno 140, pro námitku hlasovalo 128, proti žádný, takže námitka byla přijata.

 

Budeme znovu hlasovat o návrhu na přerušení projednávání. Mám zde návrh na odhlášení, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na přerušení tohoto projednávání až do doby, kdy bude zajištěna při projednávání účast ministra financí. To je ten návrh.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit toto projednávání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 148, přihlášeno 138, pro hlasovalo 65, proti hlasovalo 69, takže to bylo zamítnuto.

 

O slovo se hlásí pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegové a kolegyně, hezké dopoledne.

Nevím, kam chce pravice dohnat devalvaci významu Poslanecké sněmovny. Tohle hlasování jsem tady skutečně ještě nezažil, něco podobného. Nedokážu si představit, že by v situaci, v kterémkoliv minulém období, tady při projednávání státního závěrečného účtu chyběl ministr financí, že by se poslanci z pravice a levice automaticky neshodli na tom, že takový bod se prostě musí přerušit. Zde nejde jen o tento státní závěrečný účet, a já se k němu pak ještě vrátím, ale tady jde přece o váhu Poslanecké sněmovny. Vím, že vy jste si zvykli na to, že v těch posledních dvou letech se váha Poslanecké sněmovny dramatickým způsobem zmenšila, ale ještě tady stále máme parlamentní demokracii, ještě stále státní rozpočet schvaluje Poslanecká sněmovna a ještě stále je státní závěrečný účet jedinou ústavní příležitostí, jak se vrátit ke státnímu rozpočtu.

Nedokážu si představit, že takto významný bod bude nadále projednáván, aniž by zde byl přítomen ministr financí Miroslav Kalousek. A já se ptám: Kde je ministr financí Miroslav Kalousek v situaci, kdy se tady v Poslanecké sněmovně projednává státní závěrečný účet? Co má tak důležitého, že nesedí v Poslanecké sněmovně a nečelí dotazům opozičních poslanců?

Myslím si, že účast ministra financí Kalouska je nesmírně důležitá zejména proto, že vláda Petra Nečase nedodržela schválené parametry zákona o státním rozpočtu v loňském roce. Nedodržela. Vláda měla uloženo, aby schodek státního rozpočtu nepřekročil 135 miliard korun. Poslanecká sněmovna schválila zákon. Zákon obsahuje závazné ukazatele pro vládu. Klíčovým závazným ukazatelem pro vládu je výše deficitu státního rozpočtu. Ta byla 135 miliard, nikoliv 142 miliardy.

Vím, že této vládě rozpočtové odpovědnosti na nějaké miliardě nezáleží, to jsme viděli u IZIPu, viděli jsme to u státních maturit a vidíme to i u dalších vládních projektů. Ale opozici to jedno není. A jestliže vláda nedodrží parametry zákona o státním rozpočtu, tak by se měla zodpovídat tady v Poslanecké sněmovně a je naprosto nezbytné, aby sem přišel ministr financí a zdůvodnil, proč vláda překročila schválený schodek státního rozpočtu a proč ho překročila cca o 7 miliard korun oproti výši deficitu, která byla povolena touto Poslaneckou sněmovnou.

Myslím si, že za prvé je velká ostuda, že vláda rozpočtové odpovědnosti není schopna dodržet schválený schodek státního rozpočtu, a za druhé je velká ostuda, že ministr financí sem ani nepřijde v okamžiku, kdy se projednává státní závěrečný účet za loňský rok. Já to pokládám za absolutně ostudné a žádám, aby schůze Sněmovny byla přerušena do okamžiku, než se dostaví ministr financí, a mohli bychom tento bod za jeho přítomnosti projednávat. (Potlesk levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže tady byla zase žádost... Pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl ocenit rychlost běhu pana poslance Sobotky. Protože když někdo přijde v 10.53 na jednání Sněmovny, která je od 9 hodin, a vykládá něco o tom, kdo má, nebo nemá být přítomen, je to poměrně odvážné řešení. (Projevy nevole z opozičních lavic, potlesk v pravé části sálu.) No, můžete bučet, můžete tlouct do lavic, ale je to prostě pravda. Tak se podívejte, kdo tady byl, kdo tady nebyl. Já jsem tady od 9 hodin byl na rozdíl od pana předsedy Sobotky a nemám potřebu tady vyjmenovávat, kdo tady je nebo není, na rozdíl od něj.

A k tomu procedurálnímu návrhu. Zvažte. Zvažte. Ten návrh byl zamítnut, a dvakrát. A vy ho dáte potřetí, počtvrté, popáté?

Myslím, že za prvé měl zaznít návrh na odročení, a ne na přerušení. Myslím, že o tom nemůžeme hlasovat. V okamžiku, kdy jsme ten samý návrh zrovna zamítli, připustili jsme námitku, pro tu jsme samozřejmě hlasovali, podruhé ho Sněmovna zamítla, načež přijde pan poslanec Sobotka a chce o tom hlasovat znova. To se pak už nedostaneme nikam! To pak znamená, že dokud neprojde jeho návrh, budeme o tom hlasovat pořád a pořád a pořád dokola a já si myslím, že to prostě není možné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem se teď sám přihlásil o slovo.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, pan místopředseda Zaorálek má slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Také vám přeji příjemné dopoledne. Chtěl jsem říct prostřednictvím paní předsedající, že jsem tady od 9 hodin od rána - pro pana poslance Stanjuru - a že se připojuji k žádosti pana poslance Sobotky, abychom hlasovali, protože já jsem přesvědčen, že je nemožné pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP