(12.20 hodin)
(pokračuje Křeček)

To není asi problém u občanů, ale uvědomte si, že všechny obce, ústavy sociálních služeb a celá řada dalších institucí nemohou už požadovat, aby jejich exekuce prováděly soudy, ale budou si muset najímat soukromé exekutory. Čili Ministerstvo spravedlnosti ušetří, protože nebudou dělat exekuce, ale vydá se to v jiné části jiných rozpočtů, protože třeba obce si budou muset najímat soukromé exekutory. Zatím mohly tuto exekuci vykonávat soudy.

Takže to jsou tyto zásadní změny. Znovu říkám, je to spousta paragrafů, spousta změn. Já se domnívám, že takovéto změny matou právní řád a není vůbec jasné, co platí a co nikoliv. Lepší by byla komplexní změna, nikoliv takovéto kouskovaté změny!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A pan poslanec Chvojka také faktickou, předpokládám? Ano. A pan poslanec Grospič.

 

Poslanec Jan Chvojka: Já už jenom krátce a snad naposledy, protože už jsme myslím mluvili dlouho, i když tahle věc si zaslouží debatu, protože to je palčivé téma naší společnosti. Myslím si, že to je minimálně na úrovni církevních institucí, i když se o tom tak nepíše.

Prostě exekutoři se utrhli ze řetězu. Utrhli se ze řetězu za dob funkce, fungování pana ministra Pospíšila na ministerstvu. A reagoval bych prostřednictvím pana předsedajícího na pana zpravodaje Staňka, který tady říkal něco o letech 2001, 2, 3, až 2006. Pane kolego, vezměte si noviny z té doby a vezměte si noviny za poslední tři roky. V té době se o excesech exekutorů nepsalo, a nepsalo se o nich (ne) proto, že se o nich nechtělo psát. Nepsalo se o nich proto, že tak masivní nebyly! Prostě za poslední tři roky se podívejte každý den do novin a jste svědkem toho, co se tady dělo. A já tvrdím, že když se v roce 2012 přijde s dobře myšlenou úpravou, která by exekutory měla aspoň trošku vrátit zpátky do normálních kolejí, tak tvrdím a opakuji, že je to prostě pozdě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Grospič - také s faktickou. Pan poslanec Grospič - dvě minuty.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte, abych vaším prostřednictvím panu kolegovi Staňkovi řekl, že když ten návrh zákona přišel do Poslanecké sněmovny, tak jsme vyjádřili přesvědčení, že je sám o sobě špatným zákonem, zvláště poté, co se vynořila velká debata mezi třemi komorami - exekutory, advokáty a notáři - a kdy se tyto jednotlivé skupiny snažily ovlivňovat a zdůvodňovat, proč právě ony by měly být tou rozhodující skupinou profesní a stavovskou, která bude mít zásadní vliv nebo podíl na další privatizaci exekucí.

My jsme nepředkládali žádný pozměňovací návrh, protože jsme přesvědčeni, že by Ministerstvo spravedlnosti mělo stáhnout tento pozměňovací návrh a mělo by předložit novelu exekučního řádu i občanského soudního řádu v intencích diskuse, která probíhala několik měsíců na ústavněprávním výboru, a také jsme na ústavněprávním výboru tuto novelu zákona nepředložili, zrovna tak ji nepodpořili a zrovna tak ji nepodpoříme ani teď ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tady mám Vojtěcha Filipa teď a pak pana ministra Pospíšila. Takže Vojtěcha Filipa mažu a dávám mu dvě minuty tedy.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já je ani nevyčerpám.

Já nechápu, proč by měl kdokoliv z opozice předkládat pozměňovací návrh k návrhu tak špatnému, jak ho předložila vláda! Co to po nás chcete? My jsme přeci udělali analýzu exekutorského zákona a předložili jsme vlastní návrh, který tady leží ve Sněmovně. (Emotivně:) A jenom díky tomu, že vám se nechce projednávat opoziční návrhy, protože je vždycky vyřadíte ze schůze, protože u vás platí to vaše pověstné, že v koaliční dohodě máte, že nesmí projít pozměňovací návrh opozice! Tak co nás tady z toho obviňujete? Tak se začněte chovat normálně jako v demokratickém parlamentu a budeme předkládat pozměňovací návrhy i k těm vašim návrhům! Ale to je návrh, který skutečně je odpočátku špatně.

Kolega Křeček to tady řekl přesně. Vy jste si přesunuli z jedné kapitoly náklady Ministerstva spravedlnosti na kapitoly jiné, zejména na kapitoly decentralizované, to znamená kraje a obce, případně na kapitoly Ministerstva sociálních věcí a Ministerstva zdravotnictví, protože ti budou muset najímat soukromé exekutory! Vždyť jde o další postup privatizace státní moci! Tak se konečně v té vládě dohodněte a řekněte otevřeně, že ano, stát nebude zase platit tohle, mají to zaplatit občané nebo to zaplatí jiné kapitoly státního rozpočtu, ať už jde o obce, kraje, nebo sociální systém! Prostě lžete sami sobě! (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ministr Pospíšil je další s faktickou - dvouminutovou. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající. Musím několik nepravd zde uvést na pravou míru. Občané nic navíc platit nebudou. My touto novelou nestanovujeme, že občan musí využít služby exekutora. Občan se dále může obrátit na soud, a tedy mít soudní exekuci, která je v zásadě velmi levná, platí pouze malý poplatek. V novele říkáme, že ty orgány veřejné moci, které mohou podle daňového práva nebo podle správního řádu samy vymáhat dlužnou částku, do budoucna nemají využívat drahou soudní exekuci skrze soudy, ale mají si to dělat samy, pokud jim to zákon dneska umožňuje. To je přece šetření peněz státu, peněz veřejné moci a tedy peněz daňových poplatníků! Nemaťte tady občany, nestrašte občany, že občan bude muset povinně využívat exekutory! Není to pravda! Občanovi zůstává možnost, pokud má pozici věřitele, aby se obrátil na soud, a soud mu tu částku vymůže. To je první teze.

Druhá teze. Sociální demokracie a stejně tak KSČM jasně dokazují, že za deset let zde nepředložily žádný seriózní návrh zákona, který by problematiku exekutorů řešil. My se snažíme návrh zákona, který byl přijat za vlád sociální demokracie, napravit a přicházíme s řešeními. Podle vás pozdě, ale jsou to konkrétní řešení! Vy nepřicházíte s ničím, akorát kritizujete a fakticky tak chcete udržet současný špatný stav. To si myslím, že je velmi nekorektní a velmi smutné. Takže možná pro nás platí pozdě, ale pozdě, ale přece. Vy žádné konkrétní návrhy na stole nemáte!

A k tomu, co říkal pan předseda KSČM. Pane předsedo prostřednictvím pana místopředsedy, váš návrh neshodila pod stůl vláda! Shodila ho pod stůl Legislativní rada vlády pro odborné připomínky z důvodu naprosté nekvality vašeho návrhu

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď faktické v pořadí, prosím vás, pan poslanec Staněk, pan poslanec Křeček a pan poslanec Filip. (Posl. Staněk svou přihlášku stahuje.) Takže pan poslanec Křeček jako druhý je na řadě - dvě minuty - a pak pan poslanec Filip, opět faktická. Takže prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dámy a pánové, přestává se mi to líbit. (Pobavení v sále.) Paragraf 251 dneska říká, že si občan volí buď soud, nebo soukromého exekutora. Novela říká: Soud nařizuje rozhodnutí a provádí výkon rozhodnutí jen v těchto věcech: výchova nezletilých dětí, exekuční institut podle správního řádu, vyklizení bytu, vykázání ze společného obydlí, Evropská společenství a cizí rozhodnutí. Paragraf další - je-li soudu podán návrh na výkon rozhodnutí v jiné věci, soud návrh zamítne. Není tedy pravda, že občané mají volbu! Jenom v těchto věcech! Ostatní musí dělat soukromý exekutor povinně! (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Filip je další přihlášený na faktickou poznámku. Prosím, pane poslanče, máte ji k dispozici. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte mi, abych tady přede všemi řekl panu ministrovi Pospíšilovi, že jeho argument je zcela lichý. Tak za prvé, za vládu jistě nerozhoduje Legislativní rada vlády, a jestli si vláda objednala u Legislativní rady, že to má shodit na tzv. nekvalitě návrhu, tak bych se musel zeptat, jaká kvalita byla vašeho návrhu, když k takovým pár paragrafům máte tolik pozměňovacích návrhů! Podívejte se, jestli si myslíte, že to nerozeznáme, kde útočíte pouze politicky a kde je to útok faktický, tak nezlobte se, my to poznáme! Na rozdíl od vašeho nekompetentního amatérského vládnutí existují u KSČM odborné komise, které mají mnohem větší kompetenci, to jsou profesoři práva, teorie, profesoři, kteří umějí tu legislativu mnohem víc než vy! (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď to vypadá, že bychom mohli přejít k řádným přihláškám... Ne, pan poslanec Chvojka se ještě hlásí, takže ještě ne. Pan poslanec Chvojka - dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP