(12.00 hodin)
(pokračuje Chvojka)

Tenkrát reagoval na nějakou situaci, kdy byla většina pohledávek nevymahatelných, a v té době to bylo nutné. Nicméně ta má slova reagují na dnešní stav a na stav, který zde panuje posledních čtyři pět let, kdy se exekutoři za dob opravdu vašeho působení na ministerstvu naprosto utrhli ze řetězu. Byla tam jen krátká přestávka, kdy tam byla paní ministryně Kovářová. Utrhli se ze řetězu za vaší vlády. A vaše návrhy, možná dobře míněné, dle mého názoru přišly velice pozdě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Polčák je s faktickou přihlášený a pan poslanec Rádl také s faktickou.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Já velmi krátce. Pouze chci zareagovat na to, co říkal pan kolega Filip, a do jisté míry i na to, co říkal pan kolega Chvojka.

Je skutečně pravdou, že činnost exekutorů vyvolávala obrovské otazníky. To, co říkal pan kolega Filip, je pravdou - i když exekutor skutečně nic nedělal, tak inkasoval odměny. Ale došlo k vydání vyhlášky, o které zde již hovořil pan ministr Pospíšil, v březnu t. r. tuším, která dramaticky snižuje odměny exekutorů. Takže v tomto smyslu je třeba se pana ministra bezesporu zastat.

Myslím si, že pan kolega Filip prostřednictvím pana předsedajícího trochu smíchal dvě roviny problému. Exekutorské zápisy a odměna exekutorů je věc zcela odlišná. Zatímco v té první půlce má bezesporu pravdu, nicméně ta doba již se změnila a novela vyhlášky velmi dramaticky snižuje odměny exekutorů - podívejte se, je to myslím v § 13 vyhlášky, zrovna jsem se do toho díval - tak tam v této části vyhovuje. U exekutorských zápisů, přiznám se, mám názor odlišný než pan ministr, ale musím říci, že on skutečně exekutorské zápisy navrhuje vypustit. Na druhou stranu proč? Jestliže činnost exekutora má směřovat k tomu, aby pohledávka byla vymožena - vezměte si, že vy budete mít nějaký dluh a tento dluh budete chtít, aby někdo uhradil. A jestliže se s dlužníkem dohodnete na splátkovém kalendáři, tak já nevidím žádný důvod pro to, aby to exekutor nesepsal, ale musí být v takové chvíli on vyloučen z provádění takové případné exekuce, pokud by tato dohoda byla porušena. Takže i toto pozměňovací návrh pana kolegy Staňka postihuje. Pan ministr byl proti tomu. Prosím, aby tedy nebyl obviňován z něčeho, co je nepravdivé. (Předsedající upozorňuje na čas.) A tím to skončím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: V pořadí faktických je pan poslanec Rádl, paní poslankyně Weberová, pan poslanec Sobotka. Pan poslanec Rádl. Byla to faktická? Nebyla. Takže paní poslankyně Weberová.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a vážení kolegové, já tady poslouchám tu debatu a docela se divím tomu, že zrovna kolegové z řad příslušníků Komunistické strany Čech a Moravy a z ČSSD nepodporují tento návrh, protože tento návrh jde právě směrem ochrany dlužníků. Reaguje na volání veřejnosti po tom, aby se zavedla přísnější pravidla exekutorům a aby se také zmírnily nepříznivé dopady u obchodování s drobnými pohledávkami. Takže i ve směru k tomu pozměňovacímu návrhu pana poslance Staňka musím říct, že jsem četla i v tisku, že s tímto pozměňovacím návrhem ve většině případů souhlasí právě i občanské iniciativy, které se ochranou dlužníků zabývají.

S čím nesouhlasí, je patrně to, aby exekutorům zůstala pravomoc sepisovat exekutorské zápisy. A pouze v této části můžu souhlasit s tvrzením, které tady uvedl pan poslanec Grospič, že tento zákon se týká možná souboje profesních komor. Tak možná v této části jediné pozměňovacího návrhu zákona je to pravda, ale v ostatních částech se ten návrh opravdu týká zlepšení prostředí i pro dlužníky. Pro věřitele zůstává v podstatě zachována také ochrana jejich práv.

Nařizování exekucí, jak je v pozměňovacím návrhu, je kompromisním návrhem. Já sama jsem zastávala návrh v té podobě, v jaké byl v tom původním návrhu. (Předsedající upozorňuje na čas.) Ale to už tedy nezdůvodním. Ale skutečně se v nařizování exekucí jedná o formální úkon, který se dá potom - (Předsedající upozorňuje na čas.) Pardon.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Sobotka je další přihlášený v rámci faktické. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegové a kolegyně, já si myslím, že je strašně důležité netrpět výpadky paměti. A určitě platí, že po roce 2001 následoval rok 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 - pozor: 2006 - volby do Poslanecké sněmovny! Kdo v roce 2006 vyhrál volby do Poslanecké sněmovny? Občanská demokratická strana. Kdo se stal ministrem spravedlnosti v té době? Pan kolega Pospíšil. Pan Pospíšil nastoupil na Ministerstvo spravedlnosti v roce 2006. Pozor - pak následoval rok 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 - ano, záslužná věc, snížily se odměny exekutorů. Vynikající opatření Ministerstva spravedlnosti. Ale já se ptám, proč to trvalo pět let? Proč to proboha panu ministru Pospíšilovi trvalo pět let od okamžiku, kdy nastoupil na ministerstvo, do okamžiku, kdy v sobě shromáždil zbytky odvahy a učinil toto rozhodnutí vůči exekutorům?

Možná pan ministr bude namítat - já jsem tam nebyl celou dobu. Ano, je to pravda, na rok ho vystřídala nominantka ODS ve Fischerově vládě paní ministryně Kovářová. Ale znovu opakuji, byla to nominantka ODS, bylo to jenom na rok. Pan ministr Pospíšil se znovu do úřadu vrátil, já mu k tomu gratuluji, ale ptám se, proč to trvalo pět let. Prostě není možné tvrdit, že dneska ministerstvo bojuje proti exekutorům, a není možné zapomínat na to, že za Topolánkovy vlády Ministerstvo spravedlnosti nepohnulo prstem proti exekutorům. Neudělalo vůbec nic! A jestliže se ptáme na období, kdy se rozjely excesy, kdy se začali lidé bouřit proti tomu, co se děje, tak je to právě tohle období. Období Topolánkovy vlády. A Ministerstvo spravedlnosti si zakrylo oči, zacpalo si uši a nedělalo vůbec nic. Čili to, co se teď odehrává (upozornění na čas), je jenom náprava vlastních chyb. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A požádám pana ministra Pospíšila, který se přihlásil s faktickou.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Pane předsedající, těžko se dá argumentovat proti lži a nepravdě. Já moc prosím pana předsedu Sobotku prostřednictvím pana předsedajícího, ať se podívá na čtyři novely exekučního práva, které Ministerstvo spravedlnosti udělalo pod mým vedením a které odstranily mnoho chyb a nedostatků, které měl původní zákon přijatý - zdůrazňuji: za vlád sociální demokracie. Vždyť tehdejší ministr sociální demokracie, ministr spravedlnosti, dal souhlas se schválením původní právní úpravy. Takzvaná střední novela přijatá za Topolánkových vlád odstranila celou řadu excesů, mj. stanovila princip přiměřenosti, což byl problém, kdy za malý dluh zde byl někomu např. prodán dům. To bylo vyřešeno a odstraněno už za vlád Mirka Topolánka. Takže prosím neříkejte, že jsme nic nedělali. My jsme odpočátku monitorovali a připravovali změny v oblasti exekučního práva. Těch novel je několik a odstranily celou řadu problémů. Takže prosím, bavme se o kvalitě těch novel, ale nelžeme, neříkejme, že se nedělalo nic. To není pravda!

A ohledně nákladů, které zvedl ministr z vlád sociální demokracie před svým odchodem v květnu v roce 2006. Teprve s odstupem několika let se ukázal fenomén tzv. obchodování s malými pohledávkami. A ve chvíli, kdy se tento fenomén ukázal, ministerstvo začalo reagovat. Byla zde nastavena nějaká kritéria. Já tady nechci klást zlý úmysl ministrům z vlád sociální demokracie, ministrům spravedlnosti, protože šlo o novou právnickou profesi. Ale teprve praxe s několikaletým odstupem ukázala, nakolik ta pravidla, a tedy i odměňování, byla nastavena správně, či nikoliv.

Já vytisknu veškeré novely přijaté za Topolánkových vlád týkající se exekutorů a rád je panu předsedovi sociální demokracie předám, aby si je prostudoval a věděl, kolik jsme museli udělat změn, aby zákon přijatý za vlád sociální demokracie mohl v praxi vůbec fungovat. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP