Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
13. června 2012 v 9.00 hodin
Přítomno: 166 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji další jednací den 40. schůze Poslanecké schůze. Vítám vás na ní.

Prosím nejprve, abyste s zaregistrovali svými kartami. Zároveň prosím, abyste mi oznámili, kdo budete mít kartu náhradní.

Ráda vás také seznámím s omluvami z dnešního dne. Omlouvají se z poslanců: Pavel Bém - rodinné důvody, Michal Hašek - pracovní důvody, Rom Kostřica od 12 hodin - pracovní důvody, Alfréd Michalík - zdravotní důvody, Břetislav Petr - pracovní důvody, Josef Tancoš - pracovní důvody. To byly omluvy, které mi zatím byly doručeny.

Dnes bychom se měli věnovat bodům z bloku třetích čtení, u kterých byly splněny zákonné podmínky. Jsou to body 73, 76, 78, 80, 81, 85, 86 a 88. Potom jsme pevně zařadili bod 119, je to sněmovní tisk 638, ve druhém čtení. A dále máme v plánu projednávat body z bloku druhých čtení. Na odpoledne - jenom připomenu, aby s tím všichni mohli počítat včetně zpravodajů - máme pevně zařazené body 27, 30, 31 a 116. To je k programu schůze.

Ještě se hlásí pan kolega Stanjura.

Sdělím ještě jednu omluvu. Pan ministr Alexandr Vondra se omlouvá dnes z účasti ve Sněmovně, neboť probíhá jednání v Senátu.

Pan kolega Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Mám několik návrhů k návrhu pořadu schůze. Navrhuji, abychom dnes od deváté hodiny zařadili pevně tyto body:

jako první bod číslo 85 - volba prezidenta republiky, sněmovní tisk 613, třetí čtení,

jako druhý bod bod číslo 86 - správní poplatky, sněmovní tisk 614, třetí čtení,

jako třetí bod bod číslo 88 - důchodové pojištění, sněmovní tisk 659, třetí čtení,

jako čtvrtý bod bod číslo 78 - sociálně-právní ochrana dětí, sněmovní tisk 564, třetí čtení,

jako pátý bod bod schůze - teď mi to vypadlo, zřejmě je to 76 - občanský soudní řád, sněmovní tisk 537

a jako šestý bod bod číslo - vteřinku vydržte - 81 - trestní zákoník, třetí čtení.

Dále navrhuji, abychom v pátek od deváté hodiny pevně zařadili jako první bod bod číslo 73 - stavební zákon, třetí čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se ještě na další návrhy. Pan poslanec Petr Gazdík. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré ráno, vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové. (Předsedající žádá o klid v sále.)

Dovoluji si navrhnout podle § 95a pro třetí čtení vyčlenění také jiných hodin, a to dnes po 14. hodině. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, pan kolega Tejc. Pan kolega Filip poté.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych na počátku vznesl námitku proti návrhu pana předsedy Gazdíka, který by rád jednal mimo jiné dnes po 14. hodině o třetích čteních, a chtěl bych zde vznést námitku za kluby ČSSD a KSČM proti návrhům na projednávání návrhů zákonů ve třetím čtení na 40. schůzi ve stanovené jednací dny a vyčleněné hodiny, tedy mimo středu a pátek od 9 do 14 hodin. Ten návrh podám ještě písemně, nicméně aby bylo zřejmé, že se to týká návrhu pana poslance Gazdíka, tak pro jistotu vystupuji.

Sociální demokracie nemá v úmyslu blokovat jednání Poslanecké sněmovny. My podpoříme návrhy na zařazení pevně stanovených bodů, tak jak je přednesl pan předseda klubu ODS Stanjura. Máme zájem, aby ostatní návrhy zákonů ve třetím čtení kromě majetkového vyrovnání s církvemi byly projednávány na této schůzi. I když k řadě z nich máme kritické připomínky a budeme hlasovat proti, tak toto jejich zařazení na pevné určení na dnes a v pátek podpoříme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně. Členové vlády, paní a pánové, dobrý den.

Dovolte mi, abych navrhl alternativně pevné zařazení bodů číslo 8 a 9. Jde o to, že tady máme již déle než rok vládní návrh - podotýkám vládní návrh - ústavního zákona, kterým se mění Ústava České republiky, a to v článku 95 o Nejvyšším kontrolním úřadu, a tisk 352, který se týká samotného zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Navrhuji, aby pevné zařazení bylo alternativně buď dnes ve 14.30 o obou tiscích, a pokud to jednání neproběhne celé do skončení jednacího dne, tak aby pokračovalo ve čtvrtek v 11 hodin.

Co mě k tomu vede? Měli jsme minulý týden poměrně vzrušenou debatu o tom, zda tyto body vyřadit, nebo pevně zařadit, tak jak bylo předloženo paní předsedkyní klubu Věcí veřejných, a já souhlasím s tím, že to je třeba projednat. Vůbec nezpochybňuji to, že v pátek se na to nedostalo, ale považuji další odkládání za velmi komplikující situaci z pohledu České republiky. Dostali jsme se do diskuse ve dvou věcech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, já vás nerada přerušuji, ale jenom vás musím upozornit, že tyto body byly vypuštěny z programu schůze.

 

Poslanec Vojtěch Filip: No - já jen říkám, že jsem přesvědčen, že to je hrubá chyba, protože situace, která je, mě vede k tomu, abych je navrhl znovu zařadit do programu a zařadit je napevno na jednání.

Ta situace je totiž taková, že Česká republika se ocitne z pohledu jednání o jednotlivých evropských dotacích ve velmi komplikované situaci jednak vůči Evropskému účetnímu dvoru a jednak vůči Evropské komisi. To samotné zjištění totiž předpokládá, že Česká republika přijme efektivní opatření, které se týká zejména kontrolních mechanismů čerpání evropských prostředků a týká se to v podstatě majetku nebo peněz v hodnotě 250 miliard korun pro roky 2012-2013. Obnovení čerpání by tak připadalo až v roce 2014. To by samozřejmě znamenalo výrazný zásah do rozpočtového hospodaření České republiky.

Návrhy zákonů, které jsou tady předloženy, přímo souvisí s tím, jak se na nás bude Evropská komise dívat. Jde tedy o tyto dva návrhy a zákon o finanční kontrole ve veřejné správě, který tedy je v průběhu projednávání.

V tomto ohledu tedy navrhuji, aby byly znovu zařazeny do programu této schůze a pevně zařazeny tak, aby je tato schůze mohla projednat. Samotné odkládání velmi zkomplikuje situaci v České republice. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Rozumím tomu dobře, že navrhujete body 8 a 9 znovu zařadit do programu schůze? (Ano.) Tak zní návrh.

Pan kolega Sobotka, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, koneckonců jak už jsem včera avizoval, dovolte mi, abych požádal o zařazení nového bodu na schůzi Poslanecké sněmovny. Ten bod má velmi jednoduchý název Informace ministra financí o stavu státního rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP