(14.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Pan poslanec Jiří Štětina. Prosím.

 

Poslanec Jiří Štětina: Dobrý den. Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil navrhnout zařadit dnes po pevně zařazených bodech tisk číslo 593, bod 34.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dnes, v úterý 12. 6., zařadit sněmovní tisk 593, bod 34.

Paní poslankyně Zdena Horníková. Prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké odpoledne, dámy a pánové, vážená paní předsedající. Já zopakuji prosbu, kterou jsem zde přednášela minulý týden, ale protože neuběhla lhůta, která ale teď uběhla, a to 9. 6., a je to lhůta znamenající možnost zařadit novelu zákona o Státním fondu rozvoje bydlení, sněmovní tisk 638, druhé čtení. Ráda bych poprosila Sněmovnu, aby tento tisk zařadila pevně na středu po třetích čteních. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Na tuto středu, tedy zítra po pevně zařazených bodech.

Pan poslanec Jan Bauer. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Hezké odpoledne, vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové. Ještě než si dovolím požádat a načtu pevné zařazení bodu, tak mi dovolte krátkou informaci.

Bez ohledu, jakým způsobem dopadne hlasování ve vztahu k návrhu pana místopředsedy Zaorálka k evropským věcech, bych nejen jeho, ale i vás všechny chtěl informovat, že na středu příští týden v ranních hodinách jako vždy v souladu s jednacím řádem byl svolán výbor pro evropské záležitosti, který se bude zabývat jediným bodem, a to je mandát předsedy vlády v rámci nadcházející Evropské rady. Takže to je jenom doplňující informace.

Nicméně k mé záležitosti. Já bych si vás dovolil požádat o pevné zařazení následujícího bodu. Jedná se o sněmovní tisk číslo 605, je to vydání zákona o změně právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost a o změně zákona číslo 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, a to v termínu na čtvrtek tento týden, třetí bod po písemných interpelacích. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon, já jsem vám špatně rozuměla. Je to sněmovní tisk 605 a žádáte o zařazení na tento čtvrtek, tedy 14. 6., jako třetí bod po písemných interpelacích. Ano.

Pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Hezké odpoledne, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo. Dovolte mi, abych navrhl také jeden bod do programu schůze Poslanecké sněmovny. Je to téma, které se týká hospodaření Lesů České republiky, což je státní podnik, který je ve stoprocentním vlastnictví České republiky.

My jsme byli v uplynulých několika týdnech konfrontováni s informacemi, které se týkají kontrolního závěru NKÚ, ke kterému dospěl Nejvyšší kontrolní úřad, když několik měsíců velmi podrobně kontroloval hospodaření tohoto státního podniku. Já se domnívám, že závěry, které se objevují v tomto kontrolním závěru, resp. ty, které byly publikovány v médiích, jsou hodně závažné, týkají se podezření na to, že se v této státní firmě plýtvá finančními prostředky, že se tam předražují advokátní služby, že se nerespektuje zákon o zadávání veřejných zakázek, že se směňuje státní majetek způsobem, který porušuje zákon, že se tam prodává majetek, aniž by se organizovala výběrová řízení, prostě jsou to velmi závažné a alarmující informace.

Musím říci, že mě také zaráží, že vláda žádným způsobem na tento kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu doposud nereagovala. A protože žádná reakce ze strany vlády není a my bychom byli velmi neradi jako sociální demokraté, kdyby se ten kontrolní závěr zametl pod stůl a nikdo se jím nezabýval, tak chci navrhnout zařazení nového bodu, který by zněl Informace předsedy vlády České republiky o reakci vlády na kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu týkající se hospodaření Lesů České republiky. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen zítra jako první bod. V případě, že zítra budou zařazeny nějaké jiné pevné body, tak jako první bod po těchto pevně zařazených bodech.

Dovolte mi současně, abych požádal všechny poslanecké kluby ve Sněmovně o to, aby podpořily zařazení tohoto bodu, neboť se domnívám, že je ve společném zájmu nejenom opozice, ale i vládních stran, aby se tady vedla debata o tom, jak fungují kontrolní mechanismy, jak funguje hospodaření státního podniku Lesy České republiky, aby Poslanecká sněmovna byla ze strany představitelů vlády informována o tom, jakým způsobem bude vláda nakládat s kontrolním závěrem Nejvyššího kontrolního úřadu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Teď ještě pan ministr Kalousek k programu schůze. Prosím. Poté se ještě hlásí pan kolega Stanjura.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, k tomu, co zaznělo k programu schůze. Prosím pěkně, mě velmi oslovil návrh pana místopředsedy Zaorálka, abychom se více upnuli na budoucí směřování Evropy. Já se domnívám, že skutečně Evropa je na jisté křižovatce a je strašně důležité, aby Česká republika uměla jasně definovat svoji pozici, a kde jinde si ji má vydiskutovat než na tomto fóru, na fóru Poslanecké sněmovny. K tomu ale musíme být příslušným způsobem připraveni. Proto pro mne bylo mimořádně frustrující, když jsem zjistil, že při hlasování o fiskální smlouvě Evropské unie byl klub TOP 09 jediným klubem, který jednomyslně hlasoval pro. Žádný jiný klub to nebyl.

Abychom tady mohli skutečně věrohodně argumentovat stanovisky svých politických reprezentací a svých politických frakcí, musíme si to nejdříve vyjasnit doma. Takže já doporučuji postupné kroky.

Nejprve, pane místopředsedo Zaorálku, pokuste se v takzvaně proevropské sociální demokracii zajistit jednotné stanovisko k evropské problematice, a pak s tím jednotným stanoviskem tady můžeme argumentovat, můžeme ho podpořit, můžeme s ním polemizovat. Ale pokud chcete diskusi ve Sněmovně v této chvíli, tak to spíše vypadá, aby Sněmovna pískala nebo dělala arbitra vašich vnitrostranických střetů v této otázce, a to opravdu dělat nebudeme. Udělejte si nejdříve pořádek doma!

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová S přednostním právem vystoupení místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já se omlouvám panu poslanci Stanjurovi. Jenom bych chtěl zareagovat, protože já bych tady chtěl sdělit, že Česká sociální demokracie tady nehlasuje podle toho, jaké stanovisko dostane od evropské sociální demokracie. To znamená, že představa, že my budeme čekat, až nám nějaká centrála dá pokyny k tomu, jak tady budeme hlasovat, je naprosto nesmyslná.

Hlavně mi připadá, že je úplně zbytečná debata, kterou tady ministr Kalousek vede. Tady přece jde o to, že jakákoliv politická strana, a to i opozice, by měla mít dostatečné informace, které jí může v této chvíli dodat pouze vláda. Vláda, ministr financí a premiér, ti jsou dneska přece maximálně vybaveni k tomu, aby nás informovali o tom, jak se hodlají chovat, a zároveň k tomu chtěli i mandát Sněmovny, protože tam zřejmě nejednají jen za sebe, a dokonce by neměli jednat jenom za vládní politické strany. Tam jednají za celou společnost. Tady by měli vystupovat dokonce nejenom před opozičními poslanci, ale měli by ty věci objasňovat dokonce i veřejnosti. A k tomu to vlastně slouží.

Proto si myslím, že kromě toho, že se ty věci projednávají ve výboru, tak je stejně tak legitimní vysvětlovat situaci v Evropě také tady ve Sněmovně. To se v této zemi chronicky neděje. A nejenom to, že ty informace tady nejsou podávány. To souvisí také s tím, že Česká republika v posledních pěti letech je nesrozumitelná nejenom české veřejnosti ve své evropské politice, ale dokonce i té evropské. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP