(15.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Díky vám, pane ministře Kubice, díky té hysterii, kterou jste rozpoutali! Takže desítky kilometrů silnic nebudou opraveny, školy dál budou chátrat, nemocnice ve špatném stavu. Ale ono to bude ještě horší. Víte, my za poslední tři roky v kraji jsme opravili, postavili nějakých 150 nových školek a škol. 150! Stovky nových nemocničních lůžek nebo rekonstruovaných nemocničních lůžek, nové operační sály, nová ára, nové jipy. Stovky kilometrů nových povrchů silnic. Nové parky. Dneska? Dneska se každý bude bát jakoukoliv zakázku prostě dělat! Každý bude mít hrůzu se do něčeho pustit, protože si řeknou: prokristapána, nasadí na všechny odposlechy a co my můžeme vědět, kolik pater pod námi kdo co říká, kdo co fantazíruje, zvláště když je budou mít doma v kuchyni nebo v obýváku.

Takže vy jste způsobil tomuto státu ještě nedozírné škody mnoha a mnoha miliard, a tím jen prohloubíte hospodářskou krizi. Samozřejmě vám je to úplně jedno. Lidské osudy, lidské životy, stamiliardové škody, hlavně že jste se pomstil, pane ministře! Pomocí takovýchto metod, tvrdím, že zničíte skoro každého. Jen v tom torzu spisu je zachyceno 42 firem. Čtyřicet dva firem! Jen v tom torzu spisu jsou zachyceny desítky lidí.

Já se ptám, víte, je tohle kauza, kdy David Rath bude první a teď půjde ta série, anebo první a poslední? Co tím myslím? Víte já jsem zvědav, jestli teď tyhle masivní odposlechy a sledování budou mít ministři této vlády, jejich náměstci, a pokud ano, tak já tvrdím, že za pár měsíců bude kabinet zasedat vedle v cele u mě v Litoměřicích. (Potlačovaný smích v sále.) Ale já vám tvrdím, a chci se i vsadit, že Rathem to začalo a Rathem to také skončí. Prostě největší zloduch a zločinec dopaden, lide, raduj se!, korupce vyřešena, velká ryba chycena a můžeme jít v klidu dál všechno řešit po staročesku, zvláště pokud se to bude týkat vládních politiků, vrcholných vládních politiků. No možná ještě tam smázneme nějakého opozičního nebo nějakého třetiřadého koaličníka, ale že by to šlo na ministry a jejich náměstky, že by se jejich náměstkům dávaly odposlechy do ložnic a obýváků a pracoven a sledovali se půl roku? Jsem zvědav! Myslím si, že příští měsíce a roky ukážou. Ukážou, kdo má pravdu, že to Rathem začalo a Rathem to skončilo.

Víte, některá média a veřejnost se snaží někdo masírovat v tom, že je to vlastně úžasná věc, úžasný průlom - chytili jsme velkou rybu! Víte, mně to připomíná rybáře, který nahodí, chytí podměrečnou čudlu a kolegům rybářům v hospodě vypráví, že chytil dvoumetrového sumce. Jakápak já jsem velká ryba, opoziční politik? Co my můžeme z těch opozičních řad? Kritizovat vás, říkat, že, to děláte špatně. To je tak všechno, co můžeme. My neovládáme policii, státní zastupitelství, my neovládáme tajné služby, my nedisponujeme prostě mocí, kterou má vláda, a tady tu moc ukázala, jakou má v rukou. Obrovskou moc! Zničí každého, koho chtějí. A ptáte-li se na krajského hejtmana? Ono to vypadá hezky, ale kdo je krajským hejtmanem, tak mně dá za pravdu. O co se staráte? O školky, o školy, o nemocnice, o autobusy, o silnice. Jakoupak krajský hejtman má moc? Žádnou! Žádnou! Je to víceméně obstarávací funkce, že se staráte o běžné potřeby lidí, o domovy seniorů. Takže to je ta velká ryba? Velká ryba by byl ministr vlády. To by byla velká ryba! Velká ryba by byl první náměstek, velká ryba by byl třeba policejní prezident, náměstek policejního prezidenta, nejvyšší státní zástupce, jeho náměstek. To by byly ty velké ryby! To jsou lidi, kteří mají moc, kteří rozhodují a kteří mají zásadní vliv. To jsou ti sumci, mnohametroví sumci! Ale samozřejmě proč to veřejnosti nepředložit, neříct: podívejte, už to začalo. Policie funguje, státní zastupitelství funguje. Takhle jsme to prostě zvládli. Podívejte, jací jsme kabrňáci! Takže jak jsem říkal, chytli čudlu a chlubí se, že konečně dostali toho velkého sumce.

Takže já vyzývám paní státní zástupkyni Bradáčovou, všechny ty úžasné policisty, pana Almera s jeho odposlouchávací technikou: pusťte se do těch ministrů, pusťte se do jejich náměstků, pusťte se do vedení policie, pusťte se do vedení státních zástupců! To jsou ti sumci. A ne že zašlápnete mravence a chlubíte se tím.

Dámy a pánové, chápu, že vás čeká těžké rozhodování. Mediální prostor je plný samých dezinformací. Tři týdny jste masírováni různými dezinformacemi. Já jsem neměl jedinou šanci se k tomu jakkoliv vyjádřit. Takže prosím, aspoň k některým z nich. Jednak, víte, ta celá komedie s tím, jak mě převážejí s těmi kuklami a neprůstřelnými vestami a vrtulníky a překládají mě z auta do auta, jako by nás někdo měl přepadnout, střílet po mně, nebo já skutečně byl Hannibal Lecter, tak v podstatě má podprahově v lidech vzbudit dojem, že jde o něco úžasného, velkého, mimořádného, že jsem mimořádně těžký zločinec, mimořádně nebezpečný zločinec. To přispívá k té atmosféře dezinformací v celém státě.

Pak se objevily takové věci, že u mě při domovní prohlídce - mimochodem bylo několik domovních prohlídek vždycky přes noc, velmi důkladných, které jsem si skutečně užil, to mně dali skutečně, jak se říká, sežrat se vším všudy. Nejenom mně, ale i mým blízkým. Takže se objevilo, že se u mě objevil samopal. Jasně tady říkám, žádný samopal se u mě ani nikde jinde v mém okolí, v mých domech nebo spoluvlastněných domech, neobjevil. Neberete-li hračky mého deseti- a jedenáctiletého syna.

Pak se objevilo, jak u mě byla pod podlahou díra s desítkami milionů korun. Dámy a pánové, u mě doma, tam, kde bydlím, se neobjevily prakticky žádné peníze, nějaké drobné. Žádné peníze! V domech, kde třeba působím, mám tam ordinaci nebo je spoluvlastním, tak se neobjevila žádná díra pod podlahou s desítkami milionů korun. Prostě žádná! Opět dezinformace, jenom jak toho Ratha ušpinit, poplivat, aby lidi už věděli, že je to jasné, je vinen! Přece o čem je debata?

Pak kouzelná věc, o kterou se zasloužil pan John, který tady teď není. Po jednání mandátového a imunitního výboru vyběhl a říkal: No to je strašné, tam šustily peníze a tohle. Tak já jsem se šel podívat do těch torz spisů a tam žádné šustění peněz není. Tam je napsáno šustění papíru. Jestli pan John od doby, kdy mu šustění časopisu Pohoda připomíná šustění milionů, tak prosím, to je jeho problém, nikolivěk problém ani můj ani těch odposlechů. Takže vidíte, že k dezinformacím, záměrným dezinformacím, očerňování bohužel přispívají i někteří členové této Sněmovny. A tady už se nevede politický boj. Víte, já sedím v kriminále, a to není nic jednoduchého. To už není nějaká šťouchanice, jestli někdo bude před lidmi vypadat trochu lépe a trochu hůř. Mně jde o život! Takže to už prostě legrace končí, aby si někdo takhle mohl vymýšlet a prostě pouštět do veřejnosti takovéto dezinformace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP