(15.20 hodin)
(pokračuje Rath)

Anebo se objevilo v novinách, taky kouzelné, to jsem se taky dočetl, takové fragmenty - jak říkám, má to tisíc stran, takže tam najdete leccos - takové fragmenty, kterými noviny dokládaly, jak se ten Rath radoval nad těmi penězi. Já to tady přesně nemám, ale je to něco - pěkné, kulaté, žluté, dají se schovat do kapsičky. Tak za prvé. To byla debata o něčem úplně jiném. A za druhé. Kdyby se někdo trošku zamyslel nad tím, tak zjistí, že je to parafráze z Tolkienova Pána prstenů, parafráze na Gluma, který se neustále radoval, že má v kapsičce něco pěkného žlutého. Ale tohle už stačí, aby noviny z toho udělaly titulky a napsaly: jednoznačný důkaz, jak se radovali nad tím lupem! Prostě posuny někam úplně jinam. Mimo realitu. Mimo jakoukoliv realitu. Dokonce to jde tak daleko, že nad tím vážně debatuje nějaký psycholog, pan Hubálek, a říká: No jasně, z toho zločineckého prostředí vím, že rádi používají zdrobněliny. Panu Hubálkovi asi nedošlo, že se taky někdo může v kuchyni trošku bavit, trošku odvázat a udělat parafrázi třeba na knihu, kterou má rád. I to je trestný čin a důkaz mé zločinnosti!

Čili tady probíhá obrovská masáž lidí. Bohužel se na ní podílela i paní státní zástupkyně Bradáčová.

Dámy a pánové, myslím si, že jsem vám tady předložil celou řadu důkazů o nestandardnosti, neférovosti tohoto procesu. Otázka je, jestli tyto praktiky pokryjete svým hlasováním, jestli pokryjete to, že Kubiceho člověk podává trestní oznámení, že Kubiceho člověk ho podává do rukou a sepisuje to první náměstek Nejvyššího státního zastupitelství, že ten to dává někam, kam to místně vůbec nepřísluší. Tam to šetří a dozorují půl roku, i když vědí, že žádná trestná činnost na území Ústeckého kraje neprobíhá. Dále že na to nasadí neuvěřitelnou mašinerii.

Mimochodem, víte, kolik to muselo stát? My žijeme přitom v době, kdy se furt říká, že nejsou peníze. Policie nemá peníze, takže se ruší služebny na městech, na obcích. Vyhazují se policisté. Policisté nemají na benzin, takže když někoho přepadnou, někoho vykradou, tak ti lidé, aby si drželi palce, jestli k nim policie vůbec dojede a kdy.

Ale tady na Ratha? Víte kolik to muselo stát, to sledování těch lidí? Taková mašinerie. Kolik? Miliony? Desítky milionů po dobu půl roku? Tady finanční zdroje nehrály roli. Žádná krize, žádné šetření, žádné úspory, žádné problémy. Tady byla ruka Páně otevřená. Peníze se jen sypaly. To samozřejmě bez pokrytí někoho hodně vysoko nahoře nebylo možné realizovat. To ví přece každý.

Dámy a pánové, pokud tím svým hlasováním toto jednání pokryjete, tak z toho uděláte po mém soudu politický proces, protože to bude politické rozhodnutí. Uděláte ze mě politického vězně. Už se o to zajímají zahraniční média, samozřejmě v první řadě asi ukrajinská televize, kde spatřuje určitou vazbu na paní Tymošenkovou. Já jsem to zatím odmítal jakkoliv komentovat. Pokud dneska takové rozhodnutí padne, tak si myslím, že svět by měl vědět, jak Česká republika zneužívá institutu vazby k týrání a lámání lidí, jak Česká republika zneužívá policejních metod k jakési selektivní, tedy výběrové spravedlnosti.

Dámy a pánové, myslím si, že to nebude pěkné vysvědčení pro Českou republiku, protože když sem přijedou ze zahraničí skutečně objektivní experti a podívají se, kteří lidé jsou u nás vsazováni do vyšetřovací vazby, za co a jaké ta vazba má podmínky. A znovu říkám, není to vůbec o pracovnících Vězeňské služby. Ty jsem poznal a ti se chovají maximálně profesionálně v rámci těch ubohých možností, které jim stát dává. Ale ten systém je špatný. Ten systém je nekulturní. To nemá co s Německem, Dánskem co dělat. Prostě jsme někde úplně jinde. To je novodobá tortura, co my tady děláme.

Tak prosím, nechť přijedou mezinárodní inspektoři, organizace lidských práv a jdou se podívat do těch věznic, jdou se podívat do těch vazebních věznic. Ať z toho Česká republika tu ostudu skutečně má. Ať jdou přezkoumat důvody, které vedou k tomu, že ty lidi necháváme ve vazbě měsíce a měsíce doslova vyhnít, jenom aby se psychicky zhroutili a nakonec policii řekli to, co jim ona nadiktuje, aby policii řekli to, co ona chce slyšet. To jsou hlavní důvody vazby. (Povzdech.)

Dámy a pánové, v tomto procesu viním vládu z účelové likvidace opozičního politika.

Viním vládu z výběrové spravedlnosti.

Viním vládu ze zneužívání policie k politickému boji.

Viním vládu, že zneužila boj s korupcí k likvidaci svého kritika.

Viním vládu z neschopnosti vyvést zemi z krize a snaží se to zakrýt takovýmto uměle vyrobeným skandálem.

Viním vládu, že stoupající naštvanost lidí z jejich klesající životní úrovně chce převést na opozici.

Viním ministra Kubiceho, že vytvořil chobotnici, která likviduje nepohodlné lidi.

Viním státní zástupkyni Bradáčovou, že se nechala zkorumpovat příslibem funkce na Vrchním státním zastupitelství.

Viním státní zástupkyni Bradáčovou ze zneužití institutu vazby k lámání, ponižování a týrání lidí.

Viním státní zástupkyni Bradáčovou, že mi brání ve výkonu mandátu poslance.

Viním policii, že se propůjčila k politickému boji. Viním policii, že zneužila mimořádných technických prostředků místo toho, aby je užila na potírání skutečně té vážné kriminality.

Viním předsedkyni Poslanecké sněmovny, že svého poslance vydala během jedné minuty.

Viním i opozici z ustrašenosti se postavit těmto obludným manipulacím.

Viním i opozici ze zbabělosti se postavit zneužívání policie a některých státních zástupců.

Viním většinu politiků, že v zájmu vlastní individuální osobní popularity tolerují návrat estébáckých metod.

Naše země postupně ztrácí své svobody. Jak ztratíme své svobody, ztratíme i demokracii. Začne se šířit jenom strach.

Dámy a pánové, na závěr svého vystoupení chci poděkovat všem svým voličům, kteří za mnou stojí a vyjadřují mi podporu. Moc si toho vážím. Děkuji. Svůj boj s narůstajícím policejním státem vedu i za vás.

Chci poděkovat svým obhájcům, kteří tady nemohli být. Místo nich jsou tady policisté. Chci jim poděkovat za to, že za mnou stojí.

Chci poděkovat svým blízkým, zvláště svým malým synům, za to, že mě podporují, že za mnou stojí. Společně to překonáme. Mám vás moc rád. Slibuji, že udělám všechno pro očistu svého jména.

Teď budete mít šanci hlasovat o tom, zda pokryjete tyto podivné praktiky Kubiceho chobotnice a zda pokryjete ty nestandardní problematické kroky orgánů činných v trestním řízení, především policie a některých státních zástupců.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost. (Tleská část poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další řečník, který je připraven do rozpravy, je pan poslanec Jiří Paroubek a já mu uděluji slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP