(15.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Čili v podstatě tady jen tyto tři kroky jsou jednoznačně nestandardní, jednoznačně manipulované.

Ale pokračuje to dál. Ještě jedna věc. Víte, proč taky paní státní zástupkyni Bradáčovou? Ji si chválí policie. Ocituji tady Mladou frontu, jeden článek: "Státní zástupkyni Bradáčovou si kriminalisté záměrně vybírají na velké kauzy. Podle zákona si sice nelze žalobce zvolit, v praxi se to ale občas děje." Takže tady si policie vybere státního zástupce, který jim jde se vším na ruku. A jde jim na ruku tak, že se rozjíždí akce, která nemá v historii České republiky obdoby. Nasazují se masivní odposlechy, nejenom telefonů a nějakých mailů, ale dávají se do kanceláří, dávají se do soukromých prostor, do ložnic, do obýváků, do pracoven, do kuchyní. Ale pozor! Sleduje se i pohyb osob. Takže s největší pravděpodobností jsem byl i sledován půl roku já jako poslanec - s kým se stýkám, kteří voliči ke mně chodí, co s nimi řeším. Takže tady člen parlamentu je prostě nejenom odposloucháván, ale i sledován prakticky asi na každém kroku po dobu půl roku. My ještě nemáme - jak říkám, to je torzo spisu - lze to z toho částečně vydedukovat. Takže uvidíme, co bude v celém spisu.

Dámy a pánové, to, že je to obludná akce, která nemá v České republice obdoby, to neříkám jen já, mně byste nemuseli věřit, vy byste si řekli, Rath si vymýšlí, to je přece běžná policejní praxe. Opět vám ocituji slova z novin, z Mladé fronty, kde někdejší operativec protikorupční policie Karel Tichý léta sledoval a odposlouchával největší šíbry. Kmotra podsvětí Františka Mrázka či podnikatele Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře. Ke kauze Rath říká: "Nasadili techniku, která se používá téměř pro průmyslovou špionáž. My jsme o něčem podobném si mohli tak leda nechat zdát." A vysvětluje proč. Protože státní zástupci i soudci měli strach z podobného narušování soukromí teprve až nyní v kauze Rath.

Takže dámy a pánové, Rath je ten největší nepřítel státu! Rath je ten největší zločinec, na kterého bylo potřeba nasadit tuto megatechniku! Ne na nějakého Mrázka, Krejčíře, Pitra. Ale teď můžeme vyjmenovávat zase ty další akce: ProMoPro, IZIP, Opencard a tisíce dalších. Tam to přece není potřeba! Nějaký Mrázek, Krejčíř, Pitr - vždyť o co tam šlo? Tam šlo o miliardy, možná někoho taky unesli, možná někoho i zabili, ale to není nic proti zločinci Rathovi. Na toho je potřeba jít s takovou technikou!

Dámy a pánové, to je fakt. Žádný takový jiný případ prostě tady nebyl. A tak běží čas. Začali s tím někdy v prosinci a je zajímavé, že už v prosinci a v lednu podle toho torza, co máme k dispozici, policie měla určité závažné indicie o tom, že může docházet k nějaké trestné činnosti. A nic nedělala. Dál sledovala, poslouchala. Proč nic nedělala? Odpověď je jednoduchá: Tehdy tam v tom nebyl David Rath. Tehdy nemohl být přichycen. Tak policie sledovala únor, březen, duben, květen. A v polovině května konečně do té pasti ten hlupák prostě vlezl. A past sklapla. A troubu měli. Tam, kde ho potřebovali. Měli důvod mě dát do vazby. Měli důvod mě začít trápit, měli důvod mně nasadit roubík. Měli důvod se definitivně zbavit nepohodlného opozičního politika.

Já se ptám, proč policie, když tak dlouho čekala, tolik měsíců, a byla si tak jistá, že si jdu pro úplatek a odnesu si ho, tak proč mě nesledovala dál s těmi prostředky? Mohla přece zjistit, co se stane. Já si myslím, že o to jim nešlo, protože mohlo se třeba stát, že bych to třeba vrátil nebo šel na policii. To přece nemohli riskovat. A navíc už potřebovali to, co měli. To znamená, měli Davida Ratha chyceného tzv. při činu. To jim stačilo, nic víc nepotřebovali. Takže tím to celé uzavřeli a ukončili.

Čili pane ministře Kubice, past vám vyšla. Já vám gratuluju. Jste fakt dobrej! Nicméně, s použitím těch prostředků, které jste použili, jsem měl minimální šanci. Takhle byste zlikvidovali každého. Nebo téměř každého.

Dámy a pánové, možná se ptáte, jaký by byl motiv ministra Kubiceho se pustit takhle do Ratha. Ty motivy jsou dva. Jednak osobní pomsta. Já jsem ministra Kubiceho kritizoval v době Kubiceho zprávy, kdy ještě nebyl ministrem, byl plukovníkem u ÚOOZ, za to, že tehdy policie zasáhla do politického vývoje v naší zemi. Ale pozor, já jsem ho kritizoval dál prakticky jako jediný opoziční politik! A důkaz: Pár měsíců předtím, než na mne nasadil takovouhle obludnou mašinerii, jsem tady v Poslanecké sněmovně mimo jiné v projevu řekl toto: Na podkladě toho, že jeden pár říkal v jakési hospodě "abysme tu dotaci dostali, tak musíme dát milion Věře Jourové", na podkladě tohoto kecu vy jste tu ženskou nechali zhruba dva měsíce hnít ve vazbě! Já bych vám přál ty dva měsíce ve vazbě. Vy byste tam měl za ni jít si teď dva měsíce sednout a vyzkoušet si to na vlastní kůži, abyste věděl, co to je. Já tu paní v životě neviděl. Respektive potkal jsem ji až potom, ale to je čistě lidský příběh. A mně to vadí jako doktorovi. Mně to vadí jako člověku, jakým způsobem se chováte.

Tady někdo kritizuje Státní bezpečnost, ale vy jste měl a máte metody estébáků. Já se nebojím to říci. To jsou metody Státní bezpečnosti, které používala za minulého režimu. Hnusné odporné šikanování a trápení lidí. Lidí, kteří se nakonec ukážou jako naprosto nevinní jako paní Jourová. Mě by zajímalo, jestli máte trochu svědomí v těle? Jestli máte nějaké svědomí, jestli aspoň vás to občas budí, kolika lidem jste třeba zničil život. Já jako lékař bych se s tím nikdy nesrovnal. Mít za sebou tolik poškozených a zničených lidských životů. Můžete být spokojen - zničil jste další.

Zničil jste můj. Dobře. Já jsem politik a šel jsem do toho boje s tím, že jsem v bitvě a můžu padnout. Ale odneslo to sedm dalších lidí. Jejich životy jste zničil, jejich kariéry jste zničil. Normálních lidí! Plus jejich blízcí, příbuzní, děti, ti všichni lidé mají malé děti, normální životy, své příbuzné. Ti všichni mají svůj život zničený! Díky vám! Můžete být, pane ministře, na sebe hrdý. Jste pašák! (Obrací se k ministrovi Kubicemu.) Za použití těchto metod StB jste si udělal několik dalších zářezů na své pažbě. Doufám, že se s tím srovnáte do konce života, i se svým svědomím.

Ale vedle zničených a poškozených lidských životů jste způsobil i obrovské škody! Ptáte se jaké? To je jednoduché. Já jsem tady říkal, že třeba ten buštěhradský zámek, nemůže ten projekt být předražený. Prostě, to se prokáže. Ale díky té hysterii, která je, tak se všichni budou bát ten projekt kdykoliv dokončit. Takže ten zámek bude chátrat dál a nejspíš spadne. Kulturní památka! Co! A peníze, které na to byly určeny, asi neutratíme a uplynou zpátky do Bruselu úplně zbytečně. A to není jen tenhle projekt. Díky té hysterii, jak jsem tady říkal, kraj zastavil mnoho desítek dalších projektů. Silnice, nemocnice, školky.

Dámy a pánové, z mého pohledu je to dobře. Mě aspoň nemohou vinit, že chci pokračovat v trestné činnosti. Ale obecně je to špatně. Prostě ty projekty podle mého soudu nestačí už nikdo zrealizovat. Je velmi pravděpodobné, že o ty peníze - a jde o několik miliard - prostě Česká republika přijde! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP