(17.30 hodin)
(pokračuje Váňa)

Víte, já chci s pokorou, pane premiére, říci, že ti lidé na těch demonstracích jsou proto, že se jim nelíbí, že vítězem vašich v uvozovkách reforem, protože ony ve skutečnosti to žádné reformy nejsou, že jsou to ve skutečnosti soukromé penzijní fondy, že jsou to podnikatelé, kterým vy ročně nalijete zhruba i s přispěním lidí kolem třiceti miliard korun. To jsou skuteční vítězové vaší reformy. A těm obyčejným lidem, kteří mají průměrné mzdy mnohdy pod hranicí, hluboce pod průměrem, okolo třinácti tisíc, patnácti tisíc, někdy méně, tak se jim to nelíbí, že skutečným vítězem reforem jsou soukromé penzijní fondy, které ročně inkasují téměř třicet miliard korun. Prostě je jim to líto. Nelíbí se jim to.

Lidem se nelíbí, že skutečným vítězem reforem jsou osoby samostatně výdělečně činné, které budou preferovány částkou v roce 2013, když se nakumulují a nasčítají ty dopady reforem ročně a budou zvýhodněny oproti zaměstnancům, zhruba o čtyřicet miliard korun. No prostě lidem se to nelíbí, tak to přicházejí na ty ulice říct a sdělit. Lidem se nelíbí, že vítězem reforem budou podnikatelské subjekty a skupiny. A lidem se také nelíbí, že jediným otloukánkem těch reforem a jediným poraženým a nejvíce tím, kdo prohraje, jsou oni sami, jsou ti zaměstnanci, kteří dostanou facku zleva, zprava, kteří dostanou několik úderů, pomyslných úderů z vašich reforem, kteří budou platit jako mourovatí přímé dopady zvyšování přímých i nepřímých daní. A když to sečteme v roce 2013, tak důchodci budou ze svých peněženek vytahovat tisíc korun navíc ze svého důchodu, aby si drželi stejný standard -

Už zase paní poslankyně křičí, paní předsedající.

Zaměstnanci vytáhnou navíc ze svých peněženek, aby si udrželi svůj standard, dva a půl tisíce korun a čtyřčlenná rodina přes čtyři tisíce korun. Prostě ti lidé mají strach o svoji existenci. Ti lidé se děsí toho, že se jim bude snižovat životní úroveň. Oni tam přicházejí ze zoufalství. A já nedovedu, pane premiére, pochopit, jak je možné, že vy to nevíte. A nebo to nechcete vědět?

Jak je možné, pane premiére, že vy si neuvědomujete, co způsobujete těmi konkrétními ekonomickými kroky? Že posíláte rodiny do pásma chudoby? Vy nevíte, pane premiére, jak se žije lidem venku? Ve městech, na vesnicích? Vy nevíte, že opravdu těmi konkrétními kroky vy budete zvyšovat nezaměstnanost, podstatně zhoršíte ekonomiku země a budete opravdu vysávat kapsy a peněženky širokých mas, široké občanské veřejnosti, která skutečně se stane hlavní obětí celých reformních snah? Ať je to reforma zdravotnictví, důchodová reforma, školská, ať je to zejména reforma daňová. Vy se prostě mstíte na těch, kteří se nemohou bránit. Vy uděláte důchodovou reformu, řeknete, že to je dobrovolné - ono je to dobrovolně povinné. Umožníte, aby si přilepšili k důchodům ti, kteří mají víc než čtyřicet tisíc za měsíc. Těm umožníte, aby si dali dva tři tisíce stranou, ale všichni lidé to odskáčou, protože všichni lidé budou platit vyšší daň z přidané hodnoty. Všichni! Těch se nikdo neptá!

A pane premiére, mně je prostě jenom líto, že vy o těch lidech, kteří se k vám nedostanou, kteří vám to nemohou přijít říct, tak to říkají na těch ulicích, na tom Václaváku. A myslí to vážně, protože jsou smutní, nešťastní, zoufalí a bezradní.

Pane premiére, tak - to - zkrátka - je.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: A nyní dostane slovo pan poslanec Novosad. Připraví se paní poslankyně Dana Váhalová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji. Vážená místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, vážený pane premiére, vážená vládo, jako občan této krásné země, která se zmítá korupcí, úplatky a strachem z budoucnosti, to vše pod tíhou pravicových vlád, která se řídí tím, že občan vše zaplatí, důchodce je na obtíž, děti nepotřebujeme - a že vám, občané, se to nelíbí? No to nás vůbec nezajímá, říkejte si, co chcete.

Uvedu jeden příklad, který si zaslouží hluboké zamyšlení nad tím, jak se žije našim občanům v okrese, kde všechen průmysl byl zlikvidován, zemědělství téměř neexistuje a dávná chlouba vsetínského okresu vystřídala obrovská nezaměstnanost a zoufalství.

Jako dlouholetý komunální politik jsem stále v kontaktu s občany formou návštěv a diskusí s nimi, co je trápí, jaký mají názor na dnešní situaci. Navštívil jsem rodinu, která vždy poctivě pracovala, nikdy s ní nebyly sebemenší problémy. Na dvoře majitel nemovitosti, již důchodce, vyklepával ze starých prken zrezivělé hřebíky, rovnal je a dával je do krabičky! Po chvilce mého překvapení jsme se přivítali a já se zeptal: Strejdo, proboha, co to děláte? On se na mě podíval, oči se mu zalily slzami a řekl chvějícím hlasem: Nemám na nové, potřebuji opravit kůlnu a nezbývá mi na nákup nových hřebíků. Žije se nám mnohem hůře a hůře pod reformami a nařízeními této vlády. Musel jsem rovněž uzavřít plyn, který je dnes pro nás velmi drahý, a nezaplatili bychom vytápění. Museli jsme se vrátit k topení uhlím a dřevem. Rovněž elektřina je pro nás drahá a topit s ní si nemůžeme dovolit. Já i babička užíváme léky na cukrovku, srdíčko a další nemoci, které se na stáří dostaví. Všechny léky se zdražily, některé až trojnásobně. Potraviny se rovněž zdražují. Vláda zapomněla, že důchodci musí také jíst a pít. Celý život jsme poctivě pracovali a těšili jsme se s babičkou, že si v důchodu užijeme trochu pohodlí, a teď vidíme, jak se s námi zachází, co se na nás připravuje a jak si nás tato vláda váží.

Pan ministr Kalousek říká, že se musí šetřit, ale na kterých občanech? Kolik milionů až miliard se rozkradlo a stále rozkrádá a nikdo není za to potrestán. A když schází, tak se vezme těm, co se nemůžou bránit - seniorům, rodičům s dětmi, postiženým atd. Vždyť pan premiér kandidoval za náš kraj, za náš okres! Co pro nás udělal? Vůbec nic! Jen na nás nakládá daně a další zdražování.

Závěrem naší debaty byla prosba a vzkaz panu premiérovi. Prosil mě, ať vyřídím panu Nečasovi, aby již za náš okres nekandidoval. My ho tady nechceme, když nás tak doslova ožebračuje. Já mu to slíbil a teď to slyšel i pan premiér. Odcházel jsem, vážené dámy a pánové, rovněž se slzami v očích. Proto tato vláda je pro mě nepřijatelná.

Děkuji za pozornost. (Tleská pár poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní vystoupí paní poslankyně Dana Váhalové. Po ní bude mít slovo pan poslanec Otto Chaloupka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP