(17.40 hodin)

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji za slovo, paní předsedající.

Pane premiére, vládo, dámy a pánové, přistupujeme k důležitému hlasování o důvěře vládě, vládě, která vznikla před necelými dvěma roky. Budeme hlasovat důvěru vlády, která ji absolutně ztratila u většiny české veřejnosti a která ji už nemá ani v rámci původně vytvořené povolební koalice v parlamentu. Všeobecnou náladu společnosti pod heslem "Neděkujeme, odejděte!" jasně demonstrovali i účastníci sobotní demonstrace, největší demonstrace od roku 1989. Zatím se sešlo jenom 120 tisíc demonstrantů, ale pokud tato vláda zůstane, jsem přesvědčena, že jejich počet bude narůstat.

Proč tomu tak je? Tato vláda totiž za krátkou dobu své existence svými činy přesvědčila občany, že je nesolidní, nekompetentní, neřeší problémy České republiky, nezajímá ji životní úroveň občanů a hájí zájmy pouze úzkých skupin svých podporovatelů. Jak je možné, že tato tzv. protikorupční vláda tiše přihlíží kauzám různých kmotrů a lobbistů přisátých na státní rozpočet? Současnou ekonomickou krizi se rozhodla využít jako důvodu ke konečnému omezení vlivu státu a zejména zničení samotného konceptu sociálního státu. Smyslem tzv. úspor v sociální oblasti a reformy státní správy není dle mého názoru ušetřit, ale omezit výkonnou moc státu jako ochránce lidí, kteří z různých důvodů potřebují pomoc v nepříznivé životní situaci. Každý nemůže být mladý, zdravý a bohatý.

Prakticky denně se dozvídáme o dalších šokujících plánech škrtů, které mají omezit dokonce už i bezpečnost občanů. Policii má údajně opustit v průběhu let 2013 a 2014 až 10 tisíc lidí z nynějších necelých 39 tisíc příslušníků. To by se neobešlo bez fatálních následků. Zrušení by se mohlo dotknout minimálně 130 policejních obvodních a místních oddělení. Přitom je jich celkově v celé republice přes 500. Podobně jako policie už nedávno před drastickými úsporami varovali hasiči. Ti by museli zavřít dokonce až dvě třetiny svých stanic. Jak je vidět, vláda chce nejen privatizovat sociální služby, zdravotnictví, ale dokonce, jak to tak vypadá, i bezpečnost a ochranu veřejnosti. Přitom na druhé straně vláda přímo nekontrolovatelně, jen tak na dobré slovo, rozhazuje veřejné peníze například v podobě církevních restitucí, které nás budou stát neuvěřitelných až 150 miliard korun. Nepochopitelně štědrá je také vláda vůči soukromým penzijním fondům.

Zahájení důchodové reformy bude pro veřejné finance znamenat, že tři procenta pojistného na důchodové pojištění účastníků tzv. druhého pilíře bude přesměrováno ve prospěch soukromých důchodových fondů. Pro představu, jedno procento pojistného reprezentuje dnes 12,5 miliardy korun. Na druhé straně svou nepochopitelnou nečinností promrhává neopakovatelné desítky miliard korun z evropských fondů. Přitom jsme jako sociální demokraté mnohokrát upozorňovali vládu, že čerpání dotací z evropských fondů není v pořádku, a žádali jsme pravidelné informování o stavu čerpání. Varovali jsme před tím, že České republice hrozí nevyčerpání přidělených prostředků a obrovská ostuda v okamžiku, kdy Evropská komise čerpání peněz České republice zastaví. Ministři této vlády přitom vždy nás i veřejnost uklidňovali, jak mají vše pod kontrolou, vše včas stihnou a České republice nic nehrozí. Už samo ohlášené pozastavení čerpání peněz poprvé v historii je důvodem, aby tato vláda odstoupila.

Vláda prakticky rezignovala na boj s korupcí a boj s šedou ekonomikou. Podle jednoho zajímavého výzkumu o evropské šedé ekonomice z pera britského daňového poradce vzešel odhad, že šedá ekonomika v České republice představuje zhruba 18 % ekonomiky, a pokud by se zdanila, přineslo by to dodatečných téměř 9 miliard eur, to znamená zhruba 225 miliard korun za rok. Proč tedy vláda nehledá peníze zde? Přitom náklady svých špatných rozhodnutí a neschopnosti přesouvá na občany České republiky.

V situaci stagnujícího ekonomického růstu jsou plány na zvyšování DPH zničující pro kupní sílu obyvatel i růst české ekonomiky. Naprosto nepřijatelné jsou v této souvislosti i plány na zastavení valorizace starobních důchodů. Vždyť již v dnešní době jsou mnohé české rodiny natolik zadlužené, že je každá další změna může přivést do chudoby. Vezmeme-li k tomu do úvahy současné praktiky některých exekutorů, kteří doslova obírají lidi, kteří se dostali do existenčních problémů, můžeme očekávat nárůst bezdomovectví, sociálního vyloučení a kriminality.

V rámci Evropské unie se česká vláda chová, jako by Česká republika byla evropskou velmocí, čistým plátcem a evropskou integraci vůbec nepotřebovala. Tento arogantní přístup vychází z její podstaty a podobně se chová i ke svým vlastním občanům doma. Pravdou však je, že Česká republika je životně závislá na Evropské unii, a to nejenom na jejich dotacích, ale i ekonomickém prostoru. Česká vláda může v mnohém nesouhlasit, ale musí mít věcné argumenty a především se musí snažit, aby je také mohla prezentovat.

Evropskou politiku současného českého premiéra suše zhodnotila paní Iveta Radičová, když poměrně ostře kritizovala odmítavý postoj České republiky k faktu rozpočtové kázně slovy, že tohle čestný a rovný chlap nedělá. Tento komentář je o to smutnější, že zazněl od pravicové slovenské premiérky. Na bývalé slovenské premiérce si však vážím, že když cítila, že její vláda nemá skutečnou podporu a vládne prostřednictvím podivného slepence různých zájmů, tak nelpěla na moci za každou cenu. Náš premiér minulý týden prohlásil, že pokud se nepodaří Karolíně Peake vytvořit klub poslanců o deseti zákonodárcích do 23. dubna, bude následovat vyhlášení předčasných voleb. Vzápětí již stačí pro udržení vlády jakási neurčitá většina.

Vládní představitelé dál každý den svými činy přesvědčují občany o své nesolidnosti a nezpůsobilosti.

Slovo dělá chlapa, pane premiére. Pokud nelpíte na moci za každou cenu v duchu hesla "Každý jeden den navíc je dobrý", máte poslední historickou možnost dokázat, že jste i přes všechnu vaši politiku nepolitiku v podstatě čestný a rovný chlap, a to tím, že odejdete a dáte možnost občanům, aby si zvolili novou vládu, která bude skutečně hájit zájmy České republiky a jejich občanů doma i v Evropské unii.

Vláda nás dnes žádá o důvěru a skoro 80 % občanů by uvítalo, aby tato vláda odešla. Jak se tedy zachováme? Věřím, že jako volení zástupci těchto občanů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo dostává pan poslanec Otto Chaloupka, po něm bude následovat pan poslanec Adam Rykala.

 

Poslanec Otto Chaloupka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, nejsem spokojen s touto vládou, jejíž součástí byly ještě před pár dny Věci veřejné. Jsem velmi zklamaný, často jsem byl znechucený z toho, co se tady dělo. Ale téměř po dvou letech v koalici jsem si vědom, že i přes veškerá úskalí a podrazy se nám podařilo prosadit dobré a užitečné změny a zabránit schválení mnoha špatných návrhů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP