(11.10 hodin)
(pokračuje Bém)

V estetice vítězí kritici, zcela stoprocentně kritici reklamy. Jak je to v ekonomice? Ano, je to obrovský byznys. Zabývají se tím desítky, stovky velmi úspěšných, někdy dokonce veleúspěšných firem, které zaměstnávají tisíce a možná desetitisíce lidí. Ano, to je také důležité. Když totiž schvalujeme nějaký zákon, tak je důležité si uvědomit, v jakém reálném, racionálním a existujícím kontextu zákon nejenom předkládáme, zpracováváme, ale taky pro něj zvedáme ruku. A jistě má pravdu paní senátorka, když říká, že toto asi není ten pravý ořechový čas pro takto drakonický zásah.

Jak je to s bezpečností? Máme několik zkušeností. K tomu, abychom mohli statisticky relevantně vyhodnotit, jestli billboardy a reklama u silnic snižují bezpečnost a ohrožují provoz na silničních komunikacích, tak bychom potřebovali nějaký velký soubor, potřebovali bychom nějakou vědeckou studii. Tu nemáme, ale máme anekdotické informace, máme například zkušenosti a můžeme se podívat do nehodovosti na Nuselském mostě poté, co se tam objevila taková ta nikoliv stacionární reklama, ale obrovská obrazovka, která přenášela pohyblivé obrázky, které samozřejmě ještě navíc koncentrují pozornost a přitahují pozornost řidičů více a jinak než prostě slepé, nalepené devíti- a patnáctimetrové lákající reklamy zejména na cokoliv.

Takže z těchto dílčích informací my můžeme vyhodnocovat, a to je částečná odpověď panu poslanci Rathovi, že nevhodně umístěná reklama, nevhodná forma této reklamy, nevhodné nastavení z hlediska prostorového uspořádání a i velikosti samozřejmě tak může ohrozit provoz na silničních komunikacích, a tady si troufnu toto konstatování považovat za tvrzení, stejně tak jako provoz na pozemních komunikacích umí ohrozit přerostlé stromy, které neumíme nijakým způsobem porazit, když to řeknu ošklivě, jenom proto, že se prostě proti nám postaví nějaký zástupce občanské iniciativy, který říká: toto jsou naše zelené plíce. A teď se nestavím proti občanským iniciativám, které hájí zelené plíce České republiky, jenom říkám, že to nejsou jenom billboardy, ale kdybychom chtěli být spravedliví a hovořit skutečně o bezpečnosti silniční dopravy, tak bychom museli jít dál, kdybychom to mysleli vážně.

Ale já si myslím, když se dívám na jednání Poslanecké sněmovny tehdy a dnes, že my to vlastně vážně vůbec nemyslíme. My si tady dneska něco odmáváme, sdělovací prostředky možná překvapivě, jako nám tleskaly tenkrát, tak nám třeba budou tleskat i tentokrát, přestože schválíme něco úplně jiného. Nepřijde vám to, dámy a pánové, poněkud zvláštní? Nepřijde vám, že toto je neustále recyklovaný algoritmus, který prostě vstupuje do naší poslanecké zodpovědnosti? To je poslanecká zodpovědnost, kterou my tady neseme a ze které jsme zkoušeni. Jsem strašně zvědav, jak někteří z nás - tedy já ne, prosím pěkně, ale třeba František Laudát bude po schválení novely nebo jakékoliv verze zákona, jak bude hovořit se sdělovacími prostředky.

Chýlím se k závěru. Proč jsem se rozhodl v této věci vystoupit? Je hrozně jednoduché, a ti z vás, kteří mne poslouchali a jsou chápavější, tak mi možná porozuměli. Chtěl jsem říci, že hloupý a bezbřehý drakonismus populismu v těchto poslaneckých lavicích nasedající na takzvanou mediální objednávku je zločinem proti poslanecké zodpovědnosti. Je zločinem proti naší poslanecké zodpovědnosti. A nezlobte se, stejným zločinem proti naší poslanecké zodpovědnosti je naše schopnost, neuvěřitelná schopnost jako na obrtlíku se otočit během několika mála hodin a ze svaté války na jednu stranu udělat ne svatou válku na druhou stranu, ale udělat svatou obhajobu té samé strany.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka. Pan poslanec Paroubek je přihlášen k faktické poznámce? Není. Takže slovo má pan poslanec Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Jsem přesvědčen, že slova pana kolegy Béma vnesla značnou nejistotu do již rozhodnutých rozhodnutí některých z nás, ale tak je to potřeba možná ještě dorozhodnout. To byl drobný pokus o žert. Došlo ale ke změně programu docela zásadní, jsou zařazeny body, které měly být projednávány až příští týden a jsou to body velmi závažné.

Máme-li dnes hovořit o důchodové reformě, tak jsem přesvědčen o tom, že se nejen poslanecký klub KSČM, ale i ostatní, alespoň některé poslanecké kluby potřebují ještě k tématu poradit. Proto v tuto chvíli žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání jedné hodiny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Budeme pokračovat ve 12.15 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.16 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP