(17.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předávám ještě slovo panu ministrovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Ano, děkuji. Já už nebudu mluvit dlouze. Ano, já jsem si toho vědom. Jenom z mého pohledu musíme nastavovat rovné podmínky, ať už jsou to firmy velké, nebo malé, protože pokud se to týká nějaké penalizace za nějaký prohřešek, tak tam samozřejmě musíme přihlížet k tomu, nakolik je to proporcionální vůči potřebám žadatele, ale jde přesně o to, co jste vyjádřil - aby postup byl přiměřený, na druhou stranu aby nezpochybňoval celkové čerpání, tedy abychom pak nebyli v problému prokazatelnosti výdajů.

Jenom bych poprosil o konkrétní údaje, pokud jsou k dispozici, protože mi to pomůže. Prověřením té situace mi to pomůže také vyvodit tlak na nastavení adekvátnějších podmínek v konkrétních situacích, protože pokud se mohu opřít o konkrétní situace, je to mnohem lepší, než když se o tom diskutuje od zeleného stolu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Jiří Petrů. Už chápu, pane poslanče, proč jste mi tak bedlivě hlídal čas. Víte, že vám to vychází tip ťop jako poslední interpelace. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Petrů: Ano, děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, v zákoně o specifických zdravotních službách se nově reguluje poskytování takzvaných pracovnělékařských služeb. Tato úprava stanoví povinnost podrobit se vstupní lékařské prohlídce nejen před sjednáním pracovního poměru, ale také před uzavřením dohody o pracovní činnosti a v neposlední řadě také před uzavřením dohody o provedení práce. Povinnosti podle zákona o specifických zdravotních službách jsou spojovány nikoliv s pojmem pracovní poměr, ale s pojmy pracovněprávní nebo obdobný vztah, osoba ucházející se o zaměstnání či zaměstnanec. Pokud jsou zároveň aplikována ustanovení zákoníku práce platná od 1. ledna letošního roku, tak jasně vyplývá, že pracovněprávním vztahem je jak pracovní poměr, tak právní vztah vyplývající z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Stejně tak slova zaměstnavatel a zaměstnanec označují shodně smluvní strany pracovní smlouvy nebo jmenování zakládající pracovní poměr jako smluvní strany dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce.

Od data účinnosti zákona o zdravotních službách, tedy od 1. dubna letošního roku, sjednání pracovního poměru nebo uzavření dohody o pracovní činnosti či dohody o provedení práce s osobou, která předtím neabsolvovala vstupní lékařskou prohlídku, znamená zaměstnávání osoby zdravotně nezpůsobilé pro danou práci. Pokud by zaměstnavatel přesto tuto osobu zaměstnal, nedodrží své povinnosti k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tím se však dopustí správního deliktu na úseku bezpečnosti práce. Oblastní inspektorát práce by mu při zjištění této skutečnosti pak mohl uložit pokutu až do výše 2 mil. korun.

Prosím tedy o odpověď, jak mají postupovat organizátoři akcí, na kterých provádějí například pořadatelskou činnost osoby či vystupují s hodinovými přednáškami lektoři, a to na základě dohody o provedení práce. Musí je organizátor před akcí zavést k lékařské prohlídce? Mimochodem, bude se to týkat i smluv s členy volebních komisí při podzimních volbách. Co s tím, pane ministře? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Předávám slovo panu ministrovi zdravotnictví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážený pane poslanče, děkuji za interpelaci. Musím uznat, že Ministerstvo zdravotnictví si je vědomo určitých nejasností a zejména určitých jaksi nelogičností v tomto opatření. Dovolte mi jenom, abych řekl něco málo na vysvětlení, i když se nechci vymlouvat a zbavovat odpovědnosti.

Ta úprava se v novém zákoně v podstatě nijak výrazněji nezměnila, jenom došlo paralelně k tomu, že se změnil zároveň zákoník práce, který stanovuje pokuty. Ono to dřív platilo v podstatě stejně, jenom se to nějak prostě tolerovalo, což pravděpodobně vedlo k tomu, že když se tato pasáž v zákoně o specifických službách diskutovala, tak si toho nikdo nevšiml, ani tedy z ministerstva, ani tedy z oponentů, kterých bylo hojně, a zrovna v téhle pracovněprávní oblasti. Okolo toho, že budou nuceni zaměstnavatelé platit vstupní prohlídky v jiném režimu, než tomu bylo dříve, tam pozornosti bylo hodně, a přesto tohle uniklo. Ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních hledáme věcí nějaké řešení. Samozřejmě totální řešení bude spočívat v drobné novele a přechodně v nějakém výkladu tak, aby bylo možno poskytovat podle dosavadních právních předpisů ještě po dobu jednoho roku, ale musím říct, že v žádném případě nepůjde zařídit výjimku, aby nebyla povinnost se zbavit prohlídky u rizikových prací.

Já bych jenom řekl, že on ten institut není nový, aspoň u rizikových prací to vždycky chodilo tak, že když jsme zaměstnávali dříve v nemocnici brigádníky v prostorech rizikových, což je v nemocnici téměř všude mezi pacienty, museli mít třeba očkování proti hepatitidě a podobně a bylo to jaksi podrobeno velmi přísnému dohledu.

Já osobně si myslím, že novela, která se připravuje, bude směřovat k tomu, aby vznikl nějaký podobný režim, jako je u zdravotních potvrzení při řidičských průkazech, kdy lidé ve věku nadlimitním po 60 letech musejí mít u sebe u řidičáku nějaký průkaz. Takže nějaká taková průkazka o tom, kdy byla poslední preventivní prohlídka, která umožňuje dělat jakoukoliv nerizikovou práci, by to pravděpodobně vyřešila a pracujeme na tom. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Teď zde mám ještě interpelaci pana poslance Václava Zemka na pana ministra Bendla, který už tady asi v tuto chvíli není, nebo ho aspoň nevidím. Ještě není šest hodin, takže vám dám ještě slovo, abych vám neupírala čas na interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Václav Zemek: Děkuji, vážená paní předsedající. Pokusím se být co nejstručnější. Je mi líto, že už tady pan ministr není.

Moje interpelace se týká poslední dobou často propíraného tématu na kontroverzní koňskou kliniku pana Vydry, kde Ministerstvo zemědělství přidělilo dotaci 5 mil.. Mě by zajímalo, jaká kritéria byla uplatněna u dotace, jaké odborné předpoklady tam byly použity při přidělování, neboť jak je obecně známo, tato metoda, která se tam používá na údržbu kopyt, je velice kontroverzní, a dokonce i lidé, kteří zpočátku tam na tom projektu spolupracovali, dneska už od toho ustoupili a pouze pár mohykánů u toho zůstává a i ve světě tato metoda je poměrně různorodě vnímána. Co mám poslední informace, tak například ve Spojených státech už je stahována a to samé v Německu.

Takže můj dotaz, ještě jednou ho zopakuji? Jaká kritéria a jaké odborné podklady sloužily k tomu, že dotace byla právě na tento projekt přidělena? Toť vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Bude vám tedy zodpovězeno písemně.

Vyčerpali jsme čas určený na dnešní interpelace. Poslední se má, jak jsem byla poučena, podávat v 17.55, takže už jsem stejně dala slovo panu poslanci po 17.55.

Končím dnešní jednací den a ráda bych připomenula, že zítra začínáme v 10 hodin, protože si poslanecký klub ČSSD vzal přestávku od 9 do 10 hodin. Takže hezké odpoledne, hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 17.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP