(16.20 hodin)

 

Poslankyně Hana Orgoníková: No, to já jsem právě chtěla vědět, co mi řeknete, kdo stanovil tu výši poplatku nebo jakou formou se to odehrává. Protože pokud se jakékoli nařízení dotýká občanů, pak to musí být stanoveno zákonem, a nikoli vyhláškou. A vyhlášku jste zmínil sám. A že jde o spektrum vyšetření stanovených vyhláškou. Listina základních práv a svobod hovoří jasně a je součástí ústavy. Co se dotýká občanů, musí být stanoveno zákonem. Čili výše poplatků musí být všude stejná, stanovená zákonem, a ne ponechána na libovůli praktického lékaře jakéhokoliv a z kterékoliv části republiky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, paní poslankyně. Na vaši doplňující otázku bude reagovat pan ministr zdravotnictví Leoš Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Paní poslankyně, já celou věc ještě nechám prověřit. Já jsem řekl, že ve vyhlášce je stanoveno spektrum výkonů, které je prováděno, ale ta vlastní regulace samozřejmě zákonem určena je. Celou věc ještě ověřím a dám vám písemnou zprávu o tom, jak to přesně funguje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Můžeme přistoupit k následující interpelaci, kdy paní poslankyně Strnadlová interpeluje ministra Miroslava Kalouska. Momentálně tu není, ale věřím, že se dostaví. Tedy prosím paní poslankyni, aby se ujala slova. Ani paní poslankyně tady není.

V tom případě musíme přistoupit k interpelaci následující. Tu podává pan poslanec Karel Černý na nepřítomného pana ministra vnitra Jana Kubiceho. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já jsem velmi zklamán, že pan ministr vnitra opět není přítomen na interpelacích. V dnešní interpelaci na předsedu vlády České republiky jsem se dotazoval na nebezpečné plány vlády České republiky v souvislosti s podfinancováním Hasičského záchranného sboru České republiky. Protože se domnívám, že jsem od pana premiéra nedostal uspokojivou odpověď, chtěl jsem se zeptat resortního ministra, ale bohužel není přítomen.

Proto budu velmi rád, když mi pan ministr Kubice odpoví alespoň písemně na dotaz, kde a jak chce získat finanční prostředky pro roky 2013 a 2014 na zachování alespoň současného stavu počtu hasičů a stanic Hasičského záchranného sboru České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Pane poslanče, zcela jistě vám pan ministr odpoví, neboť je to jeho zákonná povinnost.

Nyní musíme přistoupit k následující interpelaci. Tu podává pan poslanec Antonín Seďa. Interpeluje ministra Jaromíra Drábka, a to ve věci dopadů na zdravotně postižené. Prosím, pan poslanec Seďa má slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane nepřítomný ministře, ve vámi -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já si vás dovolím přerušit. Věřím, že pan ministr Drábek bude informován o tom, že je třeba se dostavit do sálu. Jsem přesvědčena, že je zde přítomen. Prosím.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážený pane ministře, ve vámi prosazené sociální reformě se objevila díra, která bude mít za následek znevýhodnění zdravotně postižených občanů. Konkrétně se jedná o problémy související s výměnou dosavadních papírových průkazů, jejichž platnost vypršela, za nové karty sociálních systémů, které by měly vydávat již dnes přetížené úřady práce.

Vážený pane ministře, bez platné sociální karty nebudou moci hendikepovaní lidé získat například parkovací průkaz, příspěvek na mobilitu či se nebudou moci prokazovat ve veřejné hromadné dopravě. Podle mých informací přetížené úřady práce tuto agendu nestíhají a čekají na červen, kdy se mají nové sociální karty začít vydávat.

Ptám se vás, pane ministře, jakým způsobem zajistíte, aby lidé, kteří to již dnes mají těžké, mohli čerpat výhody, které jim zákon umožňuje. Jste si vědom, že vyřízení nové průkazky trvá standardně minimálně dva měsíce a že úředníci úřadů práce jsou přetíženi hlavně z důvodu vámi prosazovaného nového systému výplaty sociálních dávek? Děkuji za vaše odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Na vaši interpelaci odpoví ministr práce a sociálních věcí pan Jaromír Drábek. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré odpoledne. Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, pane poslanče, já se omlouvám za zdržení 35 vteřin. Nicméně tím, že byla přeskočena minulá interpelace, nestihl jsem doběhnout. Pozorně jsem to samozřejmě sledoval na televizní obrazovce.

Co se týká průkazu ZTP, já bych to odvinul od celkové situace, která je v tuto chvíli na úřadech práce. Tady padlo, že úřady práce jsou přetížené novou agendou. Já bych to formuloval o něco jinak. Úřady práce jsou skutečně velmi vytížené tou agendou, která byla kumulována na začátku roku. Částečně je to tak, že ta agenda je kumulovaná vždy na začátku roku. A to se týká příspěvku na mobilitu, kde bohužel dosavadní systém byl takový, že se příspěvek vyplácel a žádalo se o něj vždy jednou ročně. To znamená, že nápor žádostí na začátku roku byl každoroční. A byl také letos. Ale letos byl naposledy, protože nový systém už je takový, že kdo zažádá o příspěvek na mobilitu jednou, příspěvek na mobilitu mu již je potom pravidelně vyplácen až do změny podmínek. Toto považuji za velmi výrazné zlepšení. To znamená ten nápor se už v příštím roce nebude opakovat a už agenda bude běžet průběžným způsobem.

Co se týká vlastních průkazek ZTP. Průkazky ZTP, celý problém byl ovlivněn tím, že jsme počítali s tím, že karta sociálních systémů bude zavedena od 1. ledna s náběhem nového způsobu vyřizování agend na úřadu práce. Nicméně víte, že na podnět byl kontrakt na kartu sociálních systémů přezkoumáván Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Tím přezkoumáváním vznikla prodleva, protože předběžným opatřením nám bylo zakázáno uzavřít smlouvu na kartu sociálních systémů. Nakonec Úřad pro ochranu hospodářské soutěže po přezkoumání konstatoval, že výběrové řízení na kartu sociálních systémů bylo v pořádku, že bylo v souladu s právním předpisy, že bylo věcně správně vypsáno. Nicméně došlo tam k určitému zdržení a my jsme byli nuceni řešit situaci náhradním způsobem. Protože uzavřená smlouva předpokládá vydávání karet sociálních systémů od června letošního roku, byli jsme nuceni přijmout přechodné opatření. Vypsali jsme výběrové řízení na pořízení náhradních karet, které by byly dočasné a které by nahradily tu samotnou kartu sociálních systémů do té doby - byla by to jenom průkazka ZTP. Nicméně do toho výběrového řízení se nám bohužel přihlásil pouze jeden uchazeč a já jsem z tohoto důvodu výběrové řízení nechal zrušit.

Použili jsme náhradní řešení v souladu se zákonem a v souladu s prováděcím předpisem. Od minulého týdne jsou vydávány průkazky ZTP ve formátu, který odpovídá předpisům, nicméně který si jsme schopni zajistit vlastními silami. Od minulého týdne pracoviště úřadů práce vydávají průkazky ZTP a na ten vlastní proces posuzování a přiznávání průkazek ZTP, troufnu si říci, to nemělo až tak zásadní vliv. Tedy to zpoždění dvou měsíců snad bylo překlenuto a jsme schopni žádosti velmi rychle vyřídit. Protože žádosti, které byly podávány ve starém roce, v roce 2011, ty ještě vyřizovaly obce, tam my jsme přebírali agendu podle zákona v průběhu ledna, tedy to řízení stejně nemohlo být ukončeno v prvních dnech ledna. A samozřejmě pokud někdo požádal například v lednu o novou průkazku ZTP, no tak to prověřování zdravotního stavu stejně nějakou dobu trvá. Z toho tedy jenom na té časové ose ukazuji, že potřeba vydávání nových průkazek ZTP například v lednu objektivně nebyla.

Já tím záležitost vydávání průkazek ZTP považuji za vyřešenou. Samozřejmě, pokud by kdokoliv měl nějakou konkrétní pochybnost nebo nějaký konkrétní případ, kde došlo k nějakému prodlení, stejně jako ve všech ostatních případech, např. při výplatě nepojistných sociálních dávek, každý konkrétní případ přešetřujeme, aby bylo jasné, zda v konkrétním případě došlo k nějakému pochybení, nebo nedošlo.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi a vidím, že pan poslanec se chystá položit doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Děkuji za odpovědi, pane ministře. Já mohu souhlasit, že určitý nápor na úřadu práce byl částečně způsoben těmi každoročními žádostmi na mobilitu. Jenomže jste sám přiznal, že vlastně uplynulo 2,5 měsíce, než se zavedl ten systém jakoby náhradní. To znamená, že lidé se zdravotním postižením se oprávněně cítí být poškozeni. A já si myslím, že k poškození došlo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP