(16.10 hodin)

 

Poslanec Jan Látka: Já možná úplně začnu od konce, pane ministře. To, co jste tady predikoval pro tu Evropskou komisi, to možná patří i - ta myšlenka ušetřit, kde se dá - pro naše finanční úřady. Asi víte, kam směřuji.

Já bych se ale chtěl obrátit k tomu, jak jste tady selektoval - naši ministři, vaši hejtmani. Já myslím, že jsou to naši ministři a naši hejtmani. Ale když přijmu vaši terminologii, měl byste se zamyslet, nebo určitě víte, že ten problém nepadá ani tak na naše hejtmany jako spíš na jejich předchůdce a to byli bohužel vaši hejtmani, ať už v Ústeckém kraji, nebo konkrétně já jsem z Plzeňského kraje, tam je NUTS Jihozápad, tam tedy společně s Jihočeským krajem ta jihočeská strana v čele se silnou ODS udělala pořádné problémy, které se řeší do dneška. Takže takto bych to neselektoval, já bych byl velice rád - (upozornění na čas) -, kdyby se podařilo, já jsem tady hovořil o 50 miliardách korun, je to hrozně moc a věřím, že se Ministerstvu financí podaří minimalizovat škody.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Odpoví pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já si vážím toho, že jsme se shodli, pane poslanče. Ano, všechno to byli naši ministři a všechno jsou to naši hejtmani, protože jsou to naše veřejné rozpočty. Já jsem jenom převzal tu vaši rétoriku, když jste ve své původní řeči řekl, že se to ještě nikomu nestalo než této vaší vládě, vy jste dokonce říkal "vaší vládě, pane ministře". Já být na místě pana premiére Nečase, tak bych se naštval. To není moje vláda. Já jsem ministr v této vládě a vy jste říkal "vaší vládě". Tak si řekněme, že je to naše vláda, vaše i moje, pak jsou to i naši hejtmani a jsou to naše veřejné rozpočty. Ne že bych o ty vaše hejtmany stál.

Když už tedy bych se vrátil zpátky k tomu politickému rozdělování a byl jsem osloven já, tak TOP 09 žádné hejtmany neměla, to až příště.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi a přistoupíme k následující interpelaci. Interpelovat bude pan poslanec Roman Sklenák pana ministra Jana Kubicego, a to ve věci smluv uzavřených s firmou Fujitsu. Dále se připraví paní poslankyně Orgoníková. Prosím o klid pány vpravo a slovo má pan poslanec Roman Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já bohužel interpelovat pana ministra Kubice nemohu tak, jak bych si představoval, protože pan ministr Kubice na interpelace nechodí, že. Ale přednesu svoji interpelaci s tím, že tedy budu doufat, že dostanu alespoň písemně jeho reakci.

Chtěl bych pana ministra interpelovat ve věci dodavatele nového softwaru pro vyplácení dávek pro Ministerstvo práce a sociálních věcí. Předpokládám, že pan ministr je informován o problémech, které provázejí zavedení nového systému od nového roku. Nejedná se jen o to, že systém nefunguje, jak by měl. Je otázka, zda výběr dodavatele nebyl v rozporu se zákonem. Smlouvy s dodavatelem nového systému byly uzavřeny na základě rámcové smlouvy s firmou Fujitsu, kterou uzavřel na dodávky programu Microsoft pro státní správu předchůdce pana ministra pan ministr Ivan Langer v roce 2008. Je zajímavé, že Ivan Langer se v minulých dnech vyjádřil v tom smyslu, že tato rámcová smlouva, kterou on uzavřel v roce 2008, neumožňuje uzavřít smlouvy na vývoj nového systému pro vyplácení dávek, tak jak byly uzavřeny. Já jsem se samozřejmě ptal pana ministra Drábka, jaký má komentář k tomuto závažnému stanovisku bývalého ministra vnitra, a ten mi sdělil, že se ptám dobře, ale špatným směrem, že má otázka by měla směřovat právě na Ministerstvo vnitra, protože ono uzavřelo tu původní smlouvu, ono uzavřelo i všechny další smlouvy, všechny dodatky a ono nese odpovědnost za to, že je vše v souladu se zákonem.

Chci se tedy zeptat pana ministra Kubiceho, jak to je, jestli byl výběr nového dodavatele v souladu se zákonem, nebo má pravdu bývalý ministr Ivan Langer. A současně bych se chtěl zeptat, proč není možné zveřejnit všechny smlouvy a všechny dodatky, které byly ve věci nového systému pro vyplácení dávek uzavřeny.

Děkuji vám, paní předsedající, že jste mi umožnila přetáhnout čas.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr je ve smyslu jednacího řádu povinen odpovědět na vaši interpelaci písemně.

My přistoupíme k následující interpelaci, kterou podává paní poslankyně Hana Orgoníková na ministra zdravotnictví pana Leoše Hegera ve věci poplatků ve zdravotnictví. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, obrátili se na mě senioři z Hradce Králové ve věci lékařských potvrzení k oprávnění řízení motorových vozidel občany, kterým je 60 a více let. Nepochybují o tom, že je toto potvrzení nutné, ale poukazují na to, že za každé potvrzení musí zaplatit poplatek, jak mi napsali, v nehorázné výši, která se navíc soustavně zvyšuje. Dále se rozepisují o tom, že lékařské potvrzení je oprávněn vydat pouze příslušný praktický lékař, který si zároveň stanovuje výši poplatku. Konkrétně v Hradci Králové činí 400 korun. Přitom vyšetření spočívá ve změření krevního tlaku, což je mimochodem bezplatná služba, dotazu na nošení brýlí, žádná prohlídka či vyšetření, což dohromady zabere deset minut času včetně vyplnění předtištěného potvrzení. Senioři se domnívají, že poplatek by měl být zhruba 100 korun.

Já jsem si udělala takový průzkum a zjistila jsem, že poplatky se pohybují v České republice od 100 do 400 korun, čili v Hradci je to nejvíc. Já bych ráda věděla, pane ministře, kdo stanovil výši těchto poplatků. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, paní poslankyně, a zvu k mikrofonu pana ministra zdravotnictví, aby se ujal odpovědi na tuto interpelaci. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážená paní poslankyně, výše poplatků vychází ze spektra vyšetření, která jsou předepsána příslušnou vyhláškou. Já ji teď nejsem schopen ocitovat z hlavy. Ta výše je regulována nikoliv finančním výměrem, který kontroluje Ministerstvo financí, ale je regulována způsobem věcně usměrňované ceny, to znamená, že musí vycházet z reálných nákladů, na které je možno účtovat zisk, který má nějakou zalimitovanou cenu, tuším asi 15 %. Pokud je někde prokázáno, že tato cena je překročena, může být finančním úřadem tento lékař pokutován. Domnívám se, že pro jednotlivé praktické lékaře stanovení nebo kontrolní činnost vykonává registrující orgán, což je v tomto případě krajský úřad a jeho příslušný zdravotní odbor. Takže tam, kde se jeví ta cena nepřiměřená, je potřeba podat stížnost k tomuto úřadu, který by měl cenotvorbu lékaře prošetřit.

Tolik asi, co mohu říci k tomuto jednomu velmi konkrétnímu případu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně Orgoníková se chystá přednést doplňující otázku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP