(15.50 hodin)
(pokračuje Nečas)

Předpokládá se, že další prostředky do celkové výše uvedené částky, to znamená do čtyř miliard korun, tzn. při letmém propočtu čtyři minus dvě a půl, to je 1,5 miliardy korun, budou uvolněny v roce 2012 a v roce 2013. Čili celá tato částka, která byla nashromážděna prostřednictvím tzv. povodňové stovky, bude v letech 2010 až 2013 použita v rámci protipovodňových opatření nebo odstraňování povodňových škod s tím, že 2,5 miliardy bylo vyčerpáno již v loňském roce a s 1,5 miliardy je počítáno pro letošní a příští rok.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Tejc se chystá položit doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Myslím, že v tuto chvíli, kdy máme problém s investičními výdaji, tedy se schopností zejména Hasičského záchranného sboru a vůbec celého integrovaného záchranného systému doplňovat stav techniky alespoň na ten stav, který byl v těch posledních letech, a kdy se investiční výdaje z 1,8 miliardy korun v roce 2008 sníží na 276 milionů korun v roce 2012, měli bychom určitým způsobem změnit i tento program.

Chtěl bych vyzvat pana premiéra k tomu, aby část prostředků, které ještě nebyly vyplaceny, tzn. jsou volné a evidentně ještě nebyly využity, byla použita právě i do rozpočtu Ministerstva vnitra na podporu integrovaného záchranného systému a na podporu Hasičského záchranného sboru, který je díky rozhodnutí této vlády v tuto chvíli investičně velmi devastován, a hrozí, že pro roky 2013 a 2014 bude mít v zásadě nulové výdaje na investice a na obnovu techniky. (Upozornění na čas.) Proto ještě jednou prosím pana premiéra, aby tuto změnu, pokud to bude možné, prosadil.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Odpoví pan předseda vlády Petr Nečas.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, použít část tohoto zbytku nebo většinu tohoto zbytku na investiční činnost v rámci Hasičského záchranného sboru je samozřejmě možné. Já to považuji za seriózní námět, kterým se lze seriózně zabývat. Na druhou stranu musíme vzít v potaz, že jsou zde stále ještě neodstraněné škody z povodní, které byly například i v roce 2010, že nevíme, zda nějaké povodně nepřijdou - nedejbože, zaťukám (ťuká na řečnický pultík) - v následujícím období. Takže bezesporu musí být primárně tyto prostředky připraveny na odstraňování povodňových škod v oblasti infrastruktury vodohospodářských staveb, v oblasti škod majetku především obcí, kde musíme vzít v potaz, že menší města a obce mají velmi omezený investiční rozpočet, že také musíme brát v potaz škody na zemědělském majetku apod. Samozřejmě že ten záměr použít to na investice do Hasičského záchranného sboru bude brán v potaz, ale velmi prosím, aby v tom nebylo spatřováno nějaké zázračné řešení.

A poslední fakt, který tady chci říci. Zazněl tady pojem "investiční devastace Hasičského záchranného sboru". Velmi doporučuji panu předsedovi Tejcovi prostřednictvím paní předsedající, aby si nechal zpracovat tabulku o objemu investic do Hasičského záchranného sboru v letech 2006 až 2010 v porovnání s obdobím 2002 až 2006. Pak pochopí, kdy docházelo k investiční devastaci Hasičského záchranného sboru a ve kterém období byla tato devastace nahrazována intenzivní investiční činností. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že až si tu tabulku udělá, protože já jsem si ji udělal, tak zjistí, že ta devastace nebyla počínaje rokem 2006, ale tam právě začala ta náprava.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu předsedovi vlády. Následující interpelaci přednese pan poslanec Ivan Ohlídal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, jistě víte, že v české veřejnosti má vaše vláda velmi nízkou úroveň důvěry. Důvěra je velmi nízká a dá se říci, že z historie České republiky je to doslova primát. Vyplývá to z různých veřejných výzkumů. Důvěryhodnost vaší vlády dostává další těžkou ránu. Mám na mysli soudní proces, který probíhá mezi panem Bártou a mezi panem Škárkou. Špatné na tom je to, že pan Bárta je předseda klubu Strany věcí veřejných v Poslanecké sněmovně. To, co zatím vyplynulo ze soudního procesu těchto dvou pánů, je opravdu otřesné. Ukazuje to na naprosto nekalé a prapodivné praktiky v této politické straně, přesněji řečeno v politické firmě. Čili jsem přesvědčen, ať výsledek tohoto soudního procesu bude jakýkoliv, tak důvěryhodnost vaší vlády dostane ještě další velkou ránu. A snad ta důvěra ve veřejném mínění poklesne někam k nule procent.

Proto vám kladu, pane premiére, otázku: Nebylo by dobré tuto vládu rozpustit tím, že byste podal rezignaci? Jistě by to pomohlo celé české společnosti, protože pak by zřejmě bylo nutné přistoupit k novým předčasným volbám. Děkuji předem za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane poslanče. Pan předseda vlády se ujme slova a jistě na vaši interpelaci odpoví.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, pan poslanec Ohlídal se mě zeptal, zda bych v souvislosti s probíhajícím soudním šetřením, které probíhá u Obvodního soudu Praha 5, já neměl podat rezignaci. No, ta úvaha je spíše než racionální hodně metafyzická, protože já opravdu netuším, co s těmito konkrétními kroky mám společného. Nemám s nimi společného vůbec nic vyjma toho, že to také sleduji ve sdělovacích prostředcích a že samozřejmě mě to vůbec nenechává klidným, že to samozřejmě považuji za problematickou věc, která poškozuje vládní koalici. To nebudu nalhávat.

Mám ale nepříjemnou zprávu pro pana poslance Ohlídala, že se obávám, že to poškozuje celou českou politickou scénu včetně těch stran, které se velmi vymezují proti tomuto kroku. Věci, které jsou tam diskutovány, jsou věci, které nepředstavují pozitivní nebo nějaký vábný pohled. Nicméně si troufám říci, kdybych tady zkoncentroval do několika desítek minut nebo hodin například výroky a kroky, které vůči sobě dokázali poskytnout vzájemně si členové České strany sociálně demokratické, tak si myslím, že ten pohled a ta vábnost by nebyly o nic větší nebo o nic menší.

Mimochodem, záliba v odposlouchávání, když vezmeme jen případy pardubické krajské organizace České strany sociálně demokratické a našeho drahého a výřečného kolegy pana poslance Váni, také jsme si tohle v odposleších mohli poslechnout. Když vezmu v potaz tajemníka jihočeského hejtmana pana Zimoly a jeho jednání s podnikateli o evropských fondech, které údajně ty kraje tak úspěšně čerpají, z toho poslechu je tam slyšet, jakým způsobem je někdy čerpají, tak to také není nic vábného, tahleta nahrávka. Když si vezmu případ členů České strany sociálně demokratické v Praze 9 a roztomilou nahrávku pořízenou a šířenou českými médii, také to také není vábný pohled.

Takže si nemyslím, že by kterýkoli představitel České strany sociálně demokratické, aniž to teď - doufám - bere osobně pan poslanec Ohlídal, měl z tohoto místa vystupovat jako nějaký kazatel politické etiky a politické morálky. A to jsem ještě vynechal zálibné citáty z pamětí Miloše Zemana, Jiřího Paroubka, Petry Paroubkové apod. na adresu různých představitelů České strany sociálně demokratické.

Praní prádla, špinavého prádla v tomto případě, na veřejnosti není samozřejmě nic hezkého.

Ale já to nechci zlehčovat. Ta věc je samozřejmě závažná, nemůže zůstat bez jistých politických konsekvencí. Jenom bych velmi doporučoval, abychom všichni ústavní činitelé tlumili své výroky, protože má rozhodovat nezávislý soud, má rozhodovat bez tlaku, má rozhodovat objektivně a nezávisle a my bychom neměli přijímat závěry za tento soud. Chci zopakovat, že se jedná o konkrétní trestněprávní kauzu, která probíhá, že se nejedná o politický proces s tím nebo oním politickým představitelem nebo s tou nebo onou politickou stranou. Dochází k individuálnímu posouzení individuálního případného pochybení toho nebo onoho člověka.***




Přihlásit/registrovat se do ISP