(12.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jsme ho právě nyní slyšeli.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh usnesení v této podobě, jak jsme ho právě vyslechli, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 75. Přihlášeno 134, pro hlasovalo 115, proti žádný. Takže toto usnesení bylo přijato. Děkuji a končím projednávání bodu 66.

 

Další bod je bod

 

67.
Zpráva o činnosti Stálé komise PS pro kontrolu použití odposlechů a záznamů
telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí, rušení provozu
elektronických komunikací a kontrolu činnosti Inspekce Policie
za období od listopadu 2010 do prosince 2011
/sněmovní dokument 1246/

Tady je předkladatelem pan poslanec Daniel Korte. Návrh stálé komise byl upraven usnesením Sněmovny číslo 1039 z 8. února. Zpráva byla tedy vypracována ještě před touto změnou, dne 31. ledna 2012, proto ten název je ještě ve staré verzi, ale s tím se nějak vypořádáme.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Korte: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, předkládám tímto zprávu o činnosti Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí, rušení provozu elektronických komunikací a kontrolu činnosti Inspekce Policie za dobu od jejího ustavení, to jest od listopadu 2010, do prosince 2011.

Dovolte úvodem několik slov. Základní lidská práva deklarovaná v Listině základních práv a svobod, zejména osobní svoboda, nedotknutelnost obydlí či listovní tajemství, mohou být v určitých případech a v mezních situacích prolomena, ale pouze způsobem, který stanovuje zákon, a to pro účely trestního řízení, pro ochranu života a zdraví osob, pro ochranu práv a svobod druhých nebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejné bezpečnosti, pořádku či ekonomických zájmů státu. Podstatné tedy je, že k prolomení těchto základních práv a svobod může dojít pouze na základě zákonem stanovených mezí, a podstatné je, že ke kontrole těchto postupů si Poslanecká sněmovna zřídila kontrolní orgán, jímž je tato komise, zprávu o jejíž činnosti máte nyní v rukou.

Nebudu z ní recitovati, jsme zde všichni gramotní - alespoň předpokládám. Omezím se na jediné konstatování. Dámy a pánové, s potěšením kvituji, že ve všech kontrolních případech, které jsme provedli, bylo postupováno zcela a striktně v souladu se zákonem. Možná vám toto konstatování přijde jako konstatování banální, ale já mám radost z toho, když zjistím, že nějaká instituce funguje tak, jak fungovati má. A o tuto radost jsem se s vámi chtěl tímto konstatováním podělit.

Dámy a pánové, nebudu více zdržovat a prosím, aby předložená zpráva byla vzata na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, také děkuji a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se nehlásí žádný poslanec, takže můžeme obecnou rozpravu ukončit. Teď bych přistoupil k rozpravě podrobné a do té se přihlásí pan poslanec Korte.

 

Poslanec Daniel Korte: Dámy a pánové, přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu o činnosti Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí, rušení provozu elektronických komunikací a kontrolu činnosti Inspekce Policie."

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Tady byl předložen návrh ve správné podobě, o které bychom měli hlasovat. Takže jsem ještě zagongoval. Ukončuji podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak byl předložen.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout toto usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 76. Přihlášeno je 135, pro hlasovalo 96, proti 9. Takže toto usnesení bylo přijato a my můžeme ukončit i projednávání tohoto bodu.

 

Bodem dalším je bod číslo

 

68.
Zpráva o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR,
jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 7. 2011 do 31. 12. 2011
/sněmovní tisk 611/

Požádal bych paní poslankyni Orgoníkovou, kdyby předloženou zprávu ještě uvedla.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Ano, děkuji, pane předsedající. Jedná se o zprávu od 1. 7. 2011 do 31. 12. 2011. V tomto období obdržela Poslanecká sněmovna 30 petic, které podepsalo 207 603 petentů. Prostřednictvím internetu tyto petice podpořilo 46 320 občanů a celkem 1 941 podpisů bylo předáno formou CD. Celkem bylo pět peticí, které měly více než 10 tisíc podpisů, a největší podporu s celkem 100 439 podpisů měla petice za přímou volbu starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta. Přes 25 tisíc petentů požadovalo zavedení povinných zaměstnaneckých penzijních fondů. Přes 17 tisíc podpisů měla petice Národní rady osob se zdravotním postižením za zachování odvodů loterijních společností ve prospěch neziskových organizací.

Počet došlých a vyřízených peticí jednotlivými výbory obsahuje tabulka číslo 1. Všechny petice máte v elektronické podobě ve svých počítačích. Údaje o obsahu petic a počtu podpisů jsou uvedeny v tabulce 2. V tomto přehledu jsou petice tříděny podle klasifikačních znaků přebíraných v Tesauru Eurovoc, které vyjadřují hlavní téma petice. Každý kvalifikační znak obsahuje číslo, které slouží pro jeho přesnou identifikaci a systematické členění seznamu petic.

Hlásím se ještě do podrobné rozpravy, abych navrhla usnesení.***




Přihlásit/registrovat se do ISP