(11.40 hodin)
(pokračuje Nečas)

V rámci navrhovaného zákona je dále upravena možnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nezabývat se případy, jež jsou svou podstatou protisoutěžním jednáním, nicméně jejich dopady na fungování konkrétních trhů jsou velmi omezené. To umožní Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže soustředit své zdroje na odhalování a prošetření celospolečensky závažnějších případů porušení soutěžních pravidel.

Současně s návrhem změny zákona o ochraně hospodářské soutěže je navrhována změna trestního zákoníku, do kterého je inkorporováno zvláštní ustanovení o účinné lítosti s ohledem na participaci soutěžitele v programu shovívavosti.

Dámy a pánové, děkuji vám a chtěl bych vás požádat o podporu tohoto vládního návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, aby se nyní ujal slova zpravodaj pro prvé čtení poslanec František Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane premiére, vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo.

Vezmu to velice stručně. Pan premiér tady sdělil všechna základní fakta. Příslušný návrh jste obdrželi jako sněmovní tisk číslo 621. Týká se novely dvou velice důležitých zákonů, jednak zákona o hospodářské soutěži a jednak zákona trestního, ve znění samozřejmě příslušných předpisů. Zavádí vlastně nástroj, který je používán v celé řadě evropských zemí, tzv. leniency program, což je program shovívavosti, jak tady také zaznělo. Jde v zásadě o to, že jestliže některý z účastníků kartelové dohody vyjde s pravdou ven a poskytne úřadu takové důkazy, které výrazně umožní vyšetření celé kartelové dohody, zpravidla tzv. hardcore kartelů, tzn. horizontálních kartelů, tak se může těšit výhodám nebo aplikaci tohoto leniency programu, tzn. buď úlevě na pokutě podle předem stanovených zásad až do výše 50 %, nebo úplnému odpuštění této sankce. Je to věc, která vypadá na první pohled velice nebezpečně a zneužitelně, nicméně přináší skutečně administrativní úlevy.

Toho se týká celá řada ustanovení, která máte detailně v důvodové zprávě. Úřad si může vyhradit tzv. prioritizaci, tzn. říci, co je pro něj podstatné pro vyřešení té záležitosti, toho šetření, co nikoliv, a nezabývat se margináliemi.

Dále je tam věc, která vlastně naplňuje jeden z bodů protikorupční strategie vlády. To znamená, že může dojít k zákazu účastnit se veřejných soutěží tomu, kdo vykonal správní delikt, který se právě týká kartelových dohod.

Druhá část, jak již zde bylo také řečeno, se týká novely trestního zákoníku. I tam se zavádí právě tato problematika a zavádí účinná lítost, kdy opět účastník může využít toho a není trestně stíhán v rámci leniency programu.

To je ode mne všechno. Doporučuji tento zákon propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď bych otevřel obecnou rozpravu. Nemám do ní ale žádné přihlášky, takže myslím, že můžeme obecnou rozpravu ukončit.

 

Budeme pouze hlasovat návrh organizačního výboru, který navrhl přikázat tento návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo ještě další návrh? Není tomu tak. Budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání hospodářskému výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 73. Přihlášeno je 131, pro hlasovalo 112, proti žádný.

 

Takže to bylo přikázáno a my jsme ukončili projednávání bodu číslo 36.

 

Jenom ještě řeknu, že tady byl potom původně bod 64, nicméně ten má lhůtu až ve 14 hodin 29 minut, takže nemůžeme Pozemkový fond v této chvíli ještě zařadit z důvodu neuplynutí potřebných hodin a času. Tento bod bychom odložili, pak budeme pokračovat dále.

O to bych nyní požádal paní předsedkyni Němcovou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, zahajuji projednávání bodu číslo

 

65.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro posouzení postupu Ministerstva zemědělství České republiky
ve věci ochrany majetku a hodnoty ochranných známek
podniku Budvar národní podnik České Budějovice

Návrh na zřízení této vyšetřovací komise předložila skupina 53 poslanců. Nyní by se měl ujmout slova zástupce této skupiny poslanců pan poslanec Vojtěch Filip, kterého už nějakou dobu sháníme. Věřím, že je tady v budově přítomen. Prosím o zprávu poslaneckého klubu KSČM, nebo by se musel ujmout této věci případně někdo jiný.

Pan poslanec Alexander Černý.

 

Poslanec Alexander Černý: Paní předsedkyně, dámy a pánové, kolega Filip je na cestě. Prosím o pět minut pauzu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže v 11 hodin 50 minut budeme pokračovat tímto bodem.

 

(Jednání přerušeno v 11.45 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP