(17.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já tedy zagonguji, protože vám přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat jako o prvním. Nejdřív prosím, abyste se dostavili. Ještě jednou odhlášení? Takže odhlásit. A znovu prosím, abyste se všichni přihlásili. Ano, poslanci už se dostavují. Budeme hlasovat o tom prvním návrhu usnesení, který tady máme, a to bude rozhodnutí o tom, že budeme skutečně pokračovat podle § 90 odst. 5.

 

Budeme hlasovat. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 568 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto vyslovit souhlas již v prvém čtení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? (Dotaz z pléna, o čem se hlasuje.) Pokračování podle devadesátky, ano. Lidově.

Hlasování má pořadové číslo 22. Přihlášeno bylo 135, pro hlasovalo 130, proti 1, takže návrh usnesení byl schválen a v jednání bylo rozhodnuto pokračovat.

 

Takže protože pokračujeme, zahajuji podrobnou rozpravu. Kdopak se hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo, takže podrobnou rozpravu můžeme ukončit a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení. Poslyšte tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Romana Sklenáka, Vladimíry Lesenské, Dany Váhalové a Jeronýma Tejce na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 568, ve znění schválených úprav." To je návrh usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto usnesení, které jsem přečetl? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 23. Přihlášeno je 139, pro hlasovalo 68, proti 41, takže to tedy bylo zamítnuto.

 

Konstatuji tedy, že jsme s návrhem zákona nevyslovili souhlas. Nevyslovili jsme a to nám zřejmě brání v dalším postupu, takže můžeme ukončit tady projednávání tisku 568.

 

Můžeme se pustit do tisku 569, kde jsme také za obecnou rozpravou, kterou jsme tady už ukončili.

 

23.
Návrh poslanců Lenky Kohoutové, Jaromíra Drábka, Martina Vacka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek
osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 569/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Budeme postupovat stejně jako v případě tisku 568. To znamená, rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování v projednávání.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním v jednání o sněmovním tisku 569 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 24. Přihlášeno je 145, pro hlasovalo 144, proti žádný, takže jsme rozhodli o tom, že budeme pokračovat podle § 90 odst. 5.

 

Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu. Do ní se nehlásí nikdo. Podrobnou rozpravu tedy končím a budeme hlasovat opět o celém návrhu zákona.

 

Usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Lenky Kohoutové, Jaromíra Drábka, Martina Vacka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 569, ve znění schválených úprav."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 25, přihlášeno 149, pro hlasovalo 147, proti žádný, takže toto bylo všemi hlasy přijato.

 

O slovo se hlásí pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, paní a pánové, doufám, že nám bude odpuštěno, že jsme hlasovali pro tento zákon a že i našimi hlasy byla opravena chyba, která se tam dostala do zákona pozměňovacím návrhem z vládní koalice. Nebyla to spolupráce s vládní koalicí. Bylo to proto, aby bylo učiněno právu zadost. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A ještě paní poslankyně Kohoutová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážené dámy, vážení pánové, já bych jenom chtěla zmínit, že každý velký systém, když se mění, generuje chyby. Nejsme roboti. To za prvé.

Za druhé bych ale chtěla říci, že nikdo ani z koaličních, ani z opozičních partnerů, ani tedy komunisté, si nevšiml této chyby. Tento pozměňovací návrh nikde nebyl. Teď jsme napravili chybu. Chyba opravdu byla technická. A já bych vám všem chtěla poděkovat, všem, že jsme díky nám všem mohli chybu dneska napravit. (Šum zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem viděl pana poslance Jeronýma Tejce prvního, jestli dovolíte. A pak pana poslance Kováčika.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, skoro jsem se těšil z té klidné a pěkné atmosféry, která tady dlouho nevládne, když se zákony schvalují 147 ze 147 přítomných poslanců. Skoro by se na konto paní poslankyně Kohoutové dalo říct, že někdy méně je více. Možná to poslední vystoupení nebylo úplně nejšťastnější právě v této atmosféře.

Musím říct, že tady platí to, co tady možná nezaznělo, možná zaznělo v té debatě. Přiznám se, že jsem ji celou stoprocentně neslyšel. Musím ale říct, že paní poslankyně Řápková měla jednu velkou možnost. Odstranit chybu, kterou sama způsobila. Byl to pozměňovací návrh, který předkládala paní poslankyně Řápková, který jsme tady takto složitě všichni teď upravovali i za její pomoci. Jestli paní poslankyně říká, že když se mění velké reformy, když se dělají velké reformy, tak holt se dělají chyby - bohužel ale na ty chyby doplácejí lidé. (Odmlka.) Promiňte - paní poslankyně Kohoutová. Omlouvám se paní poslankyni Řápkové. Na tu přijde řada, až tady budeme projednávat její návrh zákona, který se týká exekucí.

V tuto chvíli musím říct, že pokud paní poslankyně Kohoutová říká, že to je chyba, která se může stát, protože se tady mění velké penzum věcí, tak my jsme přesvědčeni, že k tomu dochází právě proto, že se tady tyto návrhy mění nepromyšleně. Mění se tak, že poslanci vládní koalice přinášejí ráno na jednání výborů, které se touto věcí zabývají, desetistránkové nebo vícestránkové materiály, ve kterých mění to, co se ještě změnilo, a odpoledne přinášejí další návrhy, ve kterých mění to, co ještě změnili. Myslím, že to je ten důvod, proč tady dochází k chybám. Bohužel, chyby, kterých se tady Poslanecká sněmovna dopustila, dopadají na konkrétní občany. Byl bych rád, abychom si toho, když ty věci měníme, byli vědomi a abychom ještě poté, když se nám podaří napravit některé věci, které vládní poslanci skutečně pokazili, aby ještě poté nedocházelo k útokům na opozici, která s tím neměla nic společného a pro tyto návrhy nehlasovala.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, paní a pánové, nechci nadměrně prodlužovat tuto debatu, ale přesto chci vaším prostřednictvím, pane předsedající, poděkovat paní kolegyni Kohoutové, že ji dostala do této roviny, protože já jsem skutečně svým vystoupením nemyslel nic zlého. Ale teď musím upřesnit, že když se tady projednával návrh zákona, o kterém je řeč, tak poslanecký klub KSČM podával návrh na zamítnutí, protože jej považoval celý za špatný a pro ten zákon rozhodně nehlasoval. Čili pokud - tak komunistů se to netýká. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP