(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zazněl tady návrh sloučení rozpravy k těm dvěma tiskům, tedy k tisku 568 a tisku 569, tak o tom návrhu sloučit rozpravu bychom mohli hlasovat okamžitě. Mám vás odhlásit, takže vás odhlašuji. Zagongoval jsem. Prosím, abyste se znovu přihlásili, vy, co budete hlasovat. Počkáme na ty, co se vracejí.

Byl tady návrh, abychom sloučili obecné rozpravy k tiskům 568, 569, a ten nyní budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro sloučení rozprav k tisku 568 a 569, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 21, přihlášeno je 125. Pro hlasovalo 124. Přihlášeno je 126, pro hlasovalo 124 a proti 1. Takže sloučení obecné rozpravy bylo přijato.

 

Proto v této chvíli přerušuji projednávání tisku 568. Zahajuji projednávání tisku 569.

 

23.
Návrh poslanců Lenky Kohoutové, Jaromíra Drábka, Martina Vacka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování
dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 569/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Požádám nyní paní poslankyni Lenku Kohoutovou, protože teď jsme v nové situaci. Tady byl také návrh, abychom se zákonem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Máme stanovisko vlády jako tisk 569/1, máme tady nové předkladatele. Požádal bych paní poslankyni Lenku Kohoutovou z té skupiny poslanců, kteří tento návrh připravili, aby ho předložila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ráda bych vás seznámila s novelou zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, který je vcelku podobný s tím, co zde předložili naši kolegové. Předloženým návrhem odstraňujeme neodůvodněné odlišování postavení příjemců příspěvku na zakoupení motorového vozidla, kterým běh lhůty stanovené dle vyhlášky č. 182/1991 Sb. uplynul před 1. 1. 2012, a příjemců tohoto příspěvku, kterým běh lhůty uplyne až po tomto datu. Navíc se ukazuje, že toto ustanovení může být vnímáno jako nepřímá retroaktivita, a zcela po právu.

Z těchto důvodů se navrhuje novela tohoto jediného ustanovení tak, aby se závazky i lhůty z příspěvků na zakoupení motorového vozidla podle vyhlášky, kterou jsem zde citovala, které přesahují do období po 1. 1. 2012, počítaly shodně, a to v délce 5 let, to znamená, že ten, komu dobíhá lhůta 5 let od ledna tohoto roku, je považován za někoho, komu lhůta uplynula, a to znamená, že je posouzen znovu, je mu znovu přiznán příspěvek na pořízení motorového vozidla, a to v délce 10 let.

Novela je ve shodě s ústavním pořádkem ČR, s komunitárním právem EU a mezinárodními závazky ČR. Je neutrální k životnímu prostředí, nemá vliv na rovné příležitosti žen a mužů ani na rozpočty obcí a krajů. Předpokládá se, že po dobu prvních 5 let bude ročně vyžadovat samozřejmě jakousi částku ve státním rozpočtu, která se týká 100 až 150 milionů korun, s čímž se ale v sociální reformě jako takové počítalo.

Jde o jednoduchou novelu, která neváže na další vnitřní ustanovení zákona samého ani na zákony jiné, a proto se navrhuje, aby byla projednána v režimu prvního čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím paní poslankyni Miroslavu Strnadlovou.

 

Poslankyně Miroslava Strnadlová: Dobré odpoledne, pane předsedající, kolegyně, kolegové. Mně nezbývá, než konstatovat, že všichni mí předřečníci zcela pregnantně vám vysvětlili důvod, proč jsme předložili tyto návrhy, a musím jen konstatovat, že je velká škoda, že se vláda rozhodla začít své úspory od těch nejzranitelnějších a při zbytečně kvapném přijímání pozměňovacích návrhů ještě nadělala spoustu chyb, které se takhle snažíme napravovat.

Tisky, které máte před sebou, jsou pro tyto lidi velmi důležité, proto věřím, že dneska rozhodnete o tom, aby byl jeden z nich přijat podle § 90 odst. 2 jednacího řádu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď tady máme sloučenou obecnou rozpravu. V tuto chvíli jsme si schválili obecnou rozpravu sloučenou, a tak ji vyhlašuji.

 


Sloučená rozprava k bodům 22 a 23

Takže máme obecnou rozpravu k oběma dvěma návrhům, jak 568, tak 569. Kdo se do ní hlásí? Možná pan ministr Drábek dostane přednost, jak je vidno. Prosím, pane ministře, můžete jako první.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve bych chtěl poděkovat za předložení tohoto návrhu svým kolegům. U toho prvního návrhu kolegům z opozice. Myslím si, že oba návrhy směřují stejným směrem. Také děkuji za vystoupení kolegy Sklenáka, protože tady skutečně situaci, která byla zaviněna poslaneckým pozměňovacím návrhem, je potřeba urychleně napravit a já se za tu nápravu velmi stavím a znovu děkuji za iniciativu.

Jenom pokud bych mohl požádat, tak skutečně technicky legislativně v druhém návrhu, v tisku 569, je přesněji specifikován běh té lhůty. Jak tady řekla zpravodajka paní poslankyně Pecková, tak v případě, kdy byla lhůta ukončena např. prodejem automobilu a vrácením poměrné částky, tak tam lhůta byla ukončena dříve než po 5 letech a mohlo by to vést k situaci, kdy lhůta by musela doběhnout do 5 let. Z tohoto důvodu prosím o podporu tisku 569, tak abychom se v aplikační praxi potom vyhnuli případným takovým obtížím. Ještě jednou děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a teď pan poslanec Stanjura je další přihlášený do rozpravy sloučené obecné.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Chtěl jsem se také přihlásit k tomu, že nevedeme soutěž o to, kdo podá návrh dříve. My jsme nabídli kolegům z opozice, aby návrh podepsali spolu s námi. Nějak se nám to časově nesešlo. Vítám nabídku pana kolegy Sklenáka, že bychom tedy hlasovali a podpořili z legislativně technických důvodů, ne z nějakých politických prestižních, tento tisk, který projednáváme jako druhý. Pan místopředseda si s tím určitě procesně poradí, protože bude muset zřejmě hlasovat nejdříve o zamítnutí a pak o schválení, ale chci potvrdit, že i naší snahou bylo zapojit kolegy z opozice do tohoto návrhu zákona. Bohužel jsme si to neřekli, když jsme ho začali připravovat. Řekli jsme si v okamžiku, kdy jsme ho měli připravený, obě dvě skupiny předkladatelů.

Děkuji za vstřícnost, kterou projevil v debatě pan kolega. Chci říci, že to skutečně není souboj koaličně-opoziční, ale legislativně technické podmínky nás vedou k podpoře tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Opálka se přihlásil do rozpravy jako další. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, my jsme sice také z opozice, možná zatím z té menší, ale nebyli jsme osloveni. Přesto jsme připraveni návrh podpořit.

Možná by bylo dobré říci, kdo zpracoval pozměňující návrh a kdo ho z poslanců přednesl, aby to bylo úplné. Nechám to na vás, na vaše studium. Děkuji za pozornost. (Potlesk KSČM)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo dál? Zdá se, že jsme vyčerpali rozpravu, takže můžeme sloučenou obecnou rozpravu ukončit. Teď se zase vrátíme zpátky do bodu

 

22.
Návrh poslanců Romana Sklenáka, Vladimíry Lesenské, Dany Váhalové
a Jeronýma Tejce na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb.
o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením
a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 568/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Vracíme se zpět k tisku 568, kde jsme za ukončenou obecnou rozpravou. Vzhledem k tomu, že nebyla podána námitka podle § 90 odst. 2, rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP