(15.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do ní nemám, proto se vás ptám, zda někdo chcete v obecné rozpravě ve druhém čtení vystoupit. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Hlásí se prosím někdo do podrobné rozpravy? Opět nikdo, končím podrobnou rozpravu a končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu předkladateli, také paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu. Je to

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení
soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 510/ - druhé čtení

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych velmi stručně uvedl tuto důležitou novelu trestního řádu a pouze zopakoval, že její snahou je zefektivnit a zrychlit trestní řízení v České republice, o což se pokoušíme několika způsoby. Za prvé dochází k rozšíření užití takzvaných odklonů, to znamená způsobu, jak řešit trestní řízení ve zkrácené formě. Dále tento návrh zavádí nový institut, takzvanou dohodu o vině a trestu na méně závažné trestné činy v případě, že se pachatel dozná a souhlasí s navrženým trestem.

Třetím mimořádně důležitým prvkem této novely je posílení institutu takzvaného spolupracujícího obviněného, který má v zásadě nahradit institut korunního svědka, který je obsažen v některých právních řádech států Evropské unie. Cílem je, aby spolupracující obviněný byl využíván v případě, že jde o kolektivní trestnou činnost, kdy jsou páchány závažné trestné činy a kdy tím, že jeden ze spolupachatelů osvětlí podstatu trestné činnosti a označí ostatní spolupachatele, tak by do budoucna měl obligatorně dostat trest pod dolní hranicí trestní sazby, a novela dále přesně říká, kdy by mělo dojít úplně k upuštění od potrestání takového pachatele. Tedy fakticky půjde o institut korunního svědka s tím, že na rozdíl od korunního svědka zde u spolupracujícího obviněného bude vyřknuta vina, to znamená bude odsouzen, bude muset zaplatit náhradu škody poškozenému, ale nebude mu uložen trest. Je to tedy vhodnější vůči obětem trestných činů.

Dámy a pánové, návrh byl projednán v ústavněprávním výboru. Předpokládám, že zpravodaj vás seznámí s usnesením ústavněprávního výboru. Já vás žádám o projednání této novely trestního řádu, která objektivně povede k efektivnějšímu a rychlejšímu trestnímu řízení v České republice. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi Pospíšilovi. Návrh zákona jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 510/1. Zpravodajkou tohoto výboru je paní poslankyně Ivana Weberová. Prosím, paní zpravodajko, o vaši zpravodajskou informaci.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená vládo, tento návrh zákona projednal ústavněprávní výbor na své 39. schůzi dne 18. ledna a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila s pozměňovacími návrhy, které jsou převážně legislativně technického charakteru, a dále byl přijat pozměňovací návrh v tom směru, že vlastně dohoda o vině a trestu se nebude moci použít u všech trestných činů, respektive bude se moci použít u všech trestných činů kromě těch nejzávažnějších, kromě těch zvlášť závažných. Takže tam se vlastně ústavněprávní výbor shodl na tom, že bude lepší nejprve otestovat tento nový institut a potom, pokud se vyhodnotí výsledky fungování tohoto zákona kladně, bude moci být přistoupeno k jeho rozšíření na všechny trestné činy.

Dále se posunula účinnost tohoto zákona a to by bylo asi vše. Takže děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Weberové. Otevírám obecnou rozpravu ve druhém čtení k tomuto návrhu zákona. Nemám písemné přihlášky a nikdo se též nehlásí. Končím tedy obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo. Končím podrobnou rozpravu. Paní poslankyně Weberová. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Pardon, já se hlásím do podrobné rozpravy a chtěla bych se přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který je v systému pod č. 1538.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ještě někdo prosím do podrobné rozpravy? Nikdo, končím tedy podrobnou rozpravu a končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Dalším bodem je

 

10.
Návrh poslanců Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb.,
občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 521/ - druhé čtení

Prosím, aby za navrhovatele uvedl tento zákon pan poslanec Jeroným Tejc. (V sále je hluk!)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh zákona, který teď projednáváme ve druhém čtení, je velmi jednoduchý. Týká se případů, kdy dnes zejména senioři, případně další lidé, kteří se účastní předváděcích akcí, mnohdy zakoupí věc, kde nakonec zjistí, že je to předražené nebo že ji nechtějí, že jim byla na této akci vnucena, a chtějí odstoupit od smlouvy bez toho, aniž by museli platit jakékoliv sankce, a na to mají ze zákona nárok. Mají možnost odstoupit v přesně dané lhůtě, jenom to neplatí pro případy, kdy si tito lidé objednají návštěvu onoho prodejce do svého bytu nebo domu. Bohužel úmysl zákonodárce, aby se to nevztahovalo na tyto případy, je často zneužíván, dochází k obcházení zákona a mnohdy lidé, kteří zakoupí mimo místo svého bydliště právě třeba na předváděcí akci určitý produkt, tak následně je jim buď podstrčena k podpisu například faktura, na které je popsáno to, že si objednali zboží z domu a dovozce přijel za nimi, a pak tedy nemohou odstoupit od smlouvy, anebo se dovozce nabídne, že přiveze toto zboží do bytu nebo do domu, přiveze, vyfotí a následně tvrdí, že bylo postupováno podle zákona, a ten, který produkt zakoupil, nemá možnost odstoupit od této smlouvy.

My si myslíme jako předkladatelé, že by bylo dobré, aby podobný institut ze zákona zmizel, aby v budoucnu bylo možné odstoupit za jakýchkoliv okolností i v případě, že byl prodejce pozván do bydliště kupujícího, a to je součástí této novely, kterou navrhujeme.

Na ústavněprávním výboru jsme debatovali rizika přijetí této úpravy. Zdá se, že může být jediné, že by se toto ustanovení mohlo vztahovat teoreticky i na dodávku služeb. Je to sporné, nicméně já se přikláním k tomu, abychom zpřesnili výklad, jak přijal pozměňovací návrh ústavněprávní výbor, a i jako předkladatelé s tímto souhlasíme a budeme podporovat přijetí návrhu zákona tak, jak jej předkládáme, a úpravu pozměňovacím návrhem, který zpracoval ústavněprávní výbor. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 521/2. Nyní dostane slovo zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Pavel Staněk. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP