(15.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Tady se děje celá řada znepokojivých věcí. Podívejte se: Dneska třeba přišla informace, že pan ministr Dobeš na Ministerstvu školství odvolal sedmého úředníka, ředitele odboru pro evropské fondy. Sedmého úředníka! Na minulé schůzi jsme se bavili o tom, že jedna z výhrad Evropské komise je, že se tam úředníci střídají jako na orloji, na těch ministerstvech, a že nemají s kým jednat. Mezitím byli prostě odvoláni další. To vypadá, že se neděje nic! To je přece celá řada věcí, které jakoby potvrzují, že situace je stále vážnější. Důsledkem toho je zřejmě - proto tady tolik návrhů zaznělo. Vy jste to celé odmítli a mně připadá, že to v něčem devalvuje jednání Sněmovny a zpochybňuje celou řadu témat, protože tyto miliardy, desítky miliard, se prostě týkají celé řady dalších oblastí.

Já s tím prostě nesouhlasím, s tímto postupem. Připadá mi, že takhle Parlament nemůže plnit funkci, kterou má, že se má bavit o zásadních věcech, které se týkají naší společnosti a české politiky. Proto tvrdím, že i schvalování celkového programu ztrácí smysl. O základních věcech se nemáme bavit a budeme se bavit pouze o tom, co vám teď připadá vhodné. To je prostě chyba a je to škoda pro parlamentní demokracii.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Pavel Kováčik. Ještě oznámím omluvy: omlouvá se paní poslankyně Dana Filipi z pracovních důvodů dnes a paní poslankyně Marie Rusová z rodinných důvodů.

Slovo má pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo paní předsedkyně. Paní a pánové, opozice, a v rámci opozice i poslanecký klub KSČM, měla dostatek důvodů a dostatek snahy k tomu, aby tato schůze Poslanecké sněmovny proběhla nejen podle jednotné linie, jak ji nalajnovala vláda, ale proběhla také na základě toho, co zajímá lidi, jaké události se očekávají, co je třeba řešit z hlediska požadavků a potřeb občanů a také institucí v České republice.

Neprošel ani jeden z návrhů rozšíření programu, který podala opozice. A tak se občané vedle toho, jakým způsobem se chce řešit situace na úřadech práce a jak to myslí pan ministr Drábek se svou rezignací v případě, že se nepodaří systém rozchodit, nedozvědí třeba i o tom, jakým způsobem chce vláda řešit onu tristní situaci v zásobování trhu potravin nebo jak to vlastně je na Pozemkovém fondu s tím panem Hadamczikem. Nedozvědí se vůbec nic. Tato vláda silou hlasů poslanců a poslankyň vládní koalice zametá všechny tyto problémy pod koberec. Však máme většinu, tak si to můžeme dovolit - si určitě říkáte.

Já si nemyslím, že je to úplné správné, úplně moudré, a zajisté pochopíte, že poslanecký klub KSČM takovýto program schůze Poslanecké sněmovny prostě podpořit nemůže. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Budeme hlasovat nyní o celém návrhu pořadu 36. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy. Než přijdou kolegové do sálu, oznámím, že pan poslanec Gazdík má náhradní kartu číslo 29, pan poslanec Doktor náhradní kartu číslo 20 a pan poslanec Petr Tluchoř náhradní kartu číslo 36.

O celém návrhu pořadu budeme hlasovat za malý okamžik...

 

Zahajuji hlasování číslo 17. Táži se, kdo je pro přijetí návrhu pořadu 36. schůze. Kdo je proti?

Hlasování číslo 17. Přítomno 182, pro 98, proti 74. Pořad schůze byl schválen a my se můžeme věnovat prvnímu bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

1.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku 547
ve výborech Poslanecké sněmovny

Prosím, aby tento návrh uvedl pan poslanec Aleš Rádl.

 

Poslanec Aleš Rádl: Vážená paní předsedající, vážení páni poslanci, paní poslankyně, děkuji vám za schválení a zařazení nového bodu, kterým je zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku číslo 547. Navrhuji zkrátit lhůtu na 30 dnů, a to zejména z těchto důvodů:

Vládní návrh novely živnostenského zákona, sněmovní tisk 547, snižuje administrativní zátěž podnikatelů kromě jiného tím, že zrušuje povinnost podnikatele označovat provozovnu identifikačním číslem provozovny. Zároveň ruší povinnost živnostenského úřadu toto číslo podnikatelům oznamovat. Podle platné právní úpravy musí být tato povinnost splněna do 30. června 2012, proto je nezbytné, aby novela živnostenského zákona nabyla účinnosti nejpozději k tomuto datu. S ohledem na délku dalšího legislativního procesu si vás, vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci dovoluji požádat o vyhovění shora uvedenému návrhu.

Hospodářský výbor tento zákon projednal dnes na své schůzi, probíhalo to všechno velmi hladce, velmi konsenzuálně, nedošlo k žádné neshodě mezi jednotlivými politickými subjekty, takže je zřejmé, že tento zákon se těší plné podpoře Sněmovny, a bylo by proto vhodné využít této situace a skutečně zkrátit lhůtu tak, abychom všem podnikatelům mohli jejich situaci ulehčit už v tomto roce k 30. červnu.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Poprosím pana poslance Rádla, aby tento návrh zopakovat posléze v podrobné rozpravě. Ale nyní zahajuji rozpravu všeobecnou. Přihlášky do ní nemám. Ptám se, zda někdo chce vystoupit. Nehlásí se nikdo, končím všeobecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec Aleš Rádl, prosím.

 

Poslanec Aleš Rádl: V podrobné rozpravě navrhuji zkrátit lhůtu pro projednání tohoto zákona na 30 dnů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Je ještě někdo další, kdo se chce přihlásit do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo, končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování číslo 18 a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tedy: Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu pro projednání sněmovního tisku 547 ve výborech na 30 dnů. Kdo je pro tento návrh? A proti?

Hlasování pořadové číslo 18. Přítomno 179, pro 99, proti 24. Návrh usnesení byl schválen.

 

Tím jsme projednali dnešní první bod. Děkuji panu poslanci Rádlovi.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu.

 

8.
Návrh poslanců Františka Dědiče, Jana Bauera, Jiřího Olivy, Milana Šťovíčka
a Jana Babora na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 172/1991 Sb.,
o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 479/ - druhé čtení

Za navrhovatele požádám o slovo pana poslance Františka Dědiče. Prosím.

 

Poslanec František Dědič: Dobré odpoledne, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Když jsme v prvním čtení projednávali tento návrh novely zákona, tak jsem vám slíbil, že se pokusíme vypořádat s připomínkami, které k tomuto tisku vznesla vláda. Dnes můžu s potěšením oznámit, že jsme se s těmi připomínkami ve spolupráci s Ministerstvem obrany a Ministerstvem vnitra vypořádali, že jsme předložili v rámci projednávání na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj komplexní pozměňovací návrh, který tento výbor přijal, a tento návrh byl potom dál podkladem pro další projednávání a podávání dalších pozměňovacích návrhů.

S ohledem na to, že do této chvíle žádný pozměňovací návrh neznám, věřím, že se nám podaří to schválit ve znění, jak to doporučil výbor, a věřím, že tento zákon propustíte dnes do závěrečného čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Františkovi Dědičovi. Tento návrh v prvém čtení jsme přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 479/2. Nyní dostává slovo zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj paní poslankyně Lenka Andrýsová.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Jenom bych potvrdila to, co již zmínil pan Dědič, předkladatel zákona. Došlo k jakési domluvě, na výboru pro veřejnou správu jsme přijali usnesení, a to 22. února, které podporuje komplexní pozměňovací návrh. V tomto komplexním pozměňovacím návrhu došlo k řadě změn, obzvláště došlo ke změně systému převodu majetku ze státu na obce. Tento pozměňovací návrh máte všichni k dispozici na internetu, žádný jiný pozměňovací návrh jsme zatím neobdrželi.

Děkuji za pozornost. (V sále je hluk!) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP