(15.10 hodin)
(pokračuje Bém)

Tento návrh, který jsme předpokládali, že bude moci být projednán konsenzuálně na této schůzi Sněmovny, si dovoluji s odkazem na probíhající jednání mezi poslaneckou iniciativou a Ministerstvem zdravotnictví navrhnout, nebo budu si dovolovat navrhnout, aby byl zařazen na projednání na dubnové schůzi Parlamentu.

Čili žádám a navrhuji stažení sněmovního tisku číslo 590 - je to bod 31 z pořadu 36. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Prosím pana poslance Vojtěcha Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Hezké odpoledne, paní předsedkyně, členové vlády, paní a pánové.

Já se přidám pravděpodobně k řadě těch, kteří navrhují, aby Poslanecká sněmovna projednala otázku čerpání evropských fondů pro Českou republiku. Můj důvod a návrh je trochu odlišný od těch, které jsem poslouchal od zahájení schůze.

Navrhuji, aby tento bod byl projednán způsobem tak, aby k němu mohla zaujmout stanovisko vláda České republiky, a odůvodnění je prosté. Jsem přesvědčen, že vláda zná výsledek jednání mezi Evropským účetním dvorem a Evropskou komisí, potažmo tedy i Českou republikou o těchto záležitostech, to znamená důvody, pro které nejsou některé fondy pro Českou republiku k čerpání, a to jak z důvodu vadnosti toho samotného projektu, který byl pro proplacení prezentován z jednotlivých ministerstev, ale zejména proto, že v průběhu kontroly Evropského účetního dvora při čerpání evropských fondů došlo ke zjištění, která vedou Evropskou komisi k závěru, že Česká republika nemá vytvořeny důkladné kontrolní mechanismy pro to, řekl bych, čerpání, které je v souladu se zákonem.

V tomto ohledu tedy bych byl rád, aby pan předseda vlády předložil Poslanecké sněmovně návrh postupu České republiky, který zajistí čerpání evropských fondů v letech 2012-2013, a případně navrhne změnu střednědobého výhledu rozpočtového hospodaření České republiky. Střednědobý výhled Poslanecká sněmovna schválila jako jeden ze základních dokumentů rozpočtového hospodaření České republiky v letošním roce, v příštím roce a v roce 2014. V tomto ohledu tedy případný dopad nečerpání má samozřejmě výrazné konsekvence pro rozpočtové uvažování České republiky pro kapitoly - jednotlivé kapitoly - ministerstev. Proto bych byl rád, aby zpráva vlády byla v těchto dvou kontextech, to znamená postup vlády České republiky k obnovení čerpání evropských fondů a případný dopad do střednědobého rozpočtového výhledu České republiky do roku 2014 a opatření vlády, které se k tomu vztahuje.

Písemně jsem ten návrh podal, paní předsedkyně, ve své přihlášce. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen na pátek na ráno, aby případně úkoly, které ve středu při jednání vlády pan premiér dá, ministři mohli do pátku panu premiérovi doložit. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Chtěl bych navrhnout vyřazení dvou bodů z návrhu programu, a to bod číslo 42, Návrh Zastupitelstva Plzeňského kraje na vydání zákona o Národním parku Šumava, a bod číslo 69, Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byly všechny písemné přihlášky, které jsem dostala. Zeptám se, zda se ještě někdo k pořadu schůze hlásí mimo písemnou přihlášku. Ale nehlásí se nikdo, budeme tedy o těchto návrzích hlasovat. Nejprve budeme hlasovat o návrzích, s kterými jsem vás seznámila, jsou to návrhy z grémia, a pokud nebude námitka, tak bychom o nich mohli hlasovat najednou. Nejprve vás s nimi seznámím.

Grémium navrhuje zařadit pevně body 3, 11, 14 a 18 na středu 14. března jako 7. až 10. bod dopoledního jednání. Dále pevně zařadit body 48 a 50 jako 1. a 2. bod ve čtvrtek 15. března po písemných interpelacích. Za třetí zařadit nový bod Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku 547 ve výborech Poslanecké sněmovny na úterý 13. března jako 1. bod, dále přeřadit už pevně zařazený 1. bod, sněmovní tisk 460/3, na středu 14. března jako 1. bod odpoledne. A zařadit pevně body 5 a 6 návrhu pořadu, jsou to sněmovní tisky 351 a 352, na úterý 20. března za již pevně zařazené body, tedy jako 6. a 7. bod jednání. A ještě je zde jeden návrh, a to je na vyřazení z programu 36. schůze - body 7, 15, 58 a 66.

To byly gremiální návrhy. Je nějaká námitka proti tomu, abychom hlasovali o všech takto? Prosím, pan kolega Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych požádal o to, abychom hlasovali samostatně o návrhu na přeložení hlasování z dnešního dne na příští úterý či středu, tak jestli představím správně (?), rozuměl u zákona, který je bodem 1, tisk 460, ochrana veřejného zdraví, zákon vrácený Senátem. Myslím, že není důvod oddalovat hlasování o tomto návrhu zákona, který je plánován dnes jako 1. bod. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, byl zařazen jako 1. bod dnes a návrh je na jeho zařazení na tuto středu jako 1. bod - jenom upřesňuji pro Sněmovnu - budeme o něm hlasovat zvlášť tedy jako prvním návrhu, potom bychom hlasovali zbytek návrhů z grémia.

 

Tedy nejprve budeme hlasovat o tom, zda Sněmovna souhlasí s přeřazením bodu číslo 1, sněmovní tisk číslo 460/3, na středu 14. března jako 1. bod odpoledne.

Zahajuji hlasování číslo 2. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2, přítomno 184, pro 103, proti 52, návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o zbývajících návrzích grémia.

Zahajuji hlasování číslo 3. Ptám se, kdo souhlasí s těmito návrhy tak, jak jsem je před chvíli uvedla. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přítomno 184, pro 169, proti 7, návrhy byly přijaty.

 

Nyní k jednotlivým návrhům podle přihlášek, které přednášeli poslanci a poslankyně před malou chvíli.

 

Nejprve pan poslanec Jiří Paroubek navrhuje zařazení tří nových bodů. Zeptám se pana poslance, zda chce hlasovat o každém zvlášť? Ne. První bod by se jmenoval Informace ministra školství o tom, jak hodlá čelit zamýšleným škrtům v rozpočtu, druhý - Informace ministra práce k situaci na úřadech práce, třetí - Informace předsedy vlády k auditu čerpání prostředků z evropských fondů.

Zahajuji hlasování číslo 4. Táži se, kdo je pro přijetí těchto tří bodů k zařazení do pořadu schůze. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 4, přítomno 183, pro 56, proti 102, návrh přijat nebyl.***




Přihlásit/registrovat se do ISP