(15.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

V situaci, kdy inflace roste, kdy dramaticky zdražují nejenom léky, ale dramaticky zdražují potraviny, se zde objevuje návrh na rozval systému valorizace penzí. To je prostě obrovský výsměch, zpochybňuje to všechno, co říkala vláda loni, usvědčuje to nejen ministra Drábka, ale i další ministry ze lži. Prostě takzvaná důchodová reforma byla postavena na lži slibu valorizací, které se v tuto chvíli likvidují. To je obrovské riziko pro velkou část české společnosti, pro důchodce, kteří jsou závislí na důchodu jako v zásadě svém jediném příjmu.

Já bych rád požádal o to, aby bod Informace o pokračování důchodové reformy byl zařazen na program schůze Poslanecké sněmovny, protože my máme jako sociální demokraté obavu, že se všechno zase upeče někde v kuloárech, ve skupině koaličních předáků, mezi několika ministry, pak se ty věci oznámí společnosti a válcovací metodou se to protlačí Sněmovnou a Senátem. Ale takto přece postupovat nelze.

Na důchodech je závislých skoro dva a tři čtvrtě milionu občanů České republiky. Mám na mysli starobní důchodce a invalidní důchodce. Tito lidé vám visí na rtech. Tito lidé dnes velmi pečlivě sledují, co se vlastně odehrává v diskusi kolem valorizace penzí, protože jim jde totiž velmi často o život. Jim musí důchody vystačit na zvýšené nájemné, jim musí důchody vystačit na rostoucí doplatky na léky. Důchody jim musí vystačit na potraviny, které dramaticky zdražují v důsledku růstu daně z přidané hodnoty. Prostě žádný důchodce se nechce ocitnout kvůli vám na ulici, žádný důchodce se nechce ocitnout ve spárech exekutorů. A vy v tuto chvíli těmto lidem nejste schopni říci, jaká bude jejich budoucnost, ačkoliv oni spoléhali na to, že je tady valorizační schéma, které se vyrovná se všemi možnými otřesy. A to je ze strany vlády cynické, je to ošklivá hra s českými důchodci. A já si myslím, že je potřeba, abyste dali karty na stůl, abyste řekli v této Poslanecké sněmovně, co se s důchody v příštích letech bude odehrávat.

Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím pana poslance Adama Rykalu.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si předložit návrh na zařazení nového bodu programu, a to jako druhého bodu v pátek 16. března. Byl by to bod Informace ministra financí Miroslava Kalouska o tvrdých škrtech a úsporách.

Pan ministr Kalousek před dvěma týdny vyhlásil a šokoval českou veřejnost, a dokonce i své koaliční partnery, svými nápady na další zvyšování DPH, tedy snahu získat peníze do rozpočtu zdražováním. Dokonce přišel pan ministr Kalousek i s nápadem zmrazit na příští tři roky důchody a zrušit porodné. Pod tlakem koaličních partnerů pan Kalousek trochu polevuje, nicméně lidem se vaše plány nelíbí.

Uvědomujete si vůbec, pane ministře Kalousku, že v Čechách žijí lidé, kteří mají platy na úrovni 8 až 10 tis. korun, nebo žijete ve svém světě a nemáte ani ponětí, jak se žije lidem s tímto příjmem? A to nejsou, pane ministře, lidé, kteří by žili ze sociálních dávek. To jsou lidé, kteří poctivě pracují a nosí tuto výplatu domů, musí z ní zaplatit nájem, musí živit své rodiny.

Pane ministře Kalousku, máme v Česku důchodce. Důchodci musí po zaplacení nájmu vyžít se 3 až 4 tis. Kč měsíčně. Zbývá jim sotva na jídlo a někteří důchodci si už raději ani nevybírají léky v lékárně, protože prostě na to nemají. Toto všechno zažívají lidé za pravicových vlád v této zemi. A přesto těm lidem chcete ještě více zakroutit krkem, zvýšit DPH, nezvyšovat důchody.

Prosím, pane ministře Kalousku, abyste předstoupil před tuto Sněmovnu a vysvětlil nám všem, proč chcete snižovat životní úroveň poctivých lidí, ať už zaměstnanců, nebo důchodců, kteří celý život pracovali pro tuto zemi. Na co je potřeba vytáhnout lidem peníze z kapes? Je potřeba zaplatit církevní restituce, nebo je potřeba nějakým způsobem zaplatit důchodovou reformu a špatně jste si to spočítal? Vy tvrdíte, že je potřeba snížit deficity státních rozpočtů. Tak proč tedy máme stále deficitní rozpočty, když už jste předvedl jedno zvýšení DPH, druhé zvýšení DPH a chystáte třetí zvýšení DPH.

Já vám děkuji, pane ministře, že se aspoň pokusíte vysvětlit lidem, o co se snažíte, protože lidé jsou šokováni a zaslouží si vědět, co na ně zase chystáte. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím pana poslance Romana Sklenáka.

 

Poslanec Roman Sklenák: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dovoluji si požádat o zařazení nového bodu Informace ministra zemědělství k situaci na Pozemkovém fondu.

Média přinesla v uplynulých dnech několik informací o podivném hospodaření na Pozemkovém fondu, které vzbuzují určité pochybnosti, zda si pan ředitel Pozemkového fondu Radim Zika, jinak také významný člen ODS, neudělal z instituce, kterou řídí, jakýsi zdroj pro financování potřeb svých kamarádů a spolustraníků z ODS. Dovoluji si zmínit jen několik případů, které jsou medializovány.

Pozemkový fond si údajně pronajal od firmy přítele ředitele Pozemkového fondu pana Aloise Hadamczika kancelářské prostory v Ostravě za 6,6 mil. Kč na dva roky, přičemž se do nich stěhoval z kanceláří, za které platil zhruba polovinu. Dle médií pan ředitel Zika také uzavřel smlouvu na ekonomické poradenství na 270 tis. korun s dvaadvacetiletou přítelkyní pana Hadamčíka, absolventkou střední školy, a také s její matkou, a to na 84 500 Kč. Přitom nikdo z Pozemkového fondu není schopen nebo ochoten sdělit, co za tyto peníze obě dámy pro Pozemkový fond udělaly.

Dodávám, že jako poradce na Pozemkovém fondu působí také známý pana ředitele z ODS, exprimátor liberecké ODS pan Kittner, ten má smlouvu na 420 tis. Kč, nebo pan Žídek, který má smlouvu na 480 tis. Kč.

Co se týče hospodaření s pozemky, jsou zmiňovány případy, kdy vysoký úředník Pozemkového fondu prodal desítky hektarů státních luk svému otci nebo kdy fond vyměnil lukrativní parcely mezi sjezdovkami a penziony v Jizerských horách za levná pole na Vysočině. Fond také vypsal zakázky na právní služby za 140 mil. Kč. Tak bych mohl pokračovat.

Dodávám, že pan ředitel Zika na otázky novinářů k těmto případům vůbec nereaguje, a právě proto žádám zde na půdě Parlamentu pana ministra zemědělství, aby nám sdělil svůj názor k situaci na Pozemkovém fondu. Domnívám se, že poslanci mají na tyto informace právo. Tento bod navrhuji zařadit dnes po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím pana poslance Pavla Béma.

 

Poslanec Pavel Bém: Hezké odpoledne. Děkuji, paní předsedkyně. Já bych si dovolil navrhnout, prosím pěkně, vyřazení sněmovního tisku pod bodem 31. Je to sněmovní tisk číslo 590. Jedná se o iniciativní návrh poslanců Miroslavy Němcové, Pavla Béma, Milady Emmerové, Zuzky Bebarové-Rujbrové, Jiřího Skalického, Radka Johna, Jiřího Štětiny, Jiřího Koskuby a Michala Janka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 378 o léčivech, zákon č. 167 o návykových látkách a změně některých dalších zákonů, zákon č. 634 o správních poplatcích a zákon č. 2 o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky. Zjednodušeně řečeno, jedná se o návrh zákona na léčebné využití konopí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP