(19.40 hodin)
(pokračuje Kováčik)

A druhá otázka, nebo spíše určité narovnání té informace. Jsme přesvědčeni, že Ministerstvo práce a sociálních věcí na tvorbu nového systému pro výplatu sociálních dávek nevypsalo veřejné výběrové řízení. Proto došlo k obrácení se na ÚOHS, a to sice od místopředsedy KDU-ČSL pana Jana Bartoška, který je podal v úterý 7. února 2012.

Myslím si, že je třeba říci, že jestli byla tato smlouva, o které je řeč, uzavřena, na základě této smlouvy potom byla uzavřena 15. 7. 2011 prováděcí smlouva s řadou utajovaných dodatků a na jejich základě potom Fujitsu v rozporu s předmětem rámcové smlouvy vytvořila prostřednictvím subdodavatelů softwarové aplikace, které nejsou licencemi k produktům Microsoft. Konkrétně se jedná o umístění dat a softwarových aplikací v privátních datových centrech, tzv. cloud, a o poskytování přístupu k těmto aplikacím a datům. Myslím si, že není potřeba být úplným specialistou k pochopení, že aplikace a služby cloud poskytované externími firmami ve svých datových centrech nejsou licencemi k produktům Microsoft. A jsme přesvědčeni, že vedení ministerstva tak obešlo zákon o veřejných zakázkách, neboť nezadalo tyto zakázky v řádných zadávacích řízeních.

Pokud by byl tento způsob dodatků prováděcí smlouvy akceptován jako legální, nebylo by v České republice vůbec nutné vyhlašovat žádné veřejné zakázky na softwarové aplikace nebo na informační systémy. Stačilo by uzavřít další dodatek k obecné rámcové smlouvě produktů Microsoft. Cena nebude soutěžena, ale libovolně určena objednávkou k objemu služeb. Myslím si, že by se tak mohly otevřít další, dosud ani netušené možnosti korupce.

Já bych vás, pane ministře, rád poprosil, aby tato věc byla uvedena - a netrvám na tom, aby to bylo teď hned - na skutečně správnou míru. Já bych totiž nerad vypadal jako ten, co se mýlí.

Děkuji za pozornost. (Silný potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Sobotka má slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážený pane ministře, já vás nechci podezřívat z ničeho špatného, ale musím říci, že vaši odpověď nepokládám za dostatečnou.

Já jsem se ptal, kdy bylo na Ministerstvu práce a sociálních věcí výběrové řízení na dodavatele nových aplikací. Jestliže vy jste se rozhodli někdy během roku 2011, nebo na podzim roku 2010, těžko říct, že změníte vlastně všechny aplikace a všechny dodavatele - já znovu říkám, na to máte plné právo, vy prostě za to odpovídáte, a pokud jste dospěli k názoru, že je potřeba změnit dodavatele aplikací, je to politické rozhodnutí. Ale já se ptám, kdy a jak jste dělali to výběrové řízení na Ministerstvu práce na ty čtyři subjekty, které jsou. Ve skutečnosti jsou vlastně autory a dodavateli těch jednotlivých aplikací. Kdy se dělalo výběrové řízení? Kolik se tam přihlásilo firem? A jak jste dospěli k tomu, že to budou právě tyto čtyři firmy?

Já musím říci, že není možné souhlasit s tím, co jste zde řekl, že vlastně za vás už výběrové řízení udělal Ivan Langer a Topolánkova vláda v roce 2008, protože si myslím, že v roce 2008 seděl na Ministerstvu práce pan ministr Nečas a vesele využíval ty stávající aplikace až do poslední chvíle, kdy na ministerstvu seděl. To znamená tam neprobíhal nějaký proces změny dodavatele těchto aplikací.

Já myslím, že smlouva, kterou podepsal Ivan Langer v roce 2008, nemá nic společného s tím, co se odehrávalo loni a co se odehrává letos na Ministerstvu práce a sociálních věcí. A dokažte mi, prosím, opak. Dokažte mi, že smlouva mezi Microsoftem, Ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu, která se týkala licencí na produkty Microsoft, souvisí s tím, že vy jste se rozhodli změnit všechny dodavatele aplikací na jednotlivé agendy, které realizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Kdyby totiž byla pravda to, co říká pan ministr Drábek, tak zítra pan ministr Kalousek zavolá firmě Fujitsu a řekne: Milá firmo Fujitsu, chci změnit dodavatele aplikací pro daňovou správu, vyberte si, koho chcete. A firma Fujitsu si vybere nějakou firmu a změní dodavatele aplikací pro daňovou správu. Příště zavolá ministr zemědělství a řekne: Potřebuji změnit dodavatele aplikací pro ZIF. Firma Fujitsu to udělá - a už tady nikdy nebude žádné výběrové řízení, ačkoliv jde o veřejné peníze, které jdou v řádu miliard a stovek milionů korun.

Chcete snad říct, pane ministře Drábku, že ta smlouva, kterou podepsal Ivan Langer v roce 2008, znamená, že už tady nikdy nebude žádné výběrové řízení, pokud jde o jakékoliv dodávky pro ministerstva, která se týkají informatiky? Je něco vůbec takového možné, aby vláda Mirka Topolánka něco takového schválila? Že se vlastně úplně vyřadí zákon o zadávání veřejných zakázek, pokud jde o zakázky tohoto rozsahu? Já se tady nebavím o zakázkách malého rozsahu do 2 mil. korun. Tady se bavíme o zakázkách a dodávkách pro stát, které stojí stovky milionů korun.

A poslední věc k vašemu argumentu, že se to zlevnilo. Ale to, že se to zlevnilo, to přece není argument k tomu, kdo má - byť ten hubenější - zisk. Ale prostě někdo ho má. A vy jste ho museli nějak vybrat. A my se ptáme, jak vy jste ho vybrali.

Myslím, že je to úplně stejná argumentace, jakou jste používali u České spořitelny, když jste řešili otázku sociální karty. Vy jste říkali: No, vždyť my přece té České spořitelně za to nebudeme nic platit. Ale proč byste jí něco platili? Mělo by to být naopak. Česká spořitelna by měla platit Ministerstvu práce a sociálních věcí, protože získá přístup k obrovským finančním tokům a bude samozřejmě moci pracovat s těmito finančními zdroji, získá obrovskou reklamu. A tady nefunguje argument, že vy jí za to nic neplatíte. Tady funguje argument, že ona získala určitý benefit v rámci projektu sociální karty.

Já si tedy myslím, že máme plné právo na to, abychom věděli, jakým způsobem jste vybrali dodavatele nových aplikací pro Ministerstvo práce a sociálních věcí, anebo jestli tedy platí, že už nikdy tady nebude žádné výběrové řízení ve státní správě. Děkuju. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jestli tady pan kolega Sobotka říká, že vás nepodezírá z něčeho špatného, tak to já tedy říct nemůžu. Já to podezření mám velmi silné. A víte, čím ono začíná? Už tím, že mně připadá, že je hrozné, jak my tolerujeme tu atmosféru, kterou vy na úřadech práce vytváříte. Tady už bereme skoro jako samozřejmost, že se tady čtou dopisy, kde zaměstnanci říkají, že se bojí mluvit.

Já jsem se s tím sám opakovaně setkal, že mi zaměstnanec vašeho úřadu práce říká naprosto rezignovaně a zoufale: Jestli se to někdo dozví, že jsem vám to řekl, tak prostě letím. Jak je možné, že takovýmto způsobem vy dáváte takovéto pokyny na ty úřady, a chcete si vytvořit monopol na informace, abyste nám tady mohl říkat ty svoje informace, naprosto nepřesné a zavádějící?

A tak je to i s tou odpovědí, kterou jste mi dal na mou otázku. Vy totiž opět samozřejmě neříkáte pravdu. Jako vy jste zrušil tu povinnost dodávat informace o volných zaměstnancích podniků. A já prostě vím - opakovaně vím, pozitivně - že ty informace dneska oni nedostávají a stěžují si, že se k nim těžko dostávají. Situace se v tom zásadně změnila. A to, co vy tady tvrdíte, že to je v pohodě, že to je v pořádku, tak to prostě je opět nepravda, kterou tady klidně opakovaně říkáte.

Víte, já se nedivím jedné věci - že když jsem mluvil já, tak jsem pozoroval, že mě Karel Schwarzenberg velmi bedlivě poslouchal, zatímco když jste mluvil vy, tak velmi těžko přemáhal spánek. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP