(19.30 hodin)
(pokračuje Drábek)

Bylo tady uvedeno v dopisu zaměstnankyně Úřadu práce, že všichni se bojí cokoli říci na veřejnosti a že veřejná vystoupení jsou anonymní, protože se lidé bojí. Já si myslím, že o tom si každý může obrázek udělat sám. V minulých dnech byla řada reportáží např. v televizi, kde se zaměstnanci nebojí vystupovat. Není to tak, že by se báli o své místo, nikdo z 8500 zaměstnanců Úřadu práce nebyl propuštěn proto, že by něco kritizoval, nebo proto, že veřejně vystoupil.

Bylo tady řečeno, nebo citováno z dopisu, že nemá smysl obracet se na nadřízeného, protože nadřízený nereflektuje ty stížnosti. To je ale skutečně záležitost toho konkrétního nadřízeného, aby vyhodnotil ty podněty a naložil s nimi správným způsobem.

V návaznosti na to tady také řeknu, bylo citováno, že vrcholní zaměstnanci, manažeři Úřadu práce, nevědí, jak vlastně funguje výplata dávek. K oběma těm bodům bych chtěl uvést, že jak ředitelé kontaktních pracovišť, tak generální ředitel Úřadu práce jsou z naprosto převážné většiny dlouholetí zkušení pracovníci Úřadu práce. Zpochybňovat jejich erudici, jejich zkušenost a orientaci v problematice mi připadá skutečně velmi laciné.

Co se týká školení, tak ano, proběhlo několik forem školení. Chtěl bych jenom doplnit, že k dispozici bylo a je také e-learningové školení, které má každý pracovník Úřadu práce k dispozici.

K tomu citovanému prohlášení informatiků bych nejprve chtěl zdůraznit, že je to prohlášení z 27. ledna., tedy dva týdny staré. Pokud pan předseda Tejc požaduje zveřejnění odpovědi na ty otázky, tak já bych k tomu chtěl říci, že řada otázek už byla vysvětlena, řada z nich má svoje opodstatnění a na nich se v minulých dnech intenzivně pracovalo. Nicméně pokud je ten požadavek, tak já podrobnou odpověď na ty jednotlivé body jsem připraven zveřejnit.

Bylo tady citováno z prohlášení informatiků, že v těch dosavadních systémech dodávaných OKsystémem za celou dobu nedošlo k poruše. Prosím, není to pravda. Například v říjnu byly neoprávněně uvolněny prostředky, které byly určeny na uplatnění exekučních nároků ve výši 2 500 000 Kč. My od dodavatele tuto škodu vymáháme. Není pravda v žádném případě, že by ten dosavadní systém fungoval bez jakýchkoliv poruch.

Byla tady citována pasáž o údajném účelovém vyvádění peněz. Pokud náklady na provoz toho systému se snižují na méně než 50 procent původní hodnoty, tak si myslím, že o míře účelového vyvádění peněz nebo možnosti účelového vyvádění peněz si každý může udělat obrázek sám.

Ano, je pravda, že v některých ohledech si nemůžeme dovolit tak drahý mercedes. Ano, to je pravda. Nároky monopolního dodavatele v minulých letech skutečně byly rok od roku vyšší, za poslední čtyři roky každý rok došlo k navýšení platby za správu a provoz toho systému a já jsem v tomto ohledu nebyl ochoten pokračovat v systému využívání monopolního dodavatele.

Byl citován požadavek zveřejnit smlouvy, včetně smlouvy č. 85/2011. Všechny ty smlouvy, které byly požadovány v tom dopise ke zveřejnění, jsou již zveřejněny na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Dovolte mi ještě dvě krátké poznámky k vystoupením, která následovala, tedy pana předsedy Kováčika a pana místopředsedy Zaorálka: Co se stane, když dávky nepřijdou, jak k tomu ti lidé přijdou, když nedostanou dávky vyplacené?

My jsme za poslední dny prověřili všechna došlá jednotlivá podání, a bylo jich několik desítek, ohledně vyplacených či nevyplacených dávek. Dokonce si myslím, že řada z vás má v paměti velmi investigativní reportáž o matkách v azylovém domě v Havířově, které nedostaly dávky, a proto se lidé na ně museli skládat a nosit jim potravinovou pomoc. Ani v jednom z těch uvedených případů nedošlo k pochybení úřadu práce. Ani v jednom z těch případů. V těch prezentovaných případech v azylovém domě v Havířově buď byly dávky řádně vyplaceny, a to v průběhu ledna, nebo na dávky nevznikl nárok, protože nebyly splněny podmínky, např. nebyl doložen příjem, nebo o dávky vůbec nebylo požádáno, anebo dávky byly zaslány na adresu trvalého bydliště, protože ta žadatelka prostě neuvedla, že změnila adresu pobytu. Zatím nebyl zjištěn ani jediný případ, kdy by dávky nebyly vyplaceny. Samozřejmě pokud máte konkrétní podněty, stačí je předat. Tyto podněty samozřejmě prověřím.

Pan místopředseda Zaorálek zde říkal, že dříve chodily z firem informace o volných pracovních místech a všechno se zničilo. Není to prosím pravda. Byla zrušena povinnost, administrativní povinnost hlásit volná pracovní místa. Ano, počet nahlášených volných pracovních míst z firem zůstal v podstatě stejný. Nezměnil se. Firmy dál hlásí volná pracovní místa, byť k tomu nejsou nuceny legislativním předpisem. Myslím si, že ten krok se už po pár týdnech praxe naprosto jednoznačně osvědčil, protože volná pracovní místa hlásí ti zaměstnavatelé, kteří chtějí spolupráci Úřadu práce na obsazení těchto volných míst. Nic se nezničilo, ten systém normálním způsobem funguje dál.

Na závěr mi dovolte říci a znovu zopakovat, že si velmi vážím práce zaměstnanců Úřadu práce. Protože ten výsledek, že lednové dávky byly všechny vyplaceny v zákonném termínu, je obdivuhodný.

A dovolte mi, abych na úplný závěr opět použil několik aktuálních čísel z dnešního dne, kde si každý může udělat obrázek o tom, nakolik jsou ty systémy funkční, či nefunkční. Znovu říkám, že nezastírám žádné problémy, já neříkám, že všechno je v pořádku, ale ta dvě čísla nebo čtyři čísla na závěr uvést musím. Z 65 825 podaných žádostí na podporu v nezaměstnanosti je 46 019 žádostí rozhodnuto. Z přijatých 205 980 žádostí o poskytnutí příspěvků na mobilitu je rozhodnuto 117 306 dávek.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je přihlášen předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Poté pan poslanec Sobotka, pan kolega Zaorálek. Slovo má pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, paní a pánové, jen jednu otázku pro pana ministra.

Když jste, pane ministře, reagoval na moji připomínku k výběrovým řízením, uváděl jste argument o smlouvě, kterou uzavřelo Ministerstvo vnitra. Ptám se, jestli skutečně máte na mysli rámcovou smlouvu s Fujitsu Siemens Computers, s. r. o., na poskytování licencí k produktům Microsoft uzavřenou dne 1. 12. 2008 na základě usnesení vlády o úpravě smluvních vztahů se společností Microsoft. To je první otázka.***




Přihlásit/registrovat se do ISP