(19.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já si pamatuji, jak tady tuto rozsáhlou materii předkládal poslanec, který byl jedním z těch nových poslanců, evidentně četl něco, co mu někdo strčil do ruky, prostě nebyl ani důkladně obeznámen k tím, co tady jako poslanecký návrh předkládal. Tady zaznívalo od tohoto pultu, že to je šílenství, takovouto revoluční změnu dělat v době krize, to byla ta šílenost. Už tehdy to jakoby začínalo. Tehdy se upozorňovalo na to, že to nebude fungovat. Vždyť se podívejte, tady je spousta věcí, o kterých se tady zdaleka ještě nikdo dneska ani nezmínil. Ten systém, který fungoval, kdy na úřady práce přicházely informace z firem o zaměstnaneckých příležitostech, to všechno se prostě zničilo v době, kdy nezaměstnanost rostla, uprostřed krize. O tom všem se tady už na začátku mluvilo. Přesto to ve zkráceném řízení dokonce tady prosvištělo Sněmovnou. Rozprava se odmítla. Já jsem to tehdy nazval bolševicky revolučními změnami, ve kterých když se kácí les, tak prostě létají třísky. Teď vidíme, jak ty třísky létají.

To, co tady bylo dnes čteno, ta paní, která říká, že se na to nemůže dívat, ti normální slušní zaměstnanci, kteří nechtějí nic jiného než mít pocit, že jejich práce má smysl, oni mají někteří z nich potřebu těm lidem pomoci, protože je tam celá řada lidí, kteří si samozřejmě pomoc zasluhují a potřebují ji. A oni dneska vidí, že to nefunguje, že jejich práce jde nazmar.

To, co jsme tady slyšeli, že se rozbila - jednak jde o ty postižené, ale dokonce o ty tisíce, kteří by tady chtěli odvádět normální práci. A to všechno se tímto pseudorevolučním činem vlastně zničilo. To byla šílená odvaha, se kterou se šlo do něčeho naprosto nepřipraveného. To, co jsme tady slyšeli, jakým způsobem se to celé zavádělo. To je projev odvahy, které já se hrozím.

A dnes, když by se z toho měl pan ministr zodpovídat, tisíce lidí, kteří na to doplatili, tak to tady odbude tím, že odpoví na pár vybraných otázek a pak se prostě schůze zamázne a nebude. Já vám říkám, tohle je naprosto nedostatečné. Dopředu říkám panu ministrovi: Tohle vaše vystoupení není to, co jsme chtěli! (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se o slovo hlásí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dobrý večer, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Přestože to není to, co by pan místopředseda Zaorálek chtěl, tak já vystoupím, protože považuji za vhodné reagovat na to, co tady bylo řečeno řečníky poslanci s přednostním právem, byť se určitě všechno z toho netýkalo zdůvodnění návrhu programu této mimořádné schůze. Tedy dávám k úvaze, reaguji tím na slova pana místopředsedy Zaorálka, zda skutečně se nevrátit k tomu, jak to má být, to znamená na začátku pouze zdůvodnit, proč je takový program navrhován, a poté na základě svobodného rozhodnutí Poslanecké sněmovny po schválení programu diskutovat věcné záležitosti.

Dovolte mi, abych se vrátil k tomu, o čem tady hovořil pan předseda Kováčik, a to je celkové pojetí sociální reformy. Ano, skutečně od toho se odvíjejí všechny kroky, které jsou realizovány. Sociální reforma schválila důležité kroky, které znamenaly poměrně zásadní změnu sociálního systému. Rodičovský příspěvek a možnost rodičů volit si délku a výši rodičovského příspěvku. Možnost sladění pracovní a rodinné aktivity, to znamená možnost umístit dítě do předškolního zařízení od dvou let věku dítěte bez ztráty nároku na rodičovský příspěvek. Změna definice nelegálního zaměstnávání, a tím mnohem výraznější možnost postihování nelegálního zaměstnávání, tedy činnosti, která ubírá prostředky ze sociálního, zdravotního, daňového systému, tedy prostředky všech občanů České republiky. Výrazné zjednodušení systému dávek pro zdravotně postižené, sloučení osmi různých dávek do dvou, tím za prvé zlepšení komfortu, za druhé zvýšení spravedlnosti. Opuštění systému rozdělených pracovišť úřadů práce, systému, kdy dnes může každý občan České republiky podat svoji žádost na více než 500 místech v republice, přičemž doposud to u některých agend byla méně než polovina míst. Kritizované v předchozích vystoupeních sjednocení organizační struktury úřadů práce, tedy zrušení 77 samostatných právních jednotek a zřízení jedné právní jednotky, a tím ušetření velmi výrazných prostředků ze státního rozpočtu. Plánovaných 180 mil. Kč úspory v loňském roce bylo výrazně překročeno a my dnes ty ušetřené peníze můžeme použít na odměny zaměstnancům úřadů práce, aniž by to ubíralo z platového objemu vyhrazeného na rok 2012.

Ano, to jsou ty důvody, proč to děláme. Úspora v řádu miliardy korun provozních nákladů státu, zlepšení komfortu pro občany České republiky, zefektivnění práce.

To, že takové změny nikdy nejsou bez problémů, je naprosto jasné. Několikrát tady bylo opakováno, že tvrdím, že je všechno v pořádku. Netvrdím. Nikdy jsem nic takového neřekl. Jen říkám, že v rámci velkého balíku legislativních změn, reorganizace systému vyplácení dávek tak, že 1650 zaměstnanců obcí přešlo přes úřady práce, zvýšení životního minima, valorizace důchodů, změny podmínek pro výplatu dávek, zvýšený nápor nových nezaměstnaných na přelomu roku, to jsou všechno faktory, které ovlivňují zátěž a hektičnost té práce. To je prostě fakt.

A pokud tady někdo říká, že jsme mohli ty změny odložit za čtvrt nebo půl roku - ano, mohli, ale stálo by to o půl miliardy víc. Tam je ta volba prostě jednoduchá. Ano, já si za tou volbou stojím a chci nést odpovědnost za tuto volbu.

Pan předseda Sobotka tady řekl, že stačí, když odpovím na tři otázky a - cituji - "pak to můžeme celé smazat". Dobrá, já tedy odpovím na ty tři otázky a předpokládám, že sociální demokracie dodrží to, co prohlásila ústy svého předsedy.

První otázka. Kdy bylo vypsáno výběrové řízení na nově dodávané systémy? - Odpověď. V roce 2008 bylo vypsáno Ministerstvem vnitra. Ministerstvo vnitra vypsalo zakázku na rámcovou smlouvu pro všechny resorty. Smlouva, která byla uzavřena s vítěznou firmou, je zveřejněna na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí, tedy každému občanovi dostupná.

Druhá otázka. Kolik společností předložilo nabídku? - No, to opravdu nevím, nebyl jsem zaměstnancem Ministerstva vnitra v roce 2008.

Za třetí. Kdo předložil nejlepší nabídku? - Nejlepší nabídku předložila firma Fujitsu, se kterou také následně byla uzavřena rámcová smlouva. K této rámcové smlouvě se Ministerstvo práce a sociálních věcí připojilo už v roce 2008.

Nechci zdržovat, ale dovolte mi, abych krátce komentoval ty citace, které tady byly uskutečněny panem předsedou Sobotkou a panem předsedou Tejcem, a dovolte mi, abych to komentoval skutečně jen krátce, protože si myslím, že krátký komentář bude plně dostačující, a využiji této příležitosti.

Samozřejmě je možné o jednotlivých položkách, jednotlivých problémech diskutovat. V řadě případů už se tak stalo minulý čtvrtek v rámci interpelací, tento čtvrtek v rámci interpelací, příští středu je naplánováno jednání výboru pro sociální politiku, který toto téma bude projednávat. Já se nebráním žádné další diskusi o těchto otázkách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP