(19.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

O tyto naše spoluobčany by nám mělo jít především. Proto chceme, aby ten systém fungoval, abychom lidi, kteří si to nezaslouží, kteří za to nemohou, kteří nenesou žádnou vinu na své situaci, nedostávali do takovýchto problémů, do takovýchto stavů.

Čekal bych, že se předseda vlády, že se ministr práce a sociálních věcí postaví k této nepovedené transformaci čelem a že se alespoň drobně omluví: Promiňte, nefunguje nám to, jak by to chtělo. Uděláme vše pro, aby to fungovalo. Poradíme se třeba i s opozicí, vždyť i v opozici jsou chytří lidé, kteří by třeba uměli pomoci. Ale ne. Tady jde o bohorovné chování. My máme tu pravdu, protože máme většinu a to je všechno.

Ale nejde jen o tu omluvu těm pracovníkům, ale jde především o omluvu vůči stresovaným klientům. Místo toho jsme svědky téměř každodenní bagatelizace těch problémů, odmítání, že vůbec nějaké problémy zásadního charakteru, zásadního charakteru - opakuji - jsou.

To, že tak zcela bagatelní, tak zcela drobné a nezásadní to přece jenom není, je prokázáno tím, že pan ministr alespoň symbolicky odvolal několik středních řídících pracovníků. No je to možná pouze nějaké drobné alibi, že připustil chyby v jednotlivostech. Ale jsme opět denně svědky přesvědčování, píárové prezentace, že vše jde standardně, že už je to v pořádku a že dávky se vyplácejí. Čísly na začátku měsíce jsme tady ohromování, ale zároveň dostáváme ty maily, kde se mluví o těch problémech.

Počkáme si, kolegyně a kolegové. Uvidíme, jak to bude na konci února. Přál bych klientům i zaměstnancům tohoto experimentu za pochodu, aby byly všechny problémy odstraněny co nejdříve a aby si nový systém skutečně takzvaně dosedl. Mám však obavu, která pramení z řady indicií, že tomu tak ještě nějakou dobu nebude, že konec února nebude zdaleka tím šťastným koncem. To nebude situace, kdy budeme moci říci konec dobrý, všechno dobré.

Proto chceme zde, na veřejném jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, slyšet, jaká je realita, hovořit o té realitě, hovořit také o tom, jaké jsou možnosti nápravy tohoto tristního stavu. Chceme slyšet, co a jak se řeší, kdy skutečně dojde k nápravě, kdy skutečně dojde ke standardnímu fungování celého systému. Ostatně chceme reálně naplnit onu kontrolní funkci Sněmovny vůči vládě, která tento zákon doporučila, a prostřednictvím svých poslanců, tedy vládně koaličních poslanců, prosadila. A doufám tedy, že ty problémy nezajímají pouze poslance a poslankyně opozice, ale že i koaliční poslanci se budou ptát, mají-li aspoň trochu odvahy. Ale to se dá, jenom když se podpoří program této schůze, ukáže se dobrá vůle k nápravě.

V závěru - těsně před závěrem jenom několik zoufalých mailů, několik málo vět pro dokreslení:

Problémy, problémy, problémy. Kutná Hora je na tom stejně.

Upozorňuji, že pokud budou shozeni uchazeči první den před výplatami, tímto tempem nejsme schopni zkontrolovat data a ověřit. Rovněž potvrzujeme dlouhé časové odezvy. V některých případech deset až patnáct minut normální stav.

Už zase začínám být zoufalá. Půjde to vůbec ještě dnes?

Kolegové, upozorňuji, že dnes funguji s velikými obtížemi. Točí se a padají. A to jsem si myslela, jak je všechno v pohodě. Byla jsem mimo týden a sledovala jsem jen zprávy.

Včera se mi u někoho podařilo zobrazit uložený dokument, tedy rozhodnutí, ale dnes zase toto tlačítko nefunguje. Teď se zrovna peru s rozhodnutím.

Ta stejná hláška - internetové připojení není dostupné.

Zlín taky skoro stojí. Loudíme i dvacet minut.

Jen pro zpestření - kolegyně prohlásila: "Dala jsem aktualizovat výplatní kanál a teď, po dvaceti minutách, nevím, v jakém kanále jsem, ale výplatní to rozhodně nebude, přestože loudím a loudím."

Stačí? Kolegyně a kolegové, hlasujte pro program a může se dokonce i dojít k nějakému rozumného, slušnému a pro lidi neškodícímu výsledku. Děkujeme za pozornost. (Potlesk z lavic nalevo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se přihlásil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Ale faktická poznámka pan kolega Filip? Prosím, faktická poznámka - pardon, není rozprava. Promiňte, faktická ne. Přednostní právo můžete.

Takže pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedkyně, členové vlády, paní a pánové, já opravdu velmi krátce.

Svého času předseda politické strany TOP 09 prohlásil, že jeho ministři dělají všechno dobře, a proto nemusí být odvoláváni a proto tu funkci zastávají kvalifikovaně a správně.

Nemá smysl, abych tady opakoval, cokoliv tady bylo řečeno. Jestli panu ministru Drábkovi nestačí kritika z vlastních řad a jestli nestačí ani to, že už nemá, čím by se obhájil, tak možná je to na předsedovi jeho politické strany, aby zvážil, když má tu odpovědnost za své ministry, jestli to ještě dělá dobře, a sám nenavrhl jeho odvolání.

Pane místopředsedo vlády, pane předsedo politické strany TOP 09, udělejte to. Bude to ku prospěchu celé České republiky. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přeji vám dobrý večer.

Vidím, že pan ministr Drábek se v této fázi přihlásil a bude vystupovat, což vidím jako špatnou věc. (Hlasitý smích vlevo.) No proč? Protože mi připadá, že by bylo daleko férovější, kdyby se do rozpravy v této chvíli nepřihlašoval a kdyby hlasoval pro tu schůzi a umožnil s ostatními poslanci vládní koalice, ať se tenhle problém otevře se vším všudy. Je to věc podle mě neméně vážná jako dneska ráno evropské fondy. A mně nepřipadá jako řešení, když teď pan ministr vystoupí, na něco odpoví, na něco ne. To už jsme tady dneska slyšeli, že se odpoví jenom na to, co se hodí, a nevede se skutečná rozprava. Takže já dopředu říkám, že to, že pan ministr se v této fázi hlásí, je pro mě znamením toho, co tady zřejmě všichni tuší, že v tom hlasování o programu schůze ten bod prostě neprojde a na ty otázky, které tady zněly, nezazní skutečně zevrubná odpověď. A já říkám, že kdyby pan ministr Drábek chtěl projevit minimum odvahy, tak by právě tohle udělal, že by nevystoupil a že by hlasoval pro schválení programu schůze. Myslím, že by se to slušelo, aby se projevila odvaha, protože já si pamatuji, jak ministr Kalousek tady v úterý mluvil o odvaze ministrů TOP 09, protože ho nesmírně rozlítilo, když tady poslanec Bohuslav Sobotka přirovnal pana ministra Drábka ke kapitánovi ztroskotané Concordie. Byli jsme svědky velkého plaidoyer ministra Kalouska, který tady tvrdil, že jestli něco nelze vyčítat ministrům TOP 09, tak je právě odvaha.

Já bych rád řekl, že jsme tady dnes té odvahy ještě mnoho neviděli. Absolvovali jsme tady dnes - připomenu - velkou debatu nebo rozpravu o finanční dohodě. Já jsem očekával, že v té rozpravě vystoupí například ministr Karel Schwarzenberg, který by se hodilo, aby vysvětlil svoje názory, a velice jsem o to stál. A bylo by daleko odvážnější než mlčet, kdyby skutečně vystoupil. A v této chvíli stejně tak bych očekával, že i ministr Drábek, pokud máme mluvit o odvaze ministrů TOP 09, by hlasoval pro program schůze a umožnil by skutečnou rozpravu.

Já se totiž bohužel obávám, že existuje určitý typ odvahy v uvozovkách, kterou ministr Drábek v minulosti vykazoval. Ale ta mi připadá, že je docela zkázonosná. Já si myslím, že řada věcí, které pan ministr Drábek udělal, opravdu vyžadovala jakousi šílenou odvahu. Podle mě šílená odvaha je zadávat za 184 milionů nový softwarový systém bez výběrového řízení.

Ale víte, ta odvaha pana ministra Drábka, která pravděpodobně má úplně jinou podobu, než mluvil pan ministr Kalousek, tak byla podle mě šílená už tehdy, když si pamatuji, že tady ve Sněmovně se předkládala ta původní podoba návrhu zákona, ve které se prosazovalo ono slučování úřadů práce s městskými úřady, celá ta centralizace, kterou dneska jsme viděli, jak vypadá, když se spustila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP