(18.40 hodin)
(pokračuje Tejc)

Za čtvrté. Problém zvaný nové aplikace. Nové aplikace se vyvíjely absolutně na poslední chvíli. Vývoj nových aplikací, který i s analýzami trval pouze několik měsíců, absolutně neměl šanci dohnat původní aplikace, které předchozí dodavatel OKsystem vyvíjel a propracovával 15 až 16 let. To, že nové aplikace nemohou nikdy tento vývoj dohnat, natož v lednu 2012, věděl už v říjnu celý projektový tým, tedy resortní projekt, zahrnující několik podprojektů souvisejících s novým systémem výplaty dávek od 1. 1. 2012.

Je potřeba se podívat také na problémy, se kterými se tito zaměstnanci potýkají, konkrétně pokud potřebují poradit. S tím souvisí problémy helpdesku. Účast informatiků na ladění nových aplikací se neplánovala. Moc dobře se vědělo, že informatici v lednu budou mít plné ruce práce se zapojováním a instalací nových počítačů, připojováním nových uživatelů, stěhováním poboček a přebíráním techniky. Na zadávání problémů s novými aplikacemi do helpdesku nemají informatici vůbec čas. Ovšem nikdo jiný tam přístup nemá. Když už zadáme požadavek do helpdesku, asi po týdnu až 14 dnech nám přijde odpověď typu Dotazy, na které jsou nám odpovězeny, například: A co jste vygooglili na internetu? Já myslím, že tohle není způsob, který bychom očekávali od systému, který funguje.

Nemá smysl dodávat, že je velmi těžké se orientovat v nepořádku, když se neví co, kdo či jaká firma za co skutečně zodpovídá. Neustále pátráme po tom, kdo má na starosti to či ono. Nevíme, která firma dělala jaké programy, na jakém čísle jsou vývojáři, technická podpora. Nevíme, kdo za co odpovídá, kdo má nějakou pravomoc. Hlásit problém přes jediný prostředek, to je přes helpdesk, nemá smysl. Požadavek je častokrát odmítnut z nepochopení věci. Takovýto helpdesk by měl reagovat v řádu několika minut či hodin, ne dnů či týdnů.

Problémem je ale i jednoznačnost aplikací. Pro všechny nové aplikace platí, že se nechovají jednoznačně. V případě normálních aplikací platí, že se stejnými vstupními údaji musí dojít ke stejným výsledkům. Zkušenost s novými aplikacemi je následující: Uživatel nechá vyhledat v novém programu podle rodného čísla a dostane výsledek, že k tomu rodnému číslu žádost nebo spis neexistuje. Uživatel tedy založí žádost nebo spis s daným rodným číslem, ale nový program odpoví, že s daným rodným číslem již existuje. Uživatel tedy nechá znovu vyhledat podle rodného čísla, ale opět dostane výsledek, že neexistuje. Uživatel vyhledání zopakuje ještě dvakrát. Teprve při pátém pokusu vyhledat dané rodné číslo program nahlásí, že něco našel.

Nevhodné bylo samozřejmě i školení zaměstnanců a nedostatečné podklady. Uživatelé doteď nemají dostatečné návody či příručky. Ministerstvo práce sice uvádí jako klad, že se školení formou videokonferencí zúčastnilo přes 2000 lidí, ale to je forma zcela nevhodná a nepostačující. Školení probíhala tak, že se na krajské pobočky, kam byla školení přenášena formou videokonference z Prahy, vyslal maximálně jeden či dva zástupci. K tomu všemu nebylo výjimkou, že u videokonference často vypadával obraz a přenášel se jen zvuk. Do konce roku nikdo nevěděl, co vlastně bude, co a jak má být. Někteří byli výše zmíněným způsobem proškoleni na začátku ledna. Je nutné školení na PC a hlavně přenos informací o nefunkčnosti od školených přímo ke školiteli a následně vývojářům.

Problémem je samozřejmě i neprovedené testování aplikací před předáním do ostrého provozu. Obecně se dá říci, že žádné testování nových aplikací na úřadech práce neproběhlo. Takzvané zátěžové testy na konci prosince dopadaly obecně s výsledkem nefunkčního systému a pád aplikace. Jejich scénáře se opět staly předmětem pobavení na webu. Navíc se testovaly jen některé systémy. Zaměstnanost od Vítkovic IT Solution se netestovala vůbec. Autoři nových aplikací byli velmi odvážní či neznalí tak velkých projektů, když v této oblasti státní správy nic neotestovali, neposkytli telefonní čísla pro zpětnou vazbu a nevytvořili tým lidí pro podporu uživatelům při náběhu nových programů.

Žádný program nefunguje tak, že se předá k určitému datu. Je potřeba určitá doba na odladění a odstranění nedostatků. Nedostatků a chyb je ale stále víc, než když se začalo testovat, natož ve chvíli nájezdu do ostrého provozu. Není možné konfigurovat systém a seznamovat se s ním až ve chvíli, kdy je nasazen do ostrého použití. Právě nasazení takto neotestovaných systémů navíc v hlubokém stupni rozpracovanosti vedlo v lednu k více než dvoutýdenní úplné nedostupnosti všech systémů.

Zkušební verze se vyvíjely do poslední chvíle, od 15. prosince do 20. prosince loňského roku, takže nebylo možné otestovat je ani při nejlepší vůli. Testery navíc byli zvoleni lidé přímo na úřadech práce, kteří museli testovat nové verze v rámci své pracovní doby. V rámci doby, která je určena k pracovním činnostem, které za ně nikdo neudělá a které jsou nutné.

Pro testování musí být připraven testovací protokol, aby bylo jasné, co se má otestovat, a musí v závislosti na protokolech probíhat v několika kolech. Důležitá je také nepropojenost nových aplikací. Obrovským problémem nových aplikací je jejich nepropojenost. Ačkoli byl a je proklamován pravý opak. Požadavek na propojenost těchto agend je neoddiskutovatelný například v součinnostech s exekutory, policií a soudy. Tito partneři se ptají na to, jaké dávky se z resortu Ministerstva práce dané osobě vyplácejí, právě kvůli tomu, že exekuce přibývají stále obrovskou rychlostí. Každý den přijdou na úřad práce stovky žádostí o poskytnutí součinnosti, které musí úředníci nejdéle do dvou dní odpovědět, a datovou schránkou. Dosud jsme prohledávali pouze dvě databáze. OKdávky a OKpráce s nadějí, že budeme prohledávat jen jednu. Teď jich budou muset prohledávat minimálně osm. Bude tedy rozhodně více chyb úředníků a z nich vyplynou chyby exekutorů, policie a soudů. Že na službu poskytování součinnosti neexistuje žádná metodika či právní výklad, je zbytečné dodávat.

V nových aplikacích navíc neprobíhá kontrola duplicitních žádostí přijatých na různých místech, takže bude docházet k vícenásobné výplatě dávek. A toho jsme, kolegyně a kolegové, byli svědky.

Dovolím si zmínit se ještě krátce o nových aplikacích jednotlivě.

Zaměstnanost a veřejná služba. Tato aplikace je největší katastrofou. Moc by nás informatiky zajímalo složení softwarové komise, která povolila pustit tento program do ostrého provozu. Aplikace je zatím schopna pouze zadávat uchazeče o zaměstnání, ale není možné zde nic schválit, natož spočítat výši dávek a následně je vyplatit. Dosud vůbec nejsou spuštěny moduly Volná místa a Cizinci. Tato část agendy úřadů práce doposud v nových aplikacích nepořídila jediný záznam. Tisky rozhodnutí, potvrzení vůbec nefungují. Tisk obálek nejde. Program vydává rozhodnutí bez ohledu na zadaná data. Mění se ze dne na den stavy ověření, adresy a jména.

Po nasazení verze z 27. ledna zmizely čárové kódy dokumentů a vložené dokumenty a nejdou zadat noví uchazeči. Program průběžně mění zaokrouhlování a mění částky k výplatám. Nikde nejsou vidět částky generované za příslušný měsíc k platbě. Různé číselníky nejsou zadané, není v čem vyhledávat, vše se musí dopisovat ručně. Když něco uživatel zadá, není jistota, že to tam druhý den uvidí. Není řešena vůbec žádná digitalizace dokumentů, takže se vše dává na hromadu a další hromadu.

Vůbec si nedokážeme představit, jak z databáze v současném stavu, kterou obhospodařuje aplikace této úrovně, bude na konci měsíce získáván jeden z nejdůležitějších údajů ekonomiky státu - procentuální výše nezaměstnanosti. Problémy aplikace zaměstnanosti se začnou v plném rozsahu projevovat od února, kdy již budeme muset vyplácet dávky. Nikdo nemá žádné ucelené informace, vše je jen improvizace.

Požadujeme urychlený návrat k původní agendové aplikaci OKpráce a zpětnou migraci nově pořízených uchazečů. V této části agend úřadů práce se domníváme, že neexistuje jiná cesta.

Hmotná nouze. Tragédie provázející nasazení nových aplikací se v lednu zviditelnila právě v této agendě. Hmotná nouze je naprosto nevyhovující, nefunkční aplikace. Jediné, co momentálně funguje, je pořizování, výpočet jednodušších žádostí příspěvku na živobytí a dávek mimořádné okamžité pomoci. Z aplikace nefunguje jakékoliv sehrávání dat, příjmů, adresy musí uživatelé vypisovat ručně. Projevuje se nejen chybovost a padání aplikace, ale i nepředvídatelné a náhodné chování. Například někdy nefunguje schvalování, někdy se neukládají data, někdy se data uloží a vše zmizí. Při velkém štěstí se uložené žádosti objeví za tři až pět hodin, někdy druhý den. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP