(12.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Vždyť si vezměte, v jaké souvislosti se v posledních letech mluví o katolické církvi. Když si otevřete média, udělejte si rešerši - co se tam dozvíte? Ne o tom, jak se zabývají duchovním životem, jak přemýšlejí, jak víra má hrát roli v dnešním moderním světě, jak má reagovat na změny ve společnosti. Co se dočtete? Zneužívání chlapců, někde možná i holčiček. To je na denním pořádku, neustále omluvy za to, že to byl tamten a onen a že to byl prostě výstřelek. Ano, jsou to výstřelky. A druhé téma, které se nejvíc probírá v souvislosti s katolickou církví, jsou majetky. Já myslím, že ani jedno z těch témat moc katolické církvi a církvím neprospívá. Výsledek je jednoznačný. Když si vezmete trendy ve společnosti za posledních dvacet let, tak prostě ubývá lidí, kteří jsou ochotni se přihlásit a identifikovat s jakoukoliv církví. A největší úbytek právě zaznamenává katolická církev. Jestli si dobře pamatuji to číslo, tak podle statistických výzkumů za posledních pár let katolické církvi ubyl zhruba jeden milion lidí, kteří jsou ochotni se k ní přihlásit. Jaká je odpověď? Dejte nám víc majetku! Plaťte nám víc!

Dámy a pánové, nechci nikomu radit, je to věcí rozhodnutí každého. Ale pokud bych mohl vyjádřit názor a cítil bych zodpovědnost za další osud a vývoj, prestiž a reputaci katolické církve, pak především z pozice jejích vrcholných představitelů bych odmítl tento zákon jako zákon, který nejvíc poškozuje prestiž katolické církve a její pověst v české společnosti. Vy totiž té katolické církvi svou přehnanou aktivitou, servilitou ty peníze jim nacpat, tak jim v podstatě děláte medvědí službu. Vy je v podstatě likvidujete. K čemu jim budou ty lesy, pole a peníze, když se od nich odvrátí drtivá většina jejich věřících? K čemu jim to bude? Neměla by spíš katolická církev a další církve přemýšlet o tom, jak budou působit dole mezi lidmi? Jak dostanou ty finanční prostředky do těch jednotlivých kostelů, farností? Ale o tom ta debata není. O tom ta debata vůbec není. Ta debata je čistě o tom: Milí lidé, byť je vám úzko a hůř, tak koukejte zaplatit a vysolit 135 miliard, protože tak je to správné, tak to my chceme!

Nutno korektně ale říci, že si toto vlastně lidé do značné míry rozhodli sami. Ano, podle průzkumů drtivá většina lidí odmítá tuto další vlnu církevních restitucí. To je pravda. To je názor lidí. Ale podstatná část těchto lidí zvolila strany současné vládní koalice. A tady musím korektně říci, že jak TOP 09, tak ODS minimálně to měly ve svém volebním programu. Dokonce si vzpomínám i na billboardy, kde byl pan Kalousek v jeho oblíbeném hávu kardinála Richelieu, kde říkal: Děkuji, když nás zvolíte, dáme asi 200 miliard církvím. Tak polepšil se, je to jen 135 miliard. Ale toto bylo jasně deklarováno. Čili voliči tuto informaci měli, na rozdíl od jiných. Vy jste neříkali, že zvednete DPH, zdražíte potraviny, zdražíte léky. To je od vás do značné míry volební podvod, tam jste lidi podvedli.Ale musím zcela korektně říci, že v této věci jste byli docela otevření. Sice jste to úplně stoprocentně nepropagovali, nebylo to vaše heslo na prvním místě, ale celkem férově jste se k tomu hlásili. Přesto ti lidé vám hlas dali, a dneska najednou se diví a jsou rozčarováni, že to budou oni, kdo to budou platit, že to budou tito vaši voliči, kteří to zaplatí.

Bohužel musím konstatovat, že to zaplatí i voliči sociální demokracie a jiných stran, které to odmítají, které s tím nechtějí mít nic společného. A vy tady svou silou 115 hlasů to prostě převálcujete a bude to muset platit každý, i ten, kdo s tím nechce mít nic společného. Bohužel, tak to občas i v demokracii chodí. Člověk se musí podrobit diktátu většiny, byť s ním zásadně nesouhlasí a je pro něho hodně, hodně nevýhodný. Možná to voliče povede k tomu, že v příštích volbách budou více zvažovat, komu ten hlas dají, nebo nedají, a budou se možná starat víc o to, co ty strany skutečně chtějí, nebo nechtějí, protože ono pak nestačí říci: Já s tím nesouhlasím, jsem proti, nechci to platit, vždyť je to špatně. Uvidíme.

Poslední poznámka. Víte, s trochou zlehčení a nadhledu, těch 135 miliard mně připadá možná jako takový pěkný tučný odpustek. Všichni si vzpomenete, že v určitém historickém období katolická církev si vylepšovala svoji ekonomickou bilanci tím, že za jakýkoliv hřích se dalo vykoupit. Čím těžší hřích, tím vyšší platba. To je přece logické. Když jsi zhřešil v myšlenkách, stálo to málo. Když jsi něco ukradl, stálo to víc. Když jsi někoho zapích, stálo to hodně. Bylo to takové zvláštní. Asi si představovali, že když pak půjde ten člověk k tomu poslednímu soudu ke svatopetrské bráně, tak ukáže prostě ty kuponky a řekne: Já jsem si zaplatil, svatý Petře, koukej mě pustit dovnitř. (Oživení v sále - smích.) Prostě zvláštní logika, nicméně fungovala.

A mně to přijde, že v této dobré tradici katolické církve se k tomu pan Nečas s Kalouskem vracejí. Mě by zajímalo, jakými těžkými hříchy je zatíženo svědomí pánů Nečase a Kalouska, že nás to bude stát na odpustku 135 miliard. Bylo by zajímavé, kdyby ten výčet svých hříchů nám tady předložili. Díky. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Než dám slovo panu poslanci Ivanu Ohlídalovi vystoupí paní ministryně. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně kultury ČR Alena Hanáková Děkuji za udělené slovo a děkuji i svému předřečníkovi, protože vskutku to byl výkon úžasný.

Já nebudu vstupovat do této dlouhé řeči, protože bych skutečně nedokázala zareagovat na všechno, co jsem tady uslyšela. Chci jenom doplnit takovou drobnou poznámku.

Restituce se netýkají jedné církve, což je církev římskokatolická, skutečně se týkají 17 církví. To je jenom taková doplňující věc, aby z toho dlouhého povídání nevznikl dojem, že se jedná skutečně jenom o jednu církev. Naše restituce nemají za úkol řešit vnitřní vztahy a vnitřní problémy či radosti těchto církví.

Co mě z tohoto proslovu velmi nadchlo, je fakt, že je jasné, že naše zem je skutečně kulturní, protože si uvědomuje, že je potřeba podporovat a ochraňovat i majetky církví, budovy jako takové, protože všechny tyto budovy tvoří naši zem a to, to jak vypadá.

A jestli je morální to, co děláme, nebo nemorální? Samozřejmě, že je to morální. Moment... (Řečnice si došla ke stolku zpravodajů pro písemný podklad.)

Dovolte, abych doplnila váš výrok. Jsem šťastná, že jsme se k tomuto kroku rozhodli právě proto, a proto je to morální, aby nevznikl výrok, že co ruka státu schvátí, to nikdy nevydá!

Děkuji vám. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Rath. Jen pojďte, pojďte, už vám říkám, že můžete, pouštím vám to, pozor! (Oživení v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP