(Jednání pokračovalo v 11.16 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, budeme pokračovat v jednání po přestávce, kterou si vzal klub sociální demokracie. Doufám, že jste si všichni odpočinuli a vrátili se duševně svěží.

Zahájíme diskusi. Do rozpravy je přihlášeno v tuto chvíli 21 poslanců a na řadě je teď pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dámy a pánové, myslím si, že skutečně stojí za to, abychom se vrátili k podstatě tohoto návrhu.

Já jsem si se zájmem poslechl před malou chvílí přestřelku, která se tady, na půdě Poslanecké sněmovny, odehrávala. A myslím si, je možné tady hovořit k historii, vyjadřovat se k chápání jednotlivých historických faktů. Ale to, co je před námi, je úplně jiný úkol. Nás sem občané vyslali, abychom schvalovali zákony. A je zde předložen návrh zákona, který navrhuje, pokud to shrnu velmi stručně, ve skutečnosti převedení poměrně významného množství majetku státu na soukromé osoby, na soukromé církevní osoby, a navrhuje poskytnutí poměrně výrazné finanční kompenzace soukromým církevním osobám v České republice.

Ty částky nejsou malé. Pokud jste si udělali ten čas a přečetli si skutečně návrh zákona, tak tam najdete tabulku, která ukazuje rozdělení finančních prostředků pro jednotlivé církve. A v této tabulce je rozděleno 59 miliard korun! 59 miliard korun, které se navrhují rozdělit tímto zákonem. A pokud se podíváte na způsob vydávání majetku a systém vydávání majetku, který založí tento zákon, tak tím kanálem, který má tento zákon vytvořit, má protéci až 75 miliard korun ve formě nemovitého majetku České republiky. Budou to zejména lesy a budou to zejména pozemky. Čili tento zákon má vytvořit koridor, kterým proteče majetek v rozsahu více než 130 miliard korun. 130 miliard korun! A my jsme tady od toho, abychom posoudili, jestli jako poslanci máme souhlasit s návrhem vlády na převod takto rozsáhlého majetku několika církvím v České republice.

Myslím si, že to je vážné a důležité rozhodnutí, a měli bychom mluvit k věci samé. Ona samozřejmě vychází z historického kontextu, ale jde ve skutečnosti o převod velkého množství majetku. Stát se ho zbavuje v situaci, kdy řeší velké množství jiných problémů. My jsme tady jenom tento týden debatovali o rozpočtové unii, mluvili jsme tady o katastrofální situaci na úřadech práce, je tady samozřejmě problém s nezaměstnaností, máme tady celou řadu jiných otázek. A velmi často říkáme a slyšíme ze strany vlády: Nejsou peníze, nemáme prostředky, rádi bychom to zvládli, ale prostě zdroje nejsou. A najednou tady zdroje jsou a jsou v rozsahu větším než 135 miliard korun. A na nás je, a nikdo jiný to za nás neudělá, abychom rozhodli, jestli zrovna v tuto chvíli v takovémto rozsahu máme církvím převést tyto zdroje a majetky.

Chci jasně konstatovat za české sociální demokraty, že my uznáváme potřebu vyřešení problému majetkových nároků církví a myslíme si, že je potřeba vyřešit otázku dalšího financování církví v České republice, a to formou dlouhodobé dohody mezi státem a církvemi.

Myslím si, že nikdo tady nemůže v Poslanecké sněmovně zpochybňovat fakt, že církve hrají v naší společnosti významnou roli, a nikdo tady nemůže zpochybňovat fakt, že byly po 25. únoru roku 1948 beze vší pochybnosti významně poškozeny minulým totalitním režimem. A myslím si, že jak jsme tady, se také shodneme na tom, že tyto křivdy by mohly být zmírněny a že by tyto křivdy měly být zmírněny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP