(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Mám tady faktické poznámky. Nejprve pan Miroslav Opálka s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji za bouřlivý potlesk, velice si toho vážím. (Smích v sále.)

Vážené kolegyně, kolegové, jestli budeme ubírat debatu tímto směrem, tak vás mohu ujistit, že poslanci poslaneckého klubu KSČM osobně za to, co paní předsedkyně zde sdělila, žádnou zodpovědnost nemají. Omluvili jsme se veřejnosti jako strana, vám to samozřejmě nestačí. Kdo chce, najde. Ale jestli chcete pokračovat v tomto stylu, tak bych byl rád, jestli my máme zodpovědnost za své předchůdce, abyste se vy, kteří jste věřící křesťané, dokázali také omluvit za to, co církev v tomto světě, ne v této republice, vykonala za hříchy.

Dneska nám často dáváte za příklad Ameriku, její svobodu, ale genocida původního obyvatelstva leží na zodpovědnosti kříže.

Bavíte se dneska o majetku římskokatolické církve, ale ten majetek před Bílou horou patřil často protestantům.

A já si myslím, že jestli se budeme ubírat tímto stylem, tak tu budeme možná ještě příští týden o tomto materiálu jednat. Děkuji. (Potlesk z levé strany.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - pan poslanec Grebeníček. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážení paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dochází k nedorozumění. Já jsem sice nejstarší v poslaneckém klubu KSČM, ale přece jenom jsem se narodil v roce 1947. Nepodezírejte mě, že jsem řádil tenkrát jako tyfus. Maminka byla na mě hodná, přebalila mě, učila mě chodit a podobně.

Nepodsouvejte mně něco, na čem jsem se nikdy nepodílel! (Křičí.) To myslím vážně!

(Stále silným hlasem:) A ještě jednou tady připomenu podstatnou věc. Jestli o těchto věcech mluvím, tak jako profesionální historik, a v úvodu jsem jasně řekl, že nechci a nebudu také zpochybňovat, že po únoru 1948 nastala vyhrocená situace, kdy státní moc v zájmu vyloučení politických ambicí zejména římskokatolické církve se dopustila i neomluvitelných křivd vůči církvím a řádům, včetně necitlivého postupu vůči věřícím, kněžím a řeholníkům. Řekl jsem to jednoznačně jako historik, nikoliv jako pamětník, nebo dokonce účastník těchto nezákonností!

Takže příště, prosím vás, buďte zdrženlivější, buďte věcnější a mluvte pravdu! (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se pokusím nekřičet, protože chci říct, aby si pan poslanec Grebeníček nedovoloval na nás zvyšovat hlas. Nejsme na to zvědaví, abyste zrovna vy tady po nás ječel. A jestli profesionální komunistický historik říká tomu, že někoho zavřu do kriminálu, necitlivé zacházení, tak to svědčí o jeho profesionalitě!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Další faktická poznámka - pan poslanec Jandák, pak pan poslanec Korte. Nevím, kdo z vás byl první. Prosím tedy v tomto pořadí, pokud není problém. Prosím.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych jenom, kolegové, byl rád, kdybychom se vrátili k meritu věci. Vypadá to jako festival KSČM - ODS. To si myslím si, pro to tady nejsme.

Ale já jsem ze začátku také vybouchl - jenom panu kolegovi Stanjurovi. Víte proč? Protože když něco předkládáte, tak mluvte aspoň pravdu. Máte aroganci své většiny, vy ten zákon dnes prosadíte. To všechno je zbytečný. Moje máma vždycky říkala "když chceš od vola srnčí, tak jseš vůl sám", takže já se moc snažit nebudu.

Ale chtěl bych upozornit jenom pana kolegu Bendu, tohoto velkého právníka z té velké vysoké školy v Plzni. Je zvláštní, že on dělá zpravodaje k takto závažnému zákonu! To je zvláštní. Ale chtěl bych, aby si vzpomenul, protože jsme spolu seděli v lavici a poslouchali jsme vyjádření Vysoké školy ekonomické, která prohlásila tehdy, a dostala to jako zadání, že 30 let vyplácet církvi je nevýhodné jak pro stát, tak pro církev. Proč jste se například o tomto nezmínil? Proč jste se ve své úvodní řeči nezmínil o dalších studiích vysokých škol, které zpochybňují církevní vlastnictví? Já ho nezpochybňuji, já jsem člověk věřící.

Ale chtěl jsem říct jednu věc, prosím vás, a tím skončit. Toto je jeden z největších transferů majetku v tomto státě. Pro vás je to nic. Vy lidi voblbujete důchodovou reformou. Ale prosím vás, když toto děláte, a děláte to možná z hlouposti, možná z arogance, možná jste někomu něco dlužni, já nevím, ale prosím vás, k takové věci se v kulturní zemi, v demokratické zemi, sezve veškerá politická i vědecká reprezentace a ta dlouho bádá a dlouho váhá, aby díky nápravám křivd nevznikly křivdy nové. To jste neudělali! Vy jste si něco vymysleli a teď jste to prskli do Sněmovny, kde máte většinu 114, a tady to odhlasujete. Takže celá ta diskuse je zbytečná, že, pane kolego? (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Korte. (Hlasy ze sálu.) bez poznámek prosím.

 

Poslanec Daniel Korte: Děkuji, paní předsedkyně. Slyšeli jsme tady, dámy a pánové, že zavírání politických odpůrců, internování kněží a řeholníků, konfiskace majetku, je necitlivý postup.

Dámy a pánové, my tady ve Sněmovně propadáme jednomu bludu. Potkáváme komunisty, oni jsou čistě oblečení, oni zdraví, oni jedí příborem, a my propadáme bludu, že jsou to normální lidé. Z toho, co tady slyšíme, víme, že tomu tak není. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já myslím, že je čas na přestávku. Já myslím, že je čas na to, abychom jako poslanecký klub sociální demokracie umožnili těm, kteří si tady chtějí vykládat o svých minulých hříších, tedy KSČM a ODS, setkat se tady v kuloárech, říct si, co si myslí, ale nezatěžovat debatu tím, jestli se má, nebo nemá vydat 130 miliard majetku církvím způsobem, jakým to navrhuje vláda. Já si myslím, že to má být věcná debata, nemáme se vracet tolik k minulosti takto ostrými slovy, pokud chceme racionálně mluvit o tom zákonu, který tady je.

My jako sociální demokraté nezpochybňujeme právo a nutnost vyrovnání s církvemi, jen chceme vést debatu o tom, jestli tento způsob a takovýto rozsah je správný a má mít společenskou shodu, má mít podporu Poslanecké sněmovny.

Myslím, že ty emoce samozřejmě jsou na místě, ale chtěl bych vyzvat k tomu, abychom teď díky pauze, o kterou bych požádal do 11.15 hodin, se skutečně vrátili k tématu, které projednáváme, ve věcné rovině.

Musím říci, že mě pobavila i média. Už jsem zaznamenal na serveru ihned.cz, že od rána tady hřímají poslanci Grebeníček a Rath. Chtěl bych za pana poslance Ratha říci, že ještě nehřímal. Jistě to přijde. (Smích v sále.) Proto bych si dovolil požádat o přestávku do 11.15 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, do 11.15 hodin je tedy přestávka, a já oznamuji, že se od 10.30 hodin omlouvá ze zdravotních důvodů paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

(Jednání bylo přerušeno v 10.39 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP