(10.20 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Římskokatolická církev příliš nezpytovala vlastní svědomí, nelitovala upřímně zla, které v minulosti způsobila, své hlasité požadavky na majetek až do konce roku 1993 v podstatě kamuflovala. Možná šlo o taktiku. Možná o důsledek soupeření různých církevních proudů. A možná také sama neměla jasno o důsledcích své majetkuchtivosti. Skutečností ovšem je, že v letech 1997 až 1998 bylo na základě vládních usnesení předáno církvím na 2 000 nemovitostí. Celých 22 let zprvu utajované a později nestydatě vymáhané, rozsahem neuvěřitelné a neuvěřitelně neskromné požadavky katolické hierarchie nenašly ani ve Federálním shromáždění, ani v Poslanecké sněmovně podporu. Celá léta jsme pak sledovali ostudný soudní spor o nároky kardinála Miroslava Vlka, aby stát vydal jemu a vlastně Vatikánu českými králi a národem vystavěný chrám sv. Víta a hradní restauraci Vikárku. Svérázné praktiky římskokatolické církve vzbuzují tak oprávněné obavy naprosté většiny našich spoluobčanů. Mnozí si totiž živě vzpomínají i na řád Voršilek, který velmi nekorektně až podvodně získal novou budovu u Národního divadla. Když se na to přišlo, Voršilky majetek nevrátily, ale rychle přeprodaly soukromé firmě.

Ano, teprve Nečasova vláda hodlá učinit krok, který přijde Českou republiku na miliardy korun. Chce se s církvemi majetkově vyrovnat vskutku velkoryse.

V tom, co je nám předkládáno - s ohledem na vysoké finanční a fyzické objemy a hrozící právní důsledky vůbec nejde o zmírnění křivd, ale o neuvěřitelně rozsáhlé majetkové poškozování státu a jeho občanů. A tak si prý i slušný člověk zvyká, že je u nás jen neuvěřitelný bordel, a ne demokratická republika. I to je pro mne pádný důvod, abych naprosto jednoznačně podpořil návrh na zamítnutí posuzované předlohy!

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Husák.

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové. Pokud se dostaneme na jednání ve věcných záležitostech např. v hospodářském výboru, dokážeme naprosto věcně jednat s kteroukoliv stranou, samozřejmě i s kolegy od komunistů. Často to bývají návrhy, o kterých diskutujeme a které bereme naprosto vážně.

Já bych se chtěl velmi ohradit vůči vystoupení pana Grebeníčka! Nevím, kde bere odvahu vůbec si brát do úst jména kardinála Tomáška a dalších lidí, kteří patřili ke špičce tohoto národa! Kde bere tento člověk odvahu hovořit o pokání, když sám ho není schopen?

Jméno Grebeníček jsem uslyšel dávno před devadesátým a osmdesátýmdevátým rokem od pátera Zíbala, který strávil několik let v Uherském Hradišti, a od dalších lidí, kteří prošli těmito kriminály. Neslyšel jsem, že by komunista Grebeníček vystoupil před rokem 1989 a tvrdě vystoupil proti nespravedlivým praktikám komunistů na tomto národě! Prosím, ať si tento člověk nebere do úst jméno kardinála Tomáška a dalších! Děkuji. (Silný potlesk části poslanců)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, přeji hezký dobrý den.

Ano, vím, tematika je poměrně velmi výbušná a výbušná ještě hodně dlouho bude. Hledá se tady alespoň elementární spravedlnost. A věřte, v této tematice se bude nacházet těžko.

Přednedávnem jsem tady prohlásil, že až přestaneme mít dojem, že jsme ve skutečně demokratickém parlamentu, tedy v parlamentu, kde legitimně zvolený zástupce, byť kterékoliv politické strany, může svůj názor svobodně projevit, nasadíme si náhubky. Já jenom říkám, že ty náhubky pořád ještě v mém stolku v zásuvce jsou. A jestli máte pocit, že chcete vyloučit někoho z diskuse jen proto, že řekne něco, co se vám nelíbí, tak můžu panu kolegovi Husákovi vzkázat prostřednictvím předsedající, že nám se také úplně nelíbí to, jak katolická církev naložila s odkazem Jana Husa nebo čarodějnických procesů, a přesto to neříkáme. Děkuji. (Slabý potlesk několika poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já se skoro obávám vyslovit příjmení Husák, abych nebyl podezírán, že si beru do úst jistého generálního tajemníka a že to sem snad na půdu Sněmovny nepatří.

Vystoupení poslance Husáka považuji za hloupé, arogantní a bohužel musím konstatovat, že jde o člověka zjevně nevzdělaného. Jinak mu doporučuji, aby si přečetl knihu, kterou jsem napsal, jmenuje se Hradba vzdoru. Možná by ubral na plynu ve své aroganci a ve svém hulvátství. To za prvé.

A za druhé. Existuje něco, čemu se říká církevní dějiny. Já vás ubezpečuji, že každý historik má právo citovat toho nebo onoho kardinála, nebo dokonce papeže. Papeže Jana Pavla II. např. rád cituji, protože inklinoval k sociálním otázkám a vyslovoval nespokojenost s tím, co se nyní v tomto světě děje!

A za třetí. Já myslím, že vám vůbec nevadilo, že jsem připomněl kardinála Tomáška, ale vám vadilo to, co skutečně řekl! To vám vadilo! (Delší potlesk některých poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, aby mě zastoupila paní místopředsedkyně Klasnová. Hlásím se s malou poznámkou.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, pravda je, že tato norma bude vzbuzovat vášně po celou dobu, po kterou bude projednávána Poslaneckou sněmovnou.

Ale na margo toho, co zde bylo řečeno zejména panem poslancem Grebeníčkem, musím dodat: Nám, nebo alespoň mně, když budu mluvit za sebe, mně by tolik nevadilo, že citujete osobnosti církevního, duchovního světa a odkazujete se na ně v některých jejich tématech. Mně zásadně vadí, že za tímto konstatováním nedodáváte ty podstatné věty - a proto jsme je věznili, proto jsme např. kardinála Berana nenechali zemřít doma, když těžce nemocný o to požádal, aby mohl být převezen v 60. letech do České republiky, do tehdejšího Československa, a zde zemřít, proto jsme internovali po celou dobu našeho působení všechny kněží, řádové služebníky a podobně, proto jsme nedovolili kardinálovi Tomáškovi jednat tak, jak by mu dovolilo jednat jakékoliv jiné normální společenské zřízení, a proto jsme také pana nynějšího arcibiskupa Duku zavřeli.

Tak to prosím dodejte, a potom budeme vědět, na čem stojíme! (Delší silný potlesk části poslanců.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP