(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je zřejmě poslední odpověď na tuto interpelaci. Teď už je tady pan poslanec Jiří Šlégr, který chce interpelovat ministra Kalouska ve věci financování sportu. Prosím, pane poslanče, je to vaše.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, poslankyně, poslanci, vážený nepřítomný pane ministře, na sklonku loňského roku jste sportovcům přislíbil 800 milionů korun, což jsem vnímal jako vstřícné gesto a veřejně jsem vám za to poděkoval. Rovněž jsem vás ovšem upozorňoval, že novelou loterijního zákona dáváte sportovce zcela do rukou radních jednotlivých obcí. Sám jako expert na hazard jistě velmi dobře víte, že sport dostával v minulých letech z výnosů loterijních společností prostřednictvím občanských sdružení přes 2 miliardy korun. Nyní reálně hrozí, že sport o tyto životně důležité finanční prostředky podle novely loterijního zákona buď úplně, nebo z velké části přijde. V obcích, ve kterých radní nemají kladný vztah k aktivnímu způsobu života, mohou sportovní oddíly či jednoty klidně přijít na buben.

Očekávám, že obce vzniklý rozdíl ve výši 1,2 až 1,5 miliardy korun sportovcům uhradí. Proto se vás, pane ministře, ptám, zda máte nějaký plán, případně klíč, podle kterého budou obce finanční prostředky sportovcům rozdělovat. Pokud nechcete hodit sportovce přes palubu, je třeba přistoupit k systémovému řešení. V případě, že vše necháte na absolutní libovůli obcí, může to mít zejména pro malé sportovní jednoty fatální následky včetně jejich zániku. Nechce se mi, pane ministře, věřit, že budete nečinně přihlížet, jak naši sportovci včetně reprezentantů živoří. Proč si podle vás 25 zemí z evropské sedmadvacítky uvědomuje celospolečenský význam sportu, jeho ekonomický přínos i to, že je ideální prevencí před civilizačními chorobami, a tak sport dotuje ze státních prostředků ve výrazně větším objemu, než je tomu u nás? Opravdu se v tomto směru chceme porovnávat se státy, jako je Bulharsko či Kypr?

Vážený pane ministře, děkuji za odpovědi na mé otázky a věřím, že se sportovci v této zemi konečně dočkají takové podpory, jakou si nejen ty největší hvězdy, ale i drtivá většina nadšených amatérů zaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Kalousek je nepřítomen, tuším omluven, takže to bude mít pouze písemnou podobu, ta interpelace. Můžeme rovnou postoupit k další interpelaci a to je po panu poslanci Šlégrovi pan poslanec Miroslav Opálka. Ten se omlouvá, takže ten je omluven. Další je pan poslanec Václav Zemek. Bude interpelovat Jaromíra Drábka. Odměňování pracovníků úřadu práce. To můžete začít.

 

Poslanec Václav Zemek: Pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji pěkný podvečer.

Vážený pane ministře, má interpelace opět směřuje k dnes již několikrát opakovanému tématu pracovních úřadů. Kdybych chtěl být poněkud sarkastický, tak bych poznamenal, že se vám tam, byť asi neúmyslně, podařilo zavést metody divokého kapitalismu 19. století, kdy se pracovalo 6 hodin šest dní v týdnu a 12 hodin denně. Ale nechme žerty stranou.

Můj dotaz je jednoduchý. Tito pracovníci, kteří podávali v poslední době mimořádné výkony na těchto úřadech a kterým vaše vláda v minulém roce sebrala značnou část jejich platu, se oprávněně ptají, zdali budou za tyto mimořádné výkony nějak odměněni. Tam směřuje i moje interpelace.

Počítáte s nějakými mimořádnými mzdovými prostředky právě na odměny pro tyto zaměstnance, kteří mnohdy tam tráví i dny o víkendu a řadu času ve svém volném čase? Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře, můžete odpovědět.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já věřím, že touto odpovědí stáhnu ten časový hendikep, který jsem si nadělal v prvních odpovědích, protože odpověď bude velmi stručná. Doufám, že uspokojující.

Samozřejmě, že všechny přesčasové práce budou řádně zaplaceny v souladu se zákonem a platnými předpisy. To bych asi ani nemusel říkat, ale chci jenom ujistit kolegu poslance, že to tak bude. Ano, máme připravený objem prostředků, který chci, aby byl rozdělen těm lidem, kteří se zasloužili o to, že ten základní cíl, o kterém jsem mluvil, to znamená splnění všech zákonných termínů, byl dodržen. Ano, počítám s tím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme postoupit dále. Pan poslanec Michal Doktor chce interpelovat Jana Kubiceho. Prosím můžete, pan ministr je přítomen.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážené dámy, vážení pánové. Vážený pane ministře, v první větě bych rád řekl, že si vážím toho, že jste přítomen při projednávání mé interpelace. Jak sám vidíte, není to úplně zvykem u ministrů této vlády.

Za druhé bych vás rád upozornil, že přesto, že budu ve své interpelaci více kritický, jsem vůči vám střízlivě a vstřícně naladěn. Tím ovšem chvála končí. Já jsem v situaci, kdy musím pokračovat v interpelaci, která zde zazněla již při minulém jednání Poslanecké sněmovny. Tenkrát jste byl nepřítomen a myslím, že je na místě říci, že jste mi písemně odpověděl. Vy jste mě nepotěšil z hlediska obsahu té odpovědi a já přes toto konstatování vyjadřuji naději, že jakkoliv to bude možná znít zvláštně, jste nebyl tím, kdo tu odpověď psal. O tom jsem pevně přesvědčen. A teď už bez sarkasmu a ironie: Shledávám toho, kdo tu odpověď připravoval, za buď naprosto hloupého, nebo naprosto navedeného.

Vzhledem k tomu, že vaše odpověď, kterou jste mi zaslal, je k dispozici na mých webových stránkách, není třeba, abych říkal cokoliv dalšího.

Ale teď k řešení věci samé, protože to je podstatou té interpelace a s tím bych vám chtěl být v podstatě nápomocen. Víte, právě teď před chvílí prošla kolem Parlamentu České republiky demonstrace, akce burcující a dotýkající se nejen ochrany soukromí na internetu a v elektronických médiích, ale také především průniku do ochrany autorských práv. Pirátství. A stát, Ministerstvo vnitra, a tady je ta vaše potíž, používá unikátní autorské řešení portálu veřejné správy bez za prvé smluvního ujednání, za druhé, aniž by za to od 1. 7. loňského roku zaplatilo, a to opakuji, co je ještě horší, bez souhlasu autora řešení používá významnou část jeho autorskými právy chráněného unikátního řešení k tomu, aby je přesouvalo do jiných aplikací, které již jsou zprovozňovány a nebo zprovozňovány mají být.

Nelíbí se mi jako poslanci zvolenému ve svém kraji a daňovému poplatníkovi, že stát stojí v postavení piráta. Nelíbí se mi ani fakt, že vy jako ministr vnitra budete muset řešit nouzový stav, za který - a to zdůrazňuji - vy osobně nemůžete, protože jeho podstata byla založena již před vaším příchodem na ministerstvo. Budete ovšem povinován tento stav řešit. A já vás žádám o razantní vyřešení toho problému a poměrně stručnou, ale srozumitelnou informaci, která mne povede k naději, že věc bude překonána z hlediska podstaty a kvality a že stát se vymaní z případných plnění za porušování práv soukromých vlastníků takového autorského řešení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře, můžete se ujmout odpovědi na tuto interpelaci. Prosím.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, portál veřejné správy měl být elektronickou branou do veřejné správy. Hlavním smyslem portálu bylo usnadnit občanům a firmám orientaci, informační část a komunikaci, transakční část mezi úřady veřejné správy. Portál vznikl v roce 2003 s ostrým provozem v roce 2004, resp. 2005, na základě zákona číslo 365/2000 Sb. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP