(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že můžeme ukončit tuto interpelaci. Já bych teď požádal pana poslance Ladislava Šincla, který má v úmyslu interpelovat pana ministra Jaromíra Drábka. Prosím, pane poslanče, máte nyní slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, dne 31. 1. ve 14.23 hodin jste zde poskytl informaci o situaci na pracovišti úřadu v Karviné a tu jste označil za lživou a vymyšlenou. Bohužel to je jen další důkaz toho, že nemáte vůbec přehled, co se na úřadech práce děje. Dovolte mi, abych vám sdělil, jak to opravdu bylo.

V pondělí 30. ledna v poledne dané pracoviště bylo skutečně uzavřeno z důvodu nutnosti zvládnout vložní žádostí o příspěvek na živobytí do systému. Během jediného dne 31. ledna se musel vložit do systému jeden tisíc žádostí. Ve 21 hodin zde systém opět zkolaboval a zaměstnanci mohli domů odejít až v deset hodin večer. Neustále zde trvá stav naprostého stresu a vypětí. Zaměstnanci pracují pod ohromným tlakem nejen žadatelů, ale zejména nadřízených na nejvyšších místech. Výsledkem tlaku na zaměstnance je k dnešnímu dni zdravotní indispozice tří zaměstnankyň v důsledku totálního psychického a fyzického vyčerpání.

Po celou dobu přípravy vašich reforem jste byl upozorňován hlavně na související rizika, tj. že rodiny budou bez finančních prostředků a že jde o obrovskou improvizaci a hazard, že není v lidských silách spolehlivě zavést nový systém za tři týdny od vyhlášení takzvaných reforem zákonů ve Sbírce zákonů. V důsledku popsaných problémů došlo k neplacení nájemného, tedy k riziku výpovědi z nájmu. Prosincovou platbu příspěvku na bydlení vyplacenou v lednu museli sociálně potřební použít na úhradu nákladů na živobytí.

Nyní k mé otázce. Za co dostali vaši náměstci, mimo jiné spoluzodpovědní za tento stav, statisícové odměny?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana ministra, aby na tuto interpelaci reagoval. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Potvrzuji, že jsem včera odpoledne na tiskovém brífinku uvedl, že informace, kterou v 8.30 ten den, tedy 31. 1., zveřejnila stanice Radiožurnál, byla nepravdivá. To je také fakt, protože 31. ledna ráno kontaktní pracoviště úřadu práce v Karviné normálním způsobem obsluhovalo klienty. Ano, byl tam zvýšený nápor vyřizování příspěvků na živobytí a doplatků na bydlení, jako jedno tuším z pěti pracovišť, které ještě 31. ledna zpracovávalo tuto agentu na rozdíl od všech ostatních pracovišť, tuším 415, která tuto agentu už měla zpracovanou. Nicméně není pravda, že pracoviště úřadu práce bylo uzavřeno a že nebylo přístupné klientům. V tom byla informace, která byla poskytnuta veřejnoprávním rozhlasem, nepravdivá. A na tom jednoznačně trvám.

Co se týká odměn, které byly vyplaceny za druhé pololetí roku 2011, tak já jsem tady na to velmi podrobně odpovídal v interpelaci tuším číslo 2, jestli si dobře pamatuji, ale samozřejmě rád tu argumentaci zopakuji.

Ve druhém pololetí roku 2011 byl ukončen legislativní proces u tak důležitých položek, jako byl balík důchodové reformy, tedy legislativní předloha, která se neúspěšně projednávala řádově patnáct let. Ta jednání byla dokončena, byl ukončen legislativní proces.

Totéž se týká balíku sociální reformy, což byl balík tří zákonů, které ale novelizovaly 18 zákonů a které zásadním způsobem zpřehledňovaly systém dávek, zlepšovaly klientský přístup, např. zpružnily systém rodičovského příspěvku, kdy dnes už si může rodič volit výši rodičovského příspěvku a může tak lépe sladit svůj pracovní a rodinný život. Zároveň s tím je zavedeno pravidlo, že od dvou let věku dítěte může dítě navštěvovat předškolní zařízení a nárok na rodičovský příspěvek tím není omezen. Zároveň bylo agregováno několik dávek pro osoby zdravotně postižené do dvou, tedy byl výrazně zlepšen klientský komfort, a zároveň s tím byl systém velmi výrazně zpřehledněn a administrativně se snížila náročnost. Zároveň bylo legislativně zakotveno, že dosavadní agenda, která je zpracovávána na třech typech organizací, to znamená obcí s rozšířenou působností, pověřených obcí a úřadech práce, bude sjednocena do jedné agendy zpracovávané úřady práce. To je jen příklad z položek, které obsahovala sociální reforma. Chci tím jenom ukázat, jak náročný byl proces přípravy této legislativy.

Zároveň s tím ve druhém pololetí roku 2011 také byl dokončen legislativní proces novely zákoníku práce, která byla poměrně rozsáhlá. Měla více než 300 položek.

Jak jsem tady již uvedl, já si skutečně myslím, že to byla práce, která nemá obdobu, nebo má jenom velmi málo podobných momentů na jednotlivých ministerstvech, a myslím si, že tato práce, která znamenala dokončení legislativního procesu, několika desítek zákonů, velmi závažné a důležité změny v sociálním systému, v penzijním systému i v pracovním právu, tak že to byl cíl, který pokud byl dosažen, zasluhuje adekvátní ocenění.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď ještě pan poslanec Šincl, který bude určitě doplňovat svoji interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Na podcenění počtu převáděných zaměstnanců z magistrátu na stát jste byl Magistrátem města Karviná dlouhodobě upozorňován, a to jak na úrovni ministra dopisem primátora ze dne 5. a 21. října, tak na odborných setkáních pracovníků obcí se zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a generálního ředitelství Úřadu práce. Musím zdůraznit, že nejde o manažerské selhání místních vedoucích pracovníků, ale jde o důsledek podcenění situace v tak zatížené lokalitě, jako je Karviná, jak ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí, tak již zmiňovaného generálního ředitelství Úřadu práce.

Za stávajících podmínek, to je nedostatku zaměstnanců a nespolehlivého a nedokončeného informačního systému, je zřejmé, že se situace bude opakovat i v únoru. Ve svém vystoupení jste v úterý řekl, že jste připraven nést osobní odpovědnost za pochybení. Prosím, sdělte mi, jakou formou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě prosím o odpověď na tuto doplňující otázku.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Co se týká počtu převáděných pracovníků, my jsme se dohodli se Svazem měst a obcí na čísle 1 800. Převedeno bylo 1 660 pracovníků - ne úplně přesně, zaokrouhleno na desítky. To, že nám obce nepřevedly všechny pracovníky, jak byla dohoda se Svazem měst a obcí, je prostě fakt.

Situace v únoru oproti lednu - a také jsem to zde už vysvětloval dnes odpoledne při některé z interpelací. Není důvod, aby se opakovala, protože v lednu byl extrémní nápor toho, že se musely vypočítat nově všechny příspěvky na živobytí, protože se změnilo životní minimum. Zároveň s tím se také musely vypočítat nově všechny doplatky na bydlení, protože se změnily legislativní podklady, na základě kterých se tyto částky vypočítávají. V únoru žádná taková jednorázová záležitost nepřipadá v úvahu. Ano, nabíhá agenda výplaty podpor v nezaměstnanosti, nabíhá agenda výplaty příspěvků na mobilitu, bude pokračovat agenda všech ostatních dávek, nicméně ta zátěž, kterou museli podstoupit pracovníci úřadů práce v lednu, která vyplývala nejen z nasazení nových informačních systémů, ale z toho, že některé dávky bylo potřeba jednorázově přepočítat, tak ta už v únoru nebude.

Já znovu zopakuji to, co už jsem několikrát říkal. Já si velmi vážím všech těch, kteří prokázali to obrovské nasazení a kteří přispěli k naplnění základního cíle, aby všechny lednové dávky byly vyplaceny v zákonném termínu. A to se také podařilo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP