(17.10 hodin)
(pokračuje Škárka)

Pane ministře, dokud to neuvidím černé na bílém, že Věci veřejné ze svého rozpočtu, ze svého tak už samozřejmě chudého rozpočtu, sponzorují inzeráty, ve kterých propagují aktivity Ministerstva školství, tak se na to těším, až mi to ukážete.

Pokud pan ministr hovořil o chybách, tak já jsem také jednu chybu udělal. Udělal jsem obrovskou chybu, že jsem ve Věcech veřejných dlouho působil, že jsem v nich dlouho fungoval a velmi pozdě jsem si uvědomil, že tato strana funguje na marketingových principech, že je založena pouze k tomu, aby se tunelovaly veřejné zakázky a aby pan Bárta měl co nejvíce peněz. Mou chybou je, že jsem pomáhal panu Bártovi tunelovat veřejné zakázky a vzniknout straně, která tyto zakázky tuneluje. To je moje chyba.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bude ještě příležitost pro pana ministra Dobeše, aby reagoval na tento doplněk. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Vážený pane předsedající, tady vicepremiérka mi říká, abych to už více nerozváděl. Já jenom chci říci, že každá strana má své priority. A Věci veřejné šly do voleb s prioritou školství a prioritu prosazujeme jak v programovém prohlášení, tak i v chodu na ministerstvu, a pak je přirozené, že Věci veřejné říkají: pro školství děláme tohle, tohle, tohle. Je to jedna z priorit.

A teď mě tedy napadlo, že možná na závěr si klekneme na klekátko, dáme si tři otčenáše a bude to po té zpovědi rozhřešení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To tedy končí tuto interpelaci, tato zvláštní výzva poslancům.

A nyní se obrátíme na pana poslance Jana Kubotu. Poprosím ho, jestli by změnil téma interpelace nyní na ministra Petra Bendla ve věci bioplynových stanic. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Kubata: Pane předsedající, chápu, že kubota je poměrně významná technika, dost často viditelná, tak vám to promíjím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, to jenom, že jsem byl tak šokován.

 

Poslanec Jan Kubata: Protože jsme tady dva, tak musím bojovat i za druhého kolegu Kubatu.

Nicméně, vážený pane předsedající, pane ministře, dovolte mi se vás zeptat něco kolem bioplynových stanic. Na konci loňského roku jsme poměrně hodně diskutovali a slyšeli o možném zdražování elektrické energie při dotačních titulech na solární elektrárny a podobně. Já jsem zjistil, že pozastavená administrace projektu na podporu bioplynových stanic byla vaším ministerstvem opětovně spuštěna, a přestože můj osobní postoj k deformování trhu tímto způsobem je dlouhodobě znám, tak se vás chci zeptat, co bylo důvodem vašeho opětovného spuštění zastavené administrace projektů předložených na podporu bioplynových stanic. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže prosím pana ministra, aby na to reagoval.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče, dámy a pánové, já se pokusím velmi v krátkosti říct důvody, proč bioplynové stanice a jejich podpora, a co bylo důvodem k jejich opětovnému řeknu spuštění, respektive dotační titul byl pozastaven a já jsem jej znovu otevřel tak, aby byl dokončen.

Pro Českou republiku vyplývají z Evropské legislativy závazné cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie, a to především do roku 2020 docílit, aby 13 % z celkové hrubé konečné spotřeby elektrické energie pocházelo právě z obnovitelných zdrojů. Zemědělské bioplynové stanice by měly přispět k naplnění tohoto závazku, ke kterému se Česká republika v oblasti obnovitelných zdrojů energie zavázala. Národní akční plán pro biomasu počítá s podstatným navýšením výroby elektřiny a tepla využitím bioplynu do roku 2020, a to na podle mých informací zhruba 2 871 gigawatthodin vyrobené elektřiny. Podle zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu o plnění indikativního cíle výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů za rok 2010 činila elektřina z vyrobeného bioplynu 0,89 % celkové hrubé domácí spotřeby elektřiny, tudíž je to opravdu mizivé procento. Pokud bychom měli ten cíl naplnit už pro rok 2020, a i s ohledem na fakt, že během minulých přibližně deseti let bylo realizováno přibližně 289 bioplynových stanic s instalovaným výkonem celkem 194 megawattů, je nutné v následujících devíti letech pro dosažení uvedeného cíle někde na úrovni 700 bioplynových stanic s instalovaným výkonem kolem 417 megawatthodin elektrické energie.

Já jsem tato čísla uvedl pro představu a pro ty z vás, kteří mají o tuto problematiku zájem. Nám se podařilo do poslední výzvy naimplementovat vazbu bioplynových stanic na živočišnou výrobu, na využívání kejdy a podobně, protože s živočišnou výrobou obecně máme v České republice problém. Je tady méně vepřového, méně drůbeže. Prostě chceme, aby malé bioplynové stanice do - za sebe řeknu číslo - 0,6 přibližně megawattu, aby takovéto malé bioplynové stanice navázané na živočišnou výrobu nevyužívající a řeknu neinspirující k pěstování erozivních plodin, aby takovéto malé bioplynové stanice v souvislosti s naplněním závazku, který Česká republika má vůči obnovitelným zdrojům, napomáhaly českým zemědělcům v situacích, kdy je zejména nadúroda, napomáhaly v situacích, kdy je třeba likvidovat tento biologický odpad, a místo zaorávání aby jej případně takto likvidovaly. Proto jsem výzvu pustil dále.

A byl tam ještě jeden z důvodů zcela pragmatických. Když výzva byla vypsána, společnosti a zemědělci investovali nemalé finanční prostředky do projektů, aby se v polovině řeklo, že už žádné investice nebudou. Nakonec jsem se dohodli na tom, že tento program, který funguje v České republice od roku 2007, pustíme dále.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Kubata: Děkuji, pane ministře. Rozumím závazkům České republiky v přístupových dohodách. Nicméně mi dovolte ještě jednu opravdu otázku. Opravdu by měl český stát podporovat dotací bioplynové stanice? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou, pane ministře, prosím, kdybyste i na toto zareagoval.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Za předpokladu, že to nebude zvyšovat výrazně cenu elektrické energie a la fotovoltaika, s čímž máme neblahou zkušenost, za předpokladu, že to bude projekt, který vede k naplňování závazků České republiky, za předpokladu, že půjde o malé bioplynové stanice pomáhající regionálně zemědělcům, navázané na živočišnou výrobu - což jsme zavedli v podstatě až my, přestože ten projekt běží od roku 2007 ­-, si umím představit, že takovéto podpory tady budou nadále. Samozřejmě za podmínek, které jsem říkal. Nesmí nám zvedat příliš cenu elektrické energie, protože se to postaví proti samotným zemědělcům i občanům v České republice. To je podmínka, která je nepřekročitelná, a musíme hlídat i vykupující cenu elektřiny ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem a Ministerstvem průmyslu a obchodu. My dobře víme a máme zkušenost z podpory fotovoltaických elektráren a to bioplynové stanice nejsou a do budoucna věřím, že ani nebudou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP