(16.20 hodin)
(pokračuje Drábek)

To, že všechny záležitosti byly kumulovány do jednoho termínu, ano, to je také moje manažérské rozhodnutí, za které já přebírám plnou odpovědnost. Podle mě s takto závažnou změnou legislativy a s převodem pracovníků z obcí, se sjednocením agend do jednoho místa bylo optimální provést i změnu informačních systémů, byť je to v jednom kroku velmi náročné. A samozřejmě zdůrazňuji to, co už také několikrát padlo, že ty kroky jsou sice jednorázové k 1. lednu, a dobře víte a sami jste na to upozorňovali, že ten postup je pozvolný, že dávky přiznané v roce 2011 jsou vypočítávány ve starých systémech. Jsou sice vypláceny prostřednictvím nového jednotného výplatního místa, které v tuto chvíli v rámci rezortu práce a sociálních věcí už je jenom jedno, my jsme do konce minulého roku měli dvě výplatní místa. Z mého pohledu je mnohem efektivnější, pokud je jedno výplatní místo, a myslím si, že ten krok jednoznačně zvýšil efektivitu vynakládání prostředků státu. Já si myslím, že ta čísla mluví jasně.

Jestli změnou organizační struktury úřadů práce a sjednocením agend, které vykonávaly i obecní úřady jednotlivých typů, se podařilo ušetřit jednu miliardu korun ročně na provozních nákladech, jestli změnou dodavatelů informačního systému, tím zrušením monopolu, jenom letos ušetříme 200 milionů korun a od příštího roku 300 milionů korun ročně, to jsou čísla, která hovoří jasně. Byť znovu říkám ano, je to velmi obtížná situace. Je to situace, která byla mnoho let neřešená a ke které nakonec se přistoupit muselo.

Co se týká subdodavatelů, tak já jsem včera zveřejnil seznam alespoň těch důležitých subdodavatelů, kteří pracují na zakázce, kterou generálně dodává firma Fujitsu, a jsem připraven uvést jakékoliv podrobnosti, které je k tomu potřeba. Není tomu tak, že by informace byly tajné. Neveřejné jsou pouze informace, které souvisejí s bezpečností informačního systému a s ochranou dat. Jinak informace, které se týkají subdodavatelů, tak není žádné omezení směrem k firmě Fujitsu, co se týká zveřejňování. A nakonec - (Ministr je upozorňován na čas.)

Tak jenom dokončím větu. Určitě budu mít pak mnoho minut dalších příležitostí o tom hovořit. Myslím si, že i ta včerejší informace, která zase začala být rozpitvávána, kdo má kde na koho vazbu a kdo je s kým spojený, ukazuje, že se prostě nebojím toho, že by bylo zveřejněno něco, co by nemělo být zveřejněno.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec položí doplňující otázku. Prosím, máte prostor.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Já pevně věřím, že se nejpozději během tohoto týdne na Ministerstvu práce a sociálních věcí, na jeho webu, objeví skutečně seznam všech subdodavatelů, které tato zakázka má, tak abychom my i veřejnost věděli, kdo že vydělává na tom nepovedeném systému, na tom systému, který tolik nefunguje.

Ale s tím souvisí další otázka na pana ministra. Já bych byl rád, aby jasně odpověděl, jaké jsou náklady na to, že monopolní dodavatel skončil, tedy nejen kolik stál ten nový systém, kolik se ušetří, ale kolik také bude Česká republika a ministerstvo platit za to, že ten původní systém, který tady fungoval a nebyly s ním žádné problémy, prostě skončil.

A poslední věc. Platí to, že 1,4 milionu za půl roku na odměnách pro ty, kteří mají platy jako náměstci, je podle mého názoru skutečně dost. Skutečně mnoho. Já jsem myslel, že šetříme proto, abychom ušetřili státnímu rozpočtu, nikoli aby si to poté přerozdělovali mezi sebou náměstci, a myslím, že za tu práci jim skutečně ta odměna nejen nepatří, je nezasloužená, ale především, oni pracují v přesčasech a mají za to královský plat náměstka ministra. Je to právě pan ministr, který těm ostatním umožňuje, zaměstnancům - (Upozorňován předsedající na čas.)

Ano, zkusím využít 30 vteřin, pan ministr měl asi 2,5 minuty nebo 3 minuty navíc, tak si dovolím dokončit větu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Omlouvám se, asi jsem se nějak zasnila. Tak prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. To mě mrzí.

Já bych si dovolil skutečně připomenout to, že tito náměstci jsou placeni, neměli by si počítat přesčasy, neměli by za to mít odměny, zatímco pan ministr rozhodl se svými náměstky o tom, že do zákoníku práce bude zakotveno pro ostatní zaměstnance a zaměstnavatele možnost zakotvit povinnost odpracovat si 150 hodin ročně peněz bez nároku na odměnu. Tak když to je tak výborný nápad, měl by se uplatnit nejdříve na ministerstvu u náměstků. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a předávám ještě slovo panu ministrovi. Slibuji, že budu hlídat čas pozorněji.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Já se omlouvám všem kolegům a kolegyním, že jsem přetáhl čas. Já jsem se nedíval na hodinky, tak se pokusím ty další odpovědi zkrátit, abych neubíral možnost odpovídat dalším kolegům ministrům. Omlouvám se za to.

Co se týká zákoníku práce, tak myslím si, že všichni, kdo se o to trochu zajímají, dobře vědí, že jsme se jenom vrátili k úpravě, která platila do konce roku 2006 a která byla osvědčená. Není to žádné novum, není to nic, co by vymyslel Drábek nebo jeho náměstci. Je to záležitost, kde jsme se jenom vrátili k právní úpravě platné do roku 2006.

Co se týká odměn, musím trvat na tom, že pokud někdo má daný cíl, že má ušetřit prostředky ve stamilionech korun na provozních nákladech, je vhodné k tomu stanovit také cílovou odměnu. Ta cílová odměna nebyla navíc z nějakých prostředků, ta byla z prostředků uspořených na provozních nákladech a na personálních nákladech na ministerstvu.

O to jsem teď zkrátil, o minutu, tak ještě o dvě minuty zkrátím ta další vystoupení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Ivan Ohlídal, který se také obrací na pana ministra Drábka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, fronty, naštvaní klienti, stresovaní úředníci, celkový chaos, to je všechno obrázek na úřadech práce v minulém měsíci, a to v důsledku nového způsobu vyplácení sociálních dávek s pomocí nového softwaru. A to ještě se vyplácela jenom jedna dávka novým způsobem, dávka, které se říká podpora v hmotné nouzi. Asi je 10 % těchto všech dávek hmotné nouze, které jsou vypláceny lidem. Těch 90 % připadá na jiné dávky. Přesto se však na některé občany údajně nedostaly tyto výplaty zavčas, někteří prý je nedostali vůbec. Nabízí se otázka, co se stane potom, když v důsledku tohoto efektu vznikla nějaká finanční újma těmto lidem. Dá se očekávat, že budou možná i soudní žaloby. Jak tuto situaci pak hodláte řešit, pane ministře?

V příštím měsíci, od února i v dalších měsících budou novým způsobem vypláceny i ty další dávky, jako např. podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na péči atd. A navíc ještě ta hmotná nouze. Odborníci předpovídají, že situace bude ještě komplikovanější a že chaos a problémy budou ještě větší. A já se vás ptám: Vy jste byl ten hlavní činitel, který spustil tento nový systém vyplácení sociálních dávek. Pokud nastane to, co předvídají odborníci, budete ochoten z toho vyvodit svoji vlastní odpovědnost?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a předávám slovo panu ministrovi.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, já bych začal těmi frontami. Je potřeba si uvědomit, že Úřad práce České republiky má 420 pracovišť. To, že televizní kamery přijedou na pracoviště v Litoměřicích, pracoviště v Ostravě nebo v Karviné a pracoviště ve Zlíně, to skutečně nevypovídá o tom, jak vypadá situace na území celé republiky. Já tím nechci zpochybňovat nějaké žádné konkrétní problémy, které nastaly, to v žádném případě, nicméně je potřeba znova zdůraznit, že všechny dávky, které byly nárokovány v lednu, byly vyplaceny. A znovu musím říct, že to není tak, že ty dávky jsou vypláceny prostřednictvím starého systému. Ano, ten starý systém ty dávky, které byly přiznány v roce 2011, dál obsluhuje, nicméně jsou vypláceny prostřednictvím jednotného výplatního místa, které je nové. Dávky, které jsou přiznávány v roce 2012, jsou obsluhovány těmi novými systémy. A netýká se to jenom, jak bylo uvedeno, jedné dávky, podpory v hmotné nouzi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP